15-19 Ekim tarihleri arasında Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde düzenlenen 28 ülkeden yaklaşık 2000 kişinin katıldığı kongrenin ilk gününde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün turizm ve tarım kenti olan Muğla’nın kırsalda üreterek kıyısalda tüketmesi gerektiğini, Muğla’nın en önemli değeri olan çam balı ve diğer balların da dünya pazarında bilinirliğinin artması için bu kongrenin önemli ve değerli olduğunu söyledi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “6. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’ni Muğlamızda düzenleyen, 28 farklı ülkeden ve ülkemizden yaklaşık 2000 kişiyi buluşturan birlik başkanımıza ve katkı veren kurumlara öncelikle teşekkür ediyorum. Muğla genellikle turizm kenti olarak bilinen oysa başat ürünleri ile ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir tarım kentidir. Muğla özellikle yazın her şey dahil turizm politikası ile yeme içme sektörünün yüksek olduğu kıyısala, Muğlalıların deyimi ile adam diksen çıkar sözünü destekleyen bereketli toprakları ile kırsala sahip. Muğlamızın nüfusunun yüzde 60’ı göçler nedeni ile azalmasına rağmen kırsalda yaşamaktadır. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerimiz içinde arıcılık en önemli sektörlerden biri. Organizasyon ve kooperatifleşmenin yeteri kadar sağlanamaması nedeniyle yüksek miktarda üretim yapılamıyor ve kıyısaldaki talebe karşılık verilemiyor. Biz bu iki alanı birbiriyle entegre edip kırsalda üretip kıyısalda tüketmeliyiz. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle kırsalda yaşayan tarımla uğraşan vatandaşlarımız için birçok projeyi hayata geçirdik. Tarım laboratuvarı ile toprağımızı analiz ediyor, duyusal analiz laboratuvarı ile Muğlamızın en büyük zenginliklerinden zeytin yağımızın dünya markası olmasını amaçlıyoruz. Mera projesi ile hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza destek oluyoruz. Yem bitkisi, fidan desteği, trüf mantarı, sulama kanalları ve daha birçok hizmetimizle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın toprağını değil ürününü satmasını amaçlıyoruz. Muğlamızın en büyük zenginliği çam balı ve arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımız için de eğitim çalışmaları, temiz petek projesi, araç, gereç, malzeme desteği
sağlıyoruz. Özellikle kadın ve gençlerimizi üretici olarak hedef alıyoruz. Elimizde çok önemli bir cevher var ve bunu değerine uygun pazarlamamız gerekiyor. Muğla Çam balı konusunda üretim kalitesinin yükselmesi için laboratuvar ve eğitim çalışmalarına devam eden Balparmak’ı kutluyorum. Bu kongrenin Muğla ve ülkemizin önemli ihracat ürünü olan bal için yararlı olacağına inanıyorum. Ayrıca Muğla Çam balı coğrafi işaret tescil belgesini alan birliğimize de teşekkür ediyorum.” dedi.
Ziya Şahin; “Dünyada bir kovandan ortalama 19 kilo bal üretilirken bizde 14 kilo üretiliyor.”
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin kongreye 28 ülkeden yaklaşık 2 bin kişinin katıldığını, Muğla'nın ülke arıcılığında önemli bir yere sahip olduğunu ve 10 yıllık çalışmalarının sonucunda Muğla Çam balının coğrafi işaret tescil belgesini aldıklarını söyledi. Dünya çam balı üretiminin yüzde 92'sinin Türkiye'den karşılandığını söyleyen Şahin; “Dünyada 27 bal arısı alt türü var. Bunun da 6 tanesi ülkemizde. 7 milyon 900 bin arı sayısıyla dünya ikincisiyiz. 105 bin tonluk bal üretimimizle de dünya üçüncüsüyüz. Üretilen balların yüzde 75'ini gezgin arıcılarımız dağlarda üretiyor ama dünya ortalamasının 5 kilo altındayız. Dünyada bir kovandan ortalama 19 kilo bal üretilirken bizde 14 kilo üretiliyor. Bizim acilen 100 bin hektar olan çam balı üretim alanını 250 bin hektara çıkarmamız gerek. Türkiye'de ihracatı artırmak istiyorsanız bu alanı 250 bin hektara çıkarmalıyız." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.