EMRE UMURBİLİR - Türkiye'de, dünya üretiminde 10'uncu, ihracatında 2'nci sırada yer alan yumurta sektörünün her geçen yıl büyümesine paralel, kişi başına yumurta tüketimi de 190-195 adet civarına yükseldi.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 15,6 milyar adet olan yumurta üretiminin, bu yıl tahminen 17,5 milyar adede yükseldiğini belirtti.
2013 yılında sadece üretim değil, yumurta ihracatının da arttığına dikkati çeken Sungur, şunları kaydetti:
"Geçen yıl 351 milyon dolar olan ihracat tutarı, yüzde 15 artarak 402 milyon dolara yükselmiştir. Türk yumurta sektörü, son beş yıl içinde gösterdiği performansla dünya yumurta üretimindeki 10'uncu sırasını korurken, ihracatta 2'nci sıraya yükselmiştir. Büyüme, sadece üretim ve ihracatta değil, kişi başına yumurta tüketiminde de yaşanmıştır. 2013 yılında kişi başına tüketimin ise 190-195 adet civarında olduğu tahmin edilmektedir."
-"Yumurta fiyatının inmesi mümkün"
Hüseyin Sungur, üreticilerin markalaşma ve pazarlama konusunda çaba göstermesi gerektiğini ifade ederek, "Üretici/tüketici fiyatı arasındaki yüzde 40-45'lik fiyat farkını aza indirecek pazarlama yöntemleri geliştirmeliyiz. Üreticiler eğer ortak pazarlama şirketleri oluşturulabilirse, hem daha çok kazanabilecekler hem de tüketici, daha ucuza yumurta tüketebilecektir" diye konuştu.
-"Üretici, 7 ay zarar etti"
Yumurta fiyatı ile maliyeti karşılaştırıldığında, 2013 yılının sektör açısından zor geçtiğini dile getiren Sungur, yumurta fiyatının, geçen yılla aynı şekilde ortalama 18,5 kuruş civarında seyrettiğini kaydetti.
Sungur, ocak ayında 18 kuruş olan yumurta fiyatının, takip eden aylarda düşüş eğilimine girip, temmuz ayında 14 kuruşa kadar gerilediğine dikkati çekerek, "7 aylık bu dönemde yumurta maliyeti ise 17-18 kuruş civarında olmuştur. Maliyet ve yumurta satış fiyatları göstermektedir ki yılın ilk 7 ayında, yumurta üreticileri net zarar etmiştir. Ağustos itibariyle yumurta fiyatları yükselmeye başlamış, önce ocak ayı fiyatlarını yakalamış, aralık ayı sonunda da 23 kuruşlara kadar yükselmiştir" diye konuştu.
Plansız büyüme ve yetersiz pazarlama koşullarının, fiyat istikrarsızlığına neden olduğunu belirten Sungur, sektörün her yıl aynı kısır döngüyü yaşadığını ifade etti.
Sungur, girdinin yüzde 65-70'ini oluşturan yem maliyetlerinin, yıl boyunca geçmiş yıllara göre istikrarlı seyir izlemesini, 2013 yılının en olumlu yanlarından birisi olarak göstererek, üreticilere şu uyarılarda bulundu:
"Üreticiler, girdi fiyatlarını belirlemede etkin olmadıklarını göz önüne alarak, yoğunluklarını kumanda edebilecekleri alanlara yöneltmelidirler. Bu kapsamda kumanda edebileceğimiz alanların işletme yönetimi ve 'sürü sağlığı' olduğunu düşünüyorum. İşletme yönetiminden kastım, kaliteli girdi kullanımı, doğru yemleme, yem kayıplarının önlenmesi, gübre yönetimi, temiz ve hijyenik su kullanımı ve biyogüvenlik önlemlerine yoğunlaşmak suretiyle üretim kalitesinin artırılması, kırık, çatlak ve kirli yumurta sayısının azaltılmasıdır. Sürü sağlığı sağlamak için de koruyucu hekimlik öne çıkarılmalı, teşhis laboratuvar tetkikleriyle doğrulatılmalı, tedavi buna göre yapılmalı, doğru ilaç kullanımı sağlanmalı, bilinçli ve sürünün bağışıklık düzeyine uygun aşılama programları uygulanmalıdır."
Muhabir: Emre Umurbilir
Yayınlayan: Serdar Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.