Gökova Okluk Koyu Cumhurbaşkanlığı Yazlık Konutu civarındaki Değirmenbükü bölgesinde vatandaşlara ait 200 dönümlük arazinin kamulaştırılması haberinin ardından; Okluk, Değirmenbükü, Sazanlı-Hırsız ve İngiliz koylarının deniz turizmine kapatılacağı endişesi ile Bodrum'da bir toplantı gerçekleştirildi.
Bodrum Denizciler Derneği tarafından düzenlenen ve Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Deniz Ticaret Odası, Profesyonel Yatçılar Derneği, Peynir Çiçeği Gönüllüleri Derneği, Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği, Bodrum Kent Konseyi ve Muğla Çevre Platformu'n üyeleri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı toplantıda, bölgedeki şahıslara ait arazilerin kamulaştırılması ve koyların deniz turizmine kapatılması ihtimaline karşı neler yapılabileceği konuşuldu.
Toplantının düzenleyicisi Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Okluk Koyu'nun denizcilerin olmazsa olmazlarından biri olduğunu söyleyerek, “Geçen yaz turizmin en yoğun olduğu günlerde bu alan 2 defa 10’ar günlük periyotlarla kapatıldı. Giriş çıkış engellendi. Bundan sonra da özellikle Cumhurbaşkanının orada tatil yaptığı sürede bunlar yaşanacaktır. Tamamen de kapatılabilir. Bu konunun gündeme düşmesindeki temel gerekçe, rahmetli Özal zamanında yapılan o konuk evinin onlarca kat büyütülerek alanın genişletilmesi. Tam bir enterne edilmiş alan haline getirilmesi. Bunun yanında oraya giden teknecilerin yoğun olarak kullandığı birkaç restoran ve iskelelerin Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinde kullanmak amacıyla kamulaştırılacak olması. Bunu ilk oradaki mülk sahiplerinden biri yazdı ve ondan sonra kamuoyunda duyuldu” dedi.
Mülk sahipleri ile kamulaştırma görüşmelerinin 26 Kasım’da başlayacağını da söyleyen Demiröz, “Bu toplantının amacı hadisenin ne olduğu ve sonuca nasıl ulaşılması gerektiğini toplumsal uzlaşı halinde tespit etmek. Kamulaştırmada gerekçe olarak gösterilen "kamu menfaati" bizce yoktur. Bu bir özelleştirmedir. Bizler ancak hukuksal olarak bu gerekçeye karşı çıkabiliriz. Avukat arkadaşlarımız konuyu inceliyorlar. ” diye konuştu.
Söz alan bir çok konuşmacı ve Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi hukukçu Mehmet Çilsal da, henüz hukuksal süreçlerin sona ermediğini, ancak en kısa sürede konunun ele alınması gerektiğini belirttiler.
BURASININ KAMUYA KAPATILMASI ANAYASANIN İHLALİDİR
Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek de arazileri kamulaştırılacak şahıslara hukuki destek verilmesi gerektiğini ifade etti. Höcek “Hepimiz biliyoruz ki Anayasa ‘Kıyılar hepimize aittir. Bir kişiye devredilemez’ diyor. Burasının kamuya kapatılması anayasanın ihlalidir. Anayasal suçtur. Hukukçular bunun üzerinden gidebilir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
OKLUK KOYUNDAN DENİZE GİRMEMİZİ KİMSE ENGELLEYEMEZ
Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Tersaneci Erdem Ağan ise “Burada kısa vadeli ne yapmamız gerektiğini konuşmalıyız. Fakat bunun savaşını onlarca yıl vermemiz gerekecek. Gökova Dünyada eşi benzeri olmayan bir yer olduğu için her zaman ranta teslim olma tehlikesi olacaktır. Bizim Okluk koyundan denize girmemizi kimse engelleyemez. Kıyı kenar çizgisinin ötesi milletindir ve kamunundur. Benim düşüncem Ticaret Bakanımızdan, Ulaştırma Bakanımızdan ve kendisi turizmci olduğu için orayı bizler kadar iyi bilen Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy’dan 26 Kasım’da başlayacak kamusallaştırma hareketini ileri bir tarihe ertelenmesi için randevu almamız lazım. Bizim de bu sırada kendi savaşımızı vermemiz lazım. Bir haftamız var. Yapılacak en iyi şey bu. Ne yazık ki ‘Oraya gitmeyeceksiniz, eylem yapmayacaksınız’ gibi çeşitli STK’lara, odalara baskıda bulunuluyor. Bu demokrasinin en büyük ayıbı. Yapamazsınız böyle bir şey. Ben oraya gitmek istiyorsam giderim. Bizim oraya gitmeyip, burada yapacağımız eylem de aynı sesi getirecektir. Gökova’nın göz göre göre parçalanmasını istemiyoruz. Bizim büyüklerimize, bakanlarımıza gitmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
BODRUM DENİZ TİCARET ODASI "SÜRECİ BAŞINDAN BERİ TAKİP EDİYORUZ"
Bodrum Deniz Ticaret Odası Temsilcisi Adnan Caner, başkanlarının yurt dışında olması nedeni ile katılamadığını, ancak kendisinin de ekmeğini denizden kazanan Bodrumlu bir denizci olarak, İstanbul'da Deniz Ticaret Odası Meclisi'nde sorunu defalarca dile getirdiğini söyledi.
YEREL YÖNETİCİLER SÜRECE SAHİP ÇIKMALI
Muğla Çevre Koruma Platformu ve Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi olan Rezzan Şebin ise "Okluk ve diğer koylar bütün dünyalıların olduğu gibi, aynı zamanda Muğla'nın, Marmaris, Bodrum ve Datça'nın da sorunudur. Bu bağlamda, öncelikle Muğla Büyük Şehir Belediye Başkanı ve diğer ilçe belediye başkanları soruna sahip çıkmalıdır" diyerek, yerel yönetimlerden destek istenmesi gerektiğini savundu.
Yüksek Ökçeler Grubu'ndan Zerrin Ulusman da “Protesto bir tavır göstermemiz gerekiyor. Gündemde seçim var muhalefetteki belediye başkanlarımızın bir şey yapacağına inanmıyorum. Ama yinede Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ü ziyaret etmenizin, burada birbirimizle konuşmaktan çok daha faydalı olduğunu düşünüyorum” dedi.
Bodrum Deniz Ticaret Odası geçmiş dönem yönetim kurulu üyelerinden Rüştü Tezcan da, bütün siyasi parti temsilcileri, yerel yöneticiler ve stkların temsilcilerinin ile görüşülmesi gerektiğini söyledi.
Toplantı sonunda, Bodrum ve Muğla'daki muhalefet ve iktidar partilerinin başkanları ile görüşülerek sürece katılmalarını sağlamak, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları ile görüşülerek, bakanlık ve cumhurbaşkanlığına kadar diyalog yolu aranarak, koyların vatandaşa kapatılmamasını sağlamak ve hukuksal girişimlerde bulunmak kararı alındı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.