• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 8 °C
  • İzmir 10 °C
  • Aydın 9 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C

KÖYLÜLERİN DEVRİMCİ HÂLİ

Zeki SARIHAN

 

 

 

 

 

53 yıl önce bildiri yayımlamışlardı

Devrim emekçi kitlelerin ideolojisidir. Çünkü soygun, sömürü ve baskı politikalarının sona ermesinde onların çıkarları vardır.

Yalnız, kitlelerin devrimci tutumu her zaman ortaya çıkmaz. Zaman ve zemine göre bazen uykuya yatar. Hatta emekçi kitleler bazen zalimlerin, sömürücülerin arkasından bile gidebilir ve onların kullandığı bir alet haline bile gelebilir.

Şimdi onların hangi durumda olduğuna gözlemlerinize dayanarak siz karar verin.

İktidar mücadelesi, bir bakıma emekçi sınıfların desteğini alma mücadelesidir. Halkın aktif desteğine dayanarak devrimci bir iktidar da kurulabilir, halkın aktif veya pasif de olsa desteğiyle sömürücüler de iktidara gelebilir. Hatta yıllarca iktidarda da kalabilir…

Sömürücülerin bu iktidarı elde edebilmeleri için gereken koşullardan biri, devrimcilerle halkın bağlantısını koparmaktır. Devrimci aydınlar ve toplum önderleri bu nedenle baskılanır. Bu baskılama onların hapsedilmesi, devlet memuru iseler sürgüne gönderilmeleri, haklarında çıkarılan yalanlarla itibarlarının zayıflatılması, hatta son çare olarak öldürülmeleridir. Failleri gizlenen cinayetler bu nedenle işlenmiştir. Türkiye tarihi bunun örnekleriyle doludur.

Benim köyüm Beyceli de bir zamanlar devrimciydi. Bu köyden epey aydın yetişmişti. 1960’tan sonra yükselen aydınlık uyanış döneminde köyde kütüphane açıldı, oyunlar sahnelendi, Kooperatif kurulmaya girişildi, açık oturumlar yapıldı. Beyceli Kalkındırma Derneği adıyla bir örgüt kuruldu. 1967’de ülke tarihinde ilk köylü yürüyüşüne Beyceli köylüleri yaptı.

Aşağıda, Beyceli Köylülerinin imzasını taşıyan bir belge paylaşacağım. İki cümlelik bu bildiri “BİZ KÖYLÜ OLARAK AMERİKA’YI İSTEMİYORUZ. TÜRKİYE’NİN NATO’DAN ÇIKMASINI İSTİYORUZ” başlığı ile yayımlanmıştır.

1968 yılının başlarıdır. Amerikan emperyalizmine karşı başta gençlik olmak üzere bütün ülkede bağımsızlık mücadelesi yükselmektedir. Bu hareketin milletin sinesi sayılan köylüler de yankı bulması sağlanmalıdır. O tarihlerde Türkiye Nüfusunun yüzde yetmişten fazlası köylerde yaşamaktadır. İmza listesinin başında imzası bulunan genç, yükseköğrenim kurumunda okumaktadır. Ara tatilinde köyüne gitmiş, köylülerle okulda bir toplantı yapmış, onlara ülkenin Amerikan emperyalizmine nasıl bağımlı hale getirildiğini anlatmış, iki cümlelik bir açıklamaya imzasını istemiştir. Herkes buna severek katılmıştır. O günlerde bir düğün törenine gelenlerle tamamlanan imzalar yayımlanması için çeşitli yerlere gönderilmiştir.

Bu belge, hiç de beklemediğim bir rastlantı sonucu bilgisayardan önüme düştü. Onu, 15 Mart 1968 tarihli 5. Sayısında Proleter adlı dergi yayımlamış. TÜSTAV adlı vakıf Proleter’in nüshalarını dijital ortama geçmiş. Bildiri, Fatsa Köy muhtarlarının ve köy önderlerinin “Amerikan Gâvuruna Birinci İhtarımız” başlıklı bildiriyle aynı sayfaya yerleştirilmiş. O bildiri de aynı tatil günlerinde hazırlanıp Fatsa’nın pazarı olan pazartesi günü kasabaya inen köy muhtarlarından rast gelinen kişilere imzalatılmıştı.

Muhtarlar ve köy önderleri, bildiriyi hazırlayan Fatsa Köycülük Derneği’ni tanımaktadırlar. Bu derneğin 1966-1967’de çıkardığı aylık İleri Köy gazetesi onlara gönderiliyor, dernek köylerde köy sorunlarıyla ilgili açık oturumlar yapıyor, kooperatif kurmaya çalışıyor, örnek muhtarlar seçilmesine önderlik ediyordu. Yani dernek mensupları köylülerin güvenine sahipti.

Anlattığımız bu olay ülkenin bağımsızlığına ve halkın özgürleşmesine giden süreçte yabana atılmayacak bir deneyimdir. Günümüz ve gelecek için de yol göstericidir.

Şimdi çoğu hayatta olmayan, belki yalnız Beyceli köylülerin tanıyabileceği ama bir onur listesi olan bu bildiriyi ve imzacılarını vermenin sırası geldi. (Adlar dergide alt alta yer almaktadır)

“Biz Köylü olarak Amerika’yı istemiyoruz. Türkiye’nin NATO’dan çıkmasını istiyoruz”

Zeki Sarıhan, Enver Başçınar, Ali Dik, Hüseyin Unudur, Sami Aktürk, İbrahim Şimşek, Yakup Cezan, Ahmet Demir, Turan Arı, Osman Demir, Hamdi Çakmak, Halil Sarıhan, Ali Ölmez, Halil Akyüz, Faik Kul, Aydın Sarıhan, Abdullah Sarıhan, Nebile Sarıhan, Hafize Sarıhan, Şakire Sarıhan, Melahat Sarıhan, Ayşe Demir, Abdullah Gürol, Hanife Güleç, Nahide Güleç, Ömer Güleç, Cemile Güleç, Emine Sarıhan, Fethiye Akay, Mustafa Akay, Kâniye Akay, Hidayet Akay, Nazmiye Akay, Hayriye Sarıhan, Osman Sarıhan, Abdullah Güleç, Kâni Gürol, Ali Tuncer, Hüseyin Karatay, İsmail Akyüz, Recep Karatay, Mehmet Kartal, Memiş Salman, Bayram Torgan, Ramazan Taştekin, Mustafa Gürsoy, Hasan Sarı, Bayram Sarı, Mevlüt Sarı, Ferhat Kartal, İsmail Sarı, Ahmet Karatay, Şakir Taştekin, Halis Taştekin, Ahmet Hatipoğlu, Seyit Çelik, Ömer Atasoy, Ferhat Ağırman, Cafer Akyüz, Hamit Hatipoğlu, Veli Akay, Şükrü Akay, Erol Sarıhan, Rüştü Cezan, Veli Aktürk, Mehmet Olgun, Hasan Sarıhan, Salim Çakmak, Nami Sezgin, Kasım Sarıhan, Necati Çılgın, Necati Çakmak, Osman Çılgın, İbrahim Gürgör, Osman Güleç, Yıldız Sarıhan, Halime Sarıhan, Taliye Sarıhan, Rekâbi Sarıhan, Elmas Sarıhan, Hasan Şimşek, Şarıka Çılgın, Osman Olgun, Fadik Olgun, Güldane Ağırman, Ayşe Sezgin, Fikriye Akyüz, Asiye Taştekin, Naime Cezan.

Fatsa’nın Beyceli Köyü proleterleri.” (10 Haziran 2021)

 

Beyceli-Bildiri.jpg

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141