Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Vali Orhan Tavlı, Yatağan Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Vekili Onur Kökçü, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Alpay Mermercilik Yönetim Kurulu Başkanı Melike Alpay Özmen ve eşi Güven Özmen ile birlikte Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan “Ölümsüz Aşkların ve Gladyatörlerin Kenti” olarak bilinen Stratonikeia antik kentinde yapılan çalışmaları yerinde inceledi.
Daha önceki ziyaretinde Beçin Kalesini ziyaret eden Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, bu sefer ki ziyaretinde Vali Orhan Tavlı ve beraberindeki heyet ile birlikte Stratonikeia Antik Kentini ziyaret etti.
Antik dönemde Karia Bölgesi’nin iç kesimindeki kentlerinden birisi olan Stratonikeia, Yatağan – Milas – Bodrum Karayolu üzerinde bulunmaktadır. Stratonikeia antik kenti, Kadıkulesi Tepesi’nin kuzey yamacı ve devamındaki düz alana kurulmuştur. Yamaç ve düz alan yerleşiminin birlikte görüldüğü antik kentte, Erken Tunç Çağı’ndan günümüze kadar kesintisiz buluntu ve mimari kalıntılar tespit edilmiştir. Tarihe konu olan birden fazla aşkın yaşandığı ve güçlü gladyatörlerin vatanı olarak bilinen Stratonikeia, bölgenin en önemli siyasi merkezlerinden biridir. Stratonikeia kazıları, 2008 yılından itibaren Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında bir ekip tarafından devam ettirilmektedir.
Stratonikeia Antik Kenti girişindeki karşılama sonrası Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Vali Orhan Tavlı ve beraberindeki heyet, Beylikler Dönemi’ne ait Selçuk Hamamı, Beylikler Döneminden günümüze evrelerin görüldüğü Şaban Ağa Cami ve bunların arasındaki meydana yerleştirilmiş olan Cumhuriyet’in 10. Yıl Taşı görüldükten sonra Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi yapılarının bulunduğu köy meydanını gezdi.
Hellenistik dönemden antik dönemin kuzey bölümünü gördükten sonra Batı Caddeye geçildi. Batı Cadde de Hellenistik Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi kalıntılarının bir arada olduğu kalıntılar görüldü ve iki ayak arasında 2.200 yıl tarih farkının olduğu yerler gezildi.
Osmanlı Dönemine ait taş döşeli yollarda yürüyerek 2. köy meydanından Kuzey Şehir Kapısına geçildi. Burada Kuzey kapının iki kemerinde yapılan restorasyon çalışmaları incelendi. Daha sonra üzerinde Tavan Fiyat Listesi ve Takvim yazıtının olduğu Meclis Binası ve bunun yanında bulunan ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün desteği ile restore edilen ev incelendi. Daha sonra Muğla Valiliği desteği ile restorasyonu tamamlanan ve devam eden yapıların incelenmesinin ardından sonra tiyatro çalışmaları yerinde görüldü.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ve Vali Orhan Tavlı yapılan çalışmalar ve yapılacak restorasyon çalışmaları ve projeler hakkında kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt’ten bilgi aldı.
Prof. Dr. Bilal Söğüt, Kent meydanında bulunan dükkanlar ve tiyatro yapısında gerçekleşecek olan restorasyon çalışmalarının antik kentin turizm potansiyelini daha da arttıracağını belirtti.
Ayrıca Yatağan Belediyesi tarafından kentin girişinde bulunan otoparka yapılan ahşap hediyelik stantlarının ihalesi sayesinde yaz sezonu ile birlikte antik kentte canlılığın artacağını ifade etti.
Alpay Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Melike Alpay Özmen ve eşi Güven Özmen, geçmişe özellikle antik dönemde pek çok alanda kullanılan mermerin günümüz Muğla’sında da verimli bir sektörü haline geldiğini ifade ederek, yöremizde yapılacak sanat etkinlikleriyle hem ilimizin hem de mermercilik sektörünün tanıtımının yapılabileceğini dile getirerek bu yönde yapılacak çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Vali Orhan Tavlı, Antik Kente bulunan bazı dükkan ve evlerin restorasyon sürecinin bir an önce başlaması konusunda talimat verdi.
Vali Orhan Tavlı, Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan’a ziyaretlerinden dolayı memnuniyetini dile getirerek kendisine teşekkür etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.