Dünyada ve Ülkemizde meydana gelen küresel ısınma ekolojik sistemde değişimler ve mevsimsel ilkim değişikliklerin dolayı ülkemizde sel, heyelan, toprak kayması, sabotaj, orman yangınları, yıldırım, hortum, çığ gibi olaylar ve yangın, kimyasal olaylar gibi yapay afetlerde artışlar yaşanmaktadır.
EM-DAT verilerine göre, tüm dünyada doğal afetler 1980 öncesine göre üç kat artış göstermektedir. Eğitimlere ilköğretimden itibaren başlamalı, tabana yayılmalı, gönüllüler artırılmalı, uluslararası akrediteye sahip olmalı.
Ülkemizde, tektonik kuşakta yer aldığından deprem kaçınılmaz afet olarak karşımıza çıkmaktadır. Son zamanlarda sel ve orman yangınlarında büyük bir artış görülmektedir. BM afet riskleri azaltılması Sendai konferansı 2015-2030 kararlarında ülkemizin de imzası var. Bu kararlarda devlet ve yerel yönetimlerin STK’ları bu konuda destekleyici kararı var. Bu konu da STK’lar daha fazla desteklenmelidir.
Türkiye’nin incisi Marmaris de MAKE var yani MARMARİS ARAMA KURTARMA VE ÖNLEME Derneği var. MAKE sadece gönüllülerden oluşan ve kendi imkanları ile tüm doğal afetlere hazırlanan bir dernektir. Yurt içi veya yurt dışında, doğal afetlerde, trafik ve doğa kazalarında, büyük yangınlarda ve diğer arama-kurtarma gerektiren tüm olaylarda gönüllü olarak, en etkin arama, kurtarma ve Önleme çalışması yaparak kişilere en kısa sürede ulaşmak için düzenlemeler hazırlamak, alınan ihbar/alarm ile arama-kurtarma operasyonu başlatacak haberleşme zincirini oluşturmak, yapılacak operasyona katılacak eğitimli ve sertifikalı üyeleri tespit ederek yetiştirmek, ekibin en kısa zamanda toplanmasını ve olay yerine ulaşmasını sağlamak, gerek üyelerine, gerekse talep halinde üyelerin dışında resmi ve özel kurum ve kuruluşlara, eğitim kurumları ile şahıslara ilkyardım, arama-kurtarma, alternatif sporlar, kriz yönetimi ve diğer konularda eğitim ve seminerler vermek, aynı amaçla kurulmuş ve kurulacak olan yurt içinde ve yasal koşulların yerine getirildiği durumda yurt dışındaki gerçek ve tüzel kişiliklerle, vakıf, dernek, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak ve danışmanlık hizmeti vermek, derneğin arama-kurtarmadan kaynaklanan giderlerine maddi katkı sağlamak ve amaçları doğrultusunda işbirliği yaparak bu konuda hizmet vermektir.
Derneğin çalışma biçimi; arama-kurtarma-önleme gerektiren tüm çalışmalarda; ihbarın en kısa sürede alınmasına ilişkin düzenlemeler yapmak, alınan her ihbar ile arama-kurtarma operasyonu başlatacak haberleşme zincirini oluşturmak, operasyona katılacak ekibin en uygun yetenekteki kişi ve/veya kişilerden oluşmasını sağlamak, ekibin en kısa sürede toplanmasını, her birimin görevlerini, arama-kurtarma malzemelerini nereden alacaklarını, iletişimin/haberleşmenin nasıl kurulacağını, hangi araçlardan yararlanılacağını, olay yerine ulaşılmasını, arama-kurtarmanın niteliğine göre ulaşılan kişinin ilk müdahale biçimini, ulaştırılacağı yeri saptamak, çalışmaya katılacak kişilerin izin sorunlarını çözmek, ekibin kısa sürede olay yerine ulaşmasını sağlamak, bu konuda rapor/raporlar düzenlemek, bu çalışmaların yapılmasında kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşların desteklerini sağlamaktır.
MAKE en son olarak Ağustos ayında çıkan ciğerlerimizi yakan orman yangınlarından kendi imkânları ile gönüllülerden oluşan bu ekip canla başla yangınları söndürmede en ön safta yer almıştır. Bu özverili çalışmaları için MAKE ailesine teşekkür ederim.
Sağlıklı kalın huzurlu kalın hoşça kalın….