• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 12 °C

Marmaris Eylül'de bir başka güzel

Marmaris Eylülde bir başka güzel
Kavurucu sıcakların etkisini yitirdiği Eylül'de Marmaris'te tatil yapmanın keyfi bambaşka

Zümrüt yeşili orman ile turkuaz rengi denizin kucaklaştığı, doğal güzellikleriyle ünlü Marmaris'in, 30 Mart yerel seçimleri yapılmadan yani tam 6 ay öncesine kadar köy statüsünde bulunan mahalleleri adeta birer yeryüzü cenneti.  Tarihte değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış Marmaris’e, Kayralılar ‘Physkos’ yani ‘doğa kenti’ adını vermiş. Doğanın yanı sıra tarihi ve kültürel zenginlikleriyle de ünlü ilçeye methiyeler dizilmesinde, mahallelerinin etkisi çok büyük. Marmaris yerel yöneticileri, turizmcileri yaşayanları, bu güzelliklerin, özellikle Eylül-Kasım arası, yani sonbahar mevsiminde görülmesini öneriyor. Doğa, tarih ve kültür tutkunlarını Eylül’de de ilçeye davet ediyor. İşte o, tarihe ev sahipliği yapmış, kültür zengini, doğanın kucağındaki Marmaris mahallelerinden bazıları ve özellikleri:

KLEOPATRA’NIN GÖZDESİ BU MAHALLEDE

Çamlı mahallesi, adını, kolayca anlaşılacağı gibi, çam ağaçlarının çokluğundan almıştır. Çamlar altında kurulan restoranlar, gece gündüz çok sayıda insanı mahalleye çekmektedir. Çilek bahçelerinin her mevsim meyve verdiği Çamlı’nın çam balı, yoğurdu ve ‘yoğurtlama’sı en çok tercih edilen yiyecekleridir. Mahaller, plajları açısından da zengindir. “Türkiye’nin Hawai’si” benzetmesi yapılan İncekum ve Kleopatra plajı aynı zamanda tüm Marmaris’in en gözde sahillerindendir. Kleopatra plajının yer aldığı ve her yıl on binlerce turist ağırlayan Sedir Adası’nda, antik döneme ait eserler de bulunmaktadır. Bu Ada’yı mutlaka ama mutlaka görün. Romalı komutan ve sevgilisi Kraliçe Kleopatra’nın yaşamak  için neden burayı seçtiğini anlayacaksınız.

ÖZAL’IN CENNETİ KARACA

Bölge halkı tarafından ‘Karacasöğüt’ olarak bilinen mahallenin resmi adı Karaca’dır.  Güney Ege patentli bir dünya markası olan mavi yolculuğun en gözde koylarından Küfre, Langöz, Tuzla, İngiliz Limanı, Söğüt ve Ayın Karaca’nın sınırları içerisindedir. Cumhurbaşkanlığı Yaz Köşkü de köydeki Okluk Koyu’ndadır. Yeşilin hemen her tonunu görebileceğiniz Karaca’da antik dönem eserleri de bulunmaktadır. Antik yerleşim merkezleri Euthenna ve Amnistos’un yanısıra Karacasöğüt Şelalesi ve Karacain Mağarası, gezilip, görülmeye değer…

ORHANİYE’DE DENİZ ÜZERİNDE YÜRÜYÜŞ KEYFİ

Çam ormanlarıyla çevrili önemli bir turizm merkezidir Orhaniye. Coğrafi yapısı, turistik değerinin yanı sıra mitolojik öyküsüyle de tanınan köyde, çoğu butik onlarca konaklama tesisi var.  Orhaniye’nin ününü, kent, hatta ülke dışına taşıyan en önemli unsurlardan biri ise Kızkumu Plajı’dır. Adını bir efsaneden alan ve denizin içinde kumlardan oluşan 600 metre uzunluğundaki yol nedeniyle insana su üstünde yürüyormuş hissi veren Kızkumu’nu her yıl yüz binlerce kişi ziyaret eder. Antik Bybassos kentine ait olduğu sanılan kale kalıntıları, tekne turlarının da düzenlediği mahallenin bir başka cazibe noktası.

BODRUM’UN TAHTINI SALLAYAN MAHALLELER: SELİMİYE ve BOZBURUN

Selimiye ve Bozburun, Türkiye popüler dünyası ile sosyetesinin giderek daha fazla ilgi gösterdiği iki mahalle.. Dünyanın ikinci zwengin işadamı Bill Gates ile Rus milyarder Abromoviç’i de defalarca ağırlayan Bozburun, ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2006’da tatil rotasına aldığı Selimiye sakinliği ve doğasıyla  görenlerini kendisine hayran bıraktırıyor. Her iki mahallede  Marmaris-Bodrum arasındaki en önemli mavi yolculuk duraklarından biridir. Denizinin durgunluğu ve temizliği, sakinliği seven tatilcileri cezbeden en büyük özellikleridir. Pansiyonculuk ve butik otelciliğin yanı sıra restorancılık da gelişmiştir. Türkiye’ye nam salmış butik otel ve restoran sayısı çok fazladır. Selimiye’nin havasındaki oksijen insan ömrünü uzatıyor olmalı ki, köyde 100 yaşını aşmış çok sayıda insan var.

 BALLI MAHALLE OSMANİYE

Türkiye’nin hatta belki de dünyanın ‘en ballı mahallesi’dir Osmaniye.. Kızılçam ormanlarıyla kaplı 500 nüfuslu köyde, yılda ortalama bin 500 ton bal üretilmektedir. İki yıl üst üste “dünyanın en iyi çam balı” seçilen Osmaniye balını üretmek içim 7’den 77’ye tüm köy halkı uğraş vermektedir.  “Bal Evi ve Müzesi”nin de bulunduğu Osmaniye’ye gidip de bal almamak olmaz. Amos antik kenti ise yakın zamanda gün yüzüne çıkarılan bölgenin en önemli tarihi zenginliklerindendir. Muhteşem bir manzaraya sahip yüksek tepelerde kurulu Amos’ta, Helenistik döneme ait tiyatro, tapınak ve bazı heykel kalıntıları vardır..

 

EYLÜL’DE GEL

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, ilçede tatil yapmak için Eylül ayının  ideal olduğunu söyledi. Eylül’le birlikte kavurucu sıcakların etkisini yitirmeye başladığına dikkat çeken İsmail Özbozdağ, şunları söyledi: “Marmaris’in gerek ülke gerekse ülke dışındaki rakiplerine karşı en büyük avantajı doğası. Yüzölçümünün yüzde 86’sı ormanlarla kaplı Marmaris, kelimenin tam manasıyla bir doğa harikası.  Buna rağmen, sıcak yaz günlerinde, güneşin kavurucu etkisinden çekinen yada korunmak isteyen önemli sayıda tatilci, bırakın gezmeyi, kaldıkları konaklama tesislerinden bile çıkmak istemiyor, havuz başlarında, denizde serinlemenin yollarını arıyorlar. Dolayısıyla, bu doğal güzelliği keşfedip, tadını çıkarma fırsatını da iyi değerlendirmemiş oluyorlar. Oysa, Eylül ve onu takip eden 2 ay boyunca ilçeye gelenler,  kavurucu etkisini yitiren güneşin, adeta bir cenneti aydınlattığının daha iyi farkına varabiliyor. Çünkü daha çok geziyor, daha çok yer görüyor.”

İSTER EĞLEN, İSTER DİNLEN, İSTER GEZ

Özbozdağ, Eylül’de Marmaris’e gelerek, tatillerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyenlere de şu tavsiyelerde bulundu: “Marmaris, hem eğlence, dinlence, lezzet, hem de doğa, kültür ve tarih meraklılarının aradığı hemen her türlü imkanı tatilcilere sunabilen ender sahil kentlerinden birisidir. İlçe merkezinde kilometreler boyunca uzunluğundaki  plajlardan denize girenler, 5-10 dakika yürüme mesafesinde çarşıya, alışveriş merkezlerine, pazar yerine, restoranlara, kafelere, eğlence merkezleri,ne ulaşabiliyor. Ancak, çevre mahallelerdeki doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri tümünü gezmek isteyenler için günler hatta haftalar yetmeyebilir. Otomobilleri ile gelenler, çevreyi bilenlere danışarak, zaman zaman deniz araçlarına da binmek koşuluyla tek tek bu güzellikleri ziyaret edebilir. Tekne turları ve jip safarilere katılacaklar ise en gözde güzelliklerin tadını günübirlik de olsa çıkarabilir. Evlerine dönmeden yakınlarına hediye almak isteyenler için elbette ki, Marmaris’in dünyaca ünlü çam balını tavsiye ederim.”

HER BÜTÇEYE GÖRE KONAKLAMA İMKANI

Eylül ayıyla birlikte yüksek sezonun sona erdiğini, konaklama tesislerinde fiyatların düşmeye başladığını da vurgulayan Özbozdağ: “Tatil köyleri, çok yıldızlı tesisleri, apartları, butik otelleri, çadır kamplarıyla Marmaris’te her bütçeye uygun konaklama imkanı mevcut. Giderek yıldızı parladığı için bu Eylül’de doluluk oranları geçtiğimiz yıllara oranla yüksek olsa da, yer bulmak şu an için mümkün”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141