İş İnsanı Mehmet Baysal'ın sahibi olduğu Baysal Grup, Marmaris'in tarihini, yöresel değerlerini gün yüzüne çıkartıp, turizmin hizmetine sunmaya yönelik yıllardır sürdürdüğü çalışmalarına iki halka daha ekledi.
Baysal Grup, 'Kapurcuk Kültür ve Gastronomi Evi'nden sonra, bu kez de Kale'de 'Marmaris Arşiv Evi' ile 'Kaybolan Meslekler Atölyesi'ni hayata geçirdi. Marmaris'in geçmişini kaybolmadan önce saklamaya başladıklarını kaydeden Mehmet Baysal, "Geçmişten gelen geleneklerimizi ve değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak için Marmaris Arşiv Evi'ni kurduk" dedi. Baysal, pratik ve teorik eğitimlerin verileceğini de vurguladığı 'Kaybolan Meslekler Atölyesi'nin ise, yüzyıllarca yapılmış olmasına rağmen, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılması amacıyla oluşturulduğunu söyledi.
Gerek iş hayatı boyunca, gerekse Marmaris Ticaret Odası'nın (MTO) Başkanlığını yaptığı 10 yılı aşkın sürede ilçenin tarihine, kültürüne, gastronomisine, tüm değerlerine sahip çıkılarak, turizme kazandırılması amacını taşıyan çok sayıda projeye imza atan iş insanı Mehmet Baysal, bu yöndeki çalışmalarını 'Baysal Grup' çatısı altında sürdürüyor.
MTO Yönetim Kurulu Başkanı iken, 'Amos Antik Kenti'nin canlanmasına, 'Bal Evi'nin faaliyete geçmesine, şifa kaynağı termal suyun çıkartılarak turizme hizmet etmesine, 'Marmaris Envanteri'nin hazırlanmasına, "Karya'dan Cumhuriyet'e Marmaris" ve 'Gazan Gaynadı' gibi ilçenin tarihine, kültürüne, gastronomisine ışık tutan çok sayıda yayının bastırılmasına ön ayak olan, Baysal Grup bünyesinde de “Kapurcuk Kültür ve Gastronomi Evi”ni hizmete açan, “Goca Marmaras Gazozu” markasını yaratan Mehmet Baysal, şimdi de 'Marmaris Arşiv Evi' ile 'Kaybolan Meslekler Atölyesi'ni hayata geçirdi.
Mehmet Baysal, Baysal Grup'un ilçenin değerlerine sahip çıkılarak, korunması yönündeki çalışmaları ile Marmaris Kalesi'ndeki bir binada bulunan iki yeni tesis hakkında bilgi verdi.
Baysal, Marmaris'in değerlerini korumak, yaşatmak ve öğreterek gelecek nesillere aktarılması için çabaladıklarını kaydederek, şunları söyledi:
DEĞERLERİMİZ YAŞASIN
"Cennet Adası'ndaki Nimara Mağarası ile tarihi geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan, M.Ö. 2. Yüzyıldan itibaren hüküm sürmeye başlayan Karya Medeniyeti'nin liman kenti olarak anılan ve daha birçok zenginliği çeşitli bölgelerinde barındıran Marmaris, maalesef bu önemli değerlerinin yeterince üzerinde durulmadığı bir turizm şehridir. Bunun yanında, yüzyıllardır özellikle denizcilerin jurnallerinde dünyanın en önemli ve en güzel liman kentlerinden birisi olarak anılmasına rağmen, günümüzde bu özelliği ve tarihi kültürü yeterince yaşatılmamaktadır. Bunlara ek olarak ise, doğal güzellikleri de her geçen gün tahrip edilmekte ve korunmamaktadır. Bu kadar farklı ve değerli güzelliği bünyesinde barındıran bu özel şehri korumak ve değerlerini yaşatmak her zaman Baysal Grup'un en önemli amaçlarından olmuştur. Yaptığımız tüm işlerde Marmaris'in değerlerini korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere öğretmek için çabalıyoruz. Kapurcuk Kültür ve Gastronomi Evi'miz, ile başladığımız Marmaris'in kültürünü ve gastronomisini yaşatma ve sergileme projemize yenilerini eklemeye devam ediyoruz. Amacımızı hayata geçirmek için giriştiğimiz bu yolda her geçen gün Marmaris'e daha da iyi hizmet etmek için kendimizi ve arşivimizi geliştirmeye devam ediyoruz."
Baysal, Kale'nin dar sokaklarında özenle restore edilmiş, orjinal makine, belgelerin bulunduğu tarih ve kültür kokulu binadaki Arşiv Evi ile Kaybolan Meslekler Atölyesi hakkında ise şöyle konuştu:
MARMARİS ARŞİV EVİ
"Uzun zaman önce, Marmaris ve yöresi hakkında yazılmış tüm eserleri bünyemizde toplamaya başladık. Marmaris'in tarihi, kültürel ve doğal değerleri, Türkiye ticaretindeki , Dünya turizmindeki yeri gibi birçok farklı alanda ve konuda Marmaris hakkındaki eserler ile kapsamlı bir arşivimiz oluştu. Özel bir girişim ile Marmaris'in geçmişini kaybolmadan önce saklamaya başladık. Geçmişten gelen geleneklerimizi ve değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak için Marmaris Arşiv Evi'ni kurduk. Burada amacımız Marmaris'in tarihini koruma altına almak olduğundan sizlerden de kitap belge bağışı kabul ediyoruz. Marmaris'in tarihi için önemli olduğunu düşündüğümüz elindeki belgeleri bize ulaştırarak bu projeye destek olabilirsiniz. Marmaris'in tarihi değerlerinin yaşatılmasına ve gençlerin Marmaris'i öğrenmesine, sahip çıkmasına katkı sağlayabilirsiniz.
KAYBOLAN MESLEKLER ATÖLYESİ
Marmaris'in coğrafi yapısı, kültürel yapısı ve geçmişteki ihtiyaçları neticesinde ortaya çıkmış ve yüzyıllarca yapılmış olan bazı meslekler, maalesef teknolojik gelişmeler ve jenerasyonlar arasında yaşanmış kopukluklar nedeniyle kaybolmak üzeredir. Marmaris Arşiv Evi binasının alt katında hayata geçirdiğimiz Kaybolan Meslekler Atölyesi projemiz ile bu mesleklerin kaybolmasını engellemeyi amaçlıyoruz. Atölyemizde gerçekleşecek kurslarımız sayesinde son kalan ustalardan gençlerimize bilgi akışının uygulamalı olarak geçişini sağlayacağız. Pratik ve teorik eğitimlerin verileceği atölyemizde gençlerimiz hem kişisel gelişmelerine katkı sağlayacak, hem bir meslek edinme imkanı bulacak hem de Marmaris kültüründen olan değerler yaşamaya devam edecektir."
İNSANIN EN HAYIRLISI, İNSANLARA FAYDALI OLANDIR
Baysal Grup olarak, Marmaris'e katkı sağlayacağını düşündükleri projeleri üretip, hayata geçirmeyi sürdüreceklerinin altını çizen Mehmet Baysal, "Doğal ve kültürel yerel değerleri destekleyen ve sürdürülebilir turizmi Marmaris'te uygulayan projelerimize devam ediyoruz. 'İnsanın en hayırlısı, insanlara faydalı olandır' mottomuzu yani özdeyişimizi bir an olsun unutmadan, herkesin hayatına dokunan ve Marmaris'e katkı sağlayan projeler yaratmayı ve bunları hayata geçirmeyi çok seviyoruz. Sürdürülebilir bir turizm ve tüm değerleri ile yaşatılan bir Marmaris için projelerimiz devam edecek." dedi.
HER ŞEY DAHA İYİ BİR MARMARİS İÇİN
Yazar Sunay Akın'ın "Yazı bilginin hafızasıdır. Hayatımda hep bilginin ışığında yürüdüm. Çünkü, bilgi üretilip yönetilen en büyük güçtür" sözünü çok sevdiğini, tüm işlerini yüreğinde taşıdığı Marmaris sevdasıyla, bilginin ışığında yapmaya büyük özen gösterdiğini kaydeden Baysal sözlerini şöyle noktaladı:
"Hiçbir başarı tesadüf değildir. Marmaris'i sevenler onu sonuna dek sömürmeyi değil yaşarken bu kenti sevmeyi ve içinde mutlu olmayı öğrenmelidirler.
Marmaris'i sevmek onun olumlu olumsuz her şeyini sevmektir. Eğer emek verip, Marmaris'e severek yaklaşırsanız, zarar da veremezsiniz. Her şey daha iyi bir Marmaris için."
MTO KENDİ ELEKTİRİĞİNİ ÜRETECEK
Öte yandan Mehmet Baysal'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini bırakmadan önceki son Marmaris Ticaret Odası'nda (MTO) alınan kararla Türkiye'de bir ilke imza atıldığı öğrenildi. Baysal, Başkanlığındaki Oda yönetimi, MTO'nun elektriğinin güneş enerjisiyle karşılanması için harekete geçti. MTO binasının çatısına güneş panelleri yerleştirildi. Projenin yakın zamanda uygulamaya geçeceği ve MTO'nun Türkiye'deki 365 oda arasında kendi elektriğini üreten ilk kurum olacağı belirtildi. Projenin Mehmet Baysal’ın öncülüğünde, enerji tüketiminin hızla arttığı günümüzde, hem enerji tasarrufu, hem doğal kaynakların korunması hem de maliyetlerin düşürülmesi amacıyla geliştirildiği bildirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.