• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 15 °C

Marmaris’te 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla tören düzenlendi

Marmaris’te 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla tören düzenlendi
Marmaris’te 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

 

 

 

 

 

 


Atatürk Meydanı’nda bir araya gelen yaklaşık 30 avukat, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı'nı okudu. Grup adına Muğla Barosu Marmaris temsilcilerinden Avukat Aslıhan Ayyıldız, günün anlamına ilişkin konuştu.

 

 

Av. Aslıhan Güney Ayyıldız: “ İnsanın kutsal yaşam hakkını kendisine dert, adalet aramayı bir çaba, hukukun üstünlüğünü hedef edinmiş, savunmanın, hukuk devleti ve  demokrasinin yılmaz savunucusu değerli meslektaşlarım, avukat arkadaşlarım.

                   Bize üzerinde avukatlık yapabileceğimiz bir vatan ve Cumhuriyet bırakan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, vatan için canından olan aziz şehitlerimize ve gazilerimize, hukuk mücadelesinde yaşamını yitiren üstatlarımıza bir kez daha minnet, rahmet ve saygılarımızı ifade ediyoruz.

                   Ülkemiz çok zor günlerden geçiyor.

                   Tüm dünyada etkili olan Covid – 19 salgını, uğruna hukuki mücadeleler yürütmekte olduğumuz insanımızın yaşam hakkını doğrudan tehdit ediyor, yaşama dair var olan alışkanlıklarımızı değiştiriyor, kısıtlıyor.

                   Salgın yönünden yaşadığımız sıkıntıların yanında ülkemizde bir de ve özellikle biz hukukçuları yakından ilgilendiren, ülkemizin       “ Hukuk Devleti ” niteliği ile bağdaştıramadığımız sorunları da yaşıyoruz.

        Ülkemizde Anayasamıza göre Hukuk Devleti olduğumuz kararlaştırılmış olmasına rağmen,  son bir yılda dahi, hukuk devletinin ilke ve kurallarıyla bağdaşmayan eylem ve söylemlerle karşılaşır olduk.

                   Anayasa Mahkemesi kararlarının, yasama, yürütme ve yargı organları, idari makamları, gerçek ve tüzel kişileri bağladığı Anayasamızın amir hükmü olduğu halde;

                   Anayasa Mahkemesi kararlarına saygı duymayan, bu kararları tanımayanlar oldu  .

                   Türkiye Büyük Millet Meclisinin onaylayarak yürürlüğe koyduğu, milletin iradesiyle onaylanarak yürürlüğe giren bir uluslararası sözleşmeden, İstanbul Sözleşmesin’den tek bir kişinin iradesiyle çıktığımızı ilan eden kararlar oldu.

                            Biz ki hukuk devletini güçlendirelim, evrensel hukuk normlarını istisnasız ülkemiz ve insanlarımız için egemen kılalım diye savunurken, var olanın bile özümsenmediği, kaldırılmasının istenip dillendirildiği sözleri duyar olduk.

                   Hem de bunları;

                   “Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma ;

                   Büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim” diye yemin edenlerden duyduk.

                 Şimdi de Anayasa’yı değiştirelim, bu anayasa günümüz şartlarına uygun değil sözlerini duymaya başladık.

                   Tüm bu yaşananlardan sonra, insanın aklına pek tabi haklı olarak, anayasa’nın neresini değiştirmek istiyorsun diye sormak geliyor.

                   Eğer hukuk devletinden ve bu devlette Anayasa Mahkemesinden, devletin kendi koyduğu kurallara ilk kendini ve yönetenleri bağlı kılmasından bıktıysanız ve anayasayı bu nedenle değiştirecekseniz biz bu ülkenin hukukçuları buna razı olmayız, razı olmadığımızı da bilmenizi isteriz.

                   Ülkemizde acil bir adalet ihtiyacı olduğu, bunu sağlamak için değişiklikler yapılması gerektiği ve bu değişikliklerin neler olduğunun yürütme tarafından bilindiğinin kamuoyu ile paylaşılmasının üzerinden tam iki yıl geçti. Bu koca iki yıl içinde birkaç cılız adım dışında esasa etkili, kalıcı ve adalete erişimi kolaylaştırıcı adımlar atılmadı, yürürlüğe konulamadı.

           Oysa yapılması gerekenler ve yapılması gerekeni bildiğini söyleyenler isteseler 2 ya da 3 ay içinde bu değişikliklerin büyük bir bölümünü çoktan yapmış olurlardı. Meclis aritmetiğinin de buna engel oluşturmadığı düşünüldüğünde, yapılmak istenseydi olurdu demek geliyor insanın içinden.

                   Burada bu meydandan bir hukukçu olarak sesleniyorum. Ülkemizin adalete, adaletinde reforma  ihtiyacı var. Ülkemiz için insanımız için, hukuk devleti olmak ve öyle de kalmak için yapın artık gerekli değişikliği, yapın artık duyurduğunuz reformları.

                   5 Nisan Avukatlar Günü özelinde mesleğimizi, sorunlarımızı konuşmamız ve bunlara çözüm önerilerini dillendirmemiz gerekirdi belki de ama, ülkemiz hukuk devleti olmaktan çıkacaksa, o ülkede zaten avukat olmanın bir anlamı olmayacağı gibi, demokrasiye inanmış bir yurttaş olarak ta mutlu olmaktan bahsedilmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle mesleki sorunlarımızı hukuk devleti olmaktan uzaklaşmayla doğacak sorundan daha önemli ve özel görmüyoruz. Ülkemiz hukuk devleti olmayı gerçekten içselleştirdiği gün, zaten biz avukatlardın da sorunları sona ermiş olacaktır.

                   Bundan sonrakilerini “ Hukuk Devleti ” olmanın mutluluğu içinde kutladığımız nice 5 Nisanlar diliyor, hepimizin 5 Nisan Avukatlar Gününü kutluyorum. Günümüz kutlu olsun.” Dedi.           

HABERİN VİDEOSU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141