• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 8 °C
  • İzmir 8 °C
  • Aydın 8 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 1 °C

MEB’te TYP’li ve taşerondan geçen işçilerin kadro umudu suya düştü

MEB’te TYP’li ve taşerondan geçen  işçilerin kadro umudu suya düştü
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 2 ayrı soru önergesine yanıt verdi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı birimlerde hem Toplum Yarına Programı (TYP) hem de taşerondan geçen işçi kadrosunda çalışan personelin kadro talebini ve yaşadıkları mağduriyeti iki ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. 
 
 
 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in her iki konuyla ilgili soru önergelerine ayrı ayrı yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında tahsis edilen TYP kursiyerlerinin, ilgili yönetmelikte aranan şartları taşımaları kaydıyla 2020-2021 eğitim ve öğretim döneminde de çalıştırılmaları amacıyla tekrar talepte bulunacaklarını açıkladı. 
 
 
 
Bakan Selçuk, taşeron firmada çalışırken 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daimi işçi kadrosuna alınıp sürekli işçi kadrosuna dahil edilmeyen işçilerin senede 10 ay çalıştırılmalarına devam edileceğini bildirdi. 
 
 
 
TYP’LİLERİN TALEPLERİ
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı birimlerde TYP’li olarak yılın belli bölümlerinde çalıştırılan işçilerin beklentilerine dikkat çekmek amacıyla verdiği yazılı soru önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi: 
 
“MEB’e bağlı devlet okullarında, İŞKUR TYP programından özel güvenlik görevlisi olarak görev yapan kişi sayısı ve proje kapsamında işten çıkarılacakları tarih nedir? Bahse konu çalışanların tümünün kadrolu olarak çalıştırılması için bir çalışma yapılmakta mıdır?
 
3 yıldır aynı okulda çalışan deneyim ve tecrübe sahibi olan çalışanların çıkış ve giriş işlemlerinin tekrarlanması sonucu meydana gelen hak kayıplarının giderilmesi için bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?
 
Hiçbir iş güvencesi ve hakkı olmayan okul güvenlikleri; 13 Mart tarihinde, okulların tatil olması ile birlikte, Covid-19’la mücadele kapsamında, alınan valilik kararıyla hastanelerde, karantina yurtlarında ve diğer kurumlarda görevlendirilen kişi sayısı kaçtır?
 
Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda, 9 Mayıs 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeden, koruma ve güvenlik görevlileri yararlanacak mıdır? MEB’de çalışanlara, ayrımsız asıl kadro verilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?”
 
TYP’LİLER ALT İŞVEREN İŞÇİSİ DEĞİL 
 
Ömer Fethi Gürer’in TYP’li çalışanlarla ilgili önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Toplum Yararına Programının (TYP), Türkiye İş Kurumu tarafından uygulanan aktif işgücü programları arasında yer aldığını belirterek, “Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanan TYP’lerden katılımcı olarak yararlanan kişiler, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında çalıştırılan, alt işveren işçisi değildir” dedi.
 
ŞARTLAR UYUYORSA YENİDEN TALEPTE BULUNABİLİRLER
 
Yoğun işgücüne ihtiyaç olan dönemlerde, TYP kapsamında istihdam talep edildiğini ifade eden Bakan Selçuk, “Aktif işgücü hizmetlerine ilişkin politikaların belirlenmesi, ilgili mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasının koordinasyonundan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İŞKUR Genel Müdürlüğü yetkili ve sorumludur” diye konuştu. 
 
Bakan Ziya Selçuk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü) tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalıştırılmak üzere 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı döneminde tahsis edilen TYP kursiyerlerinin, Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği'nde aranan şartları taşımaları kaydıyla 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı döneminde de çalıştırılmaları amacıyla, tekrar talepte bulunulduğunu da açıkladı. 
 
TAŞERONDAN GEÇEN İŞÇİLERİN DURUMU
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği bir diğer soru önergesinde ise Bakanlıktaki taşerondan daimi kadroya alınıp sürekli  çalıştırılmayan  işçilerin durumunu gündeme getirdi. Milli Eğitim’de hizmetli olarak çalışan ve önceki dönemde taşeron firmalarda istihdam edilen işçilerin, Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile 10 ay üzerinden geçici işçi olarak çalıştırılmaya devam edildiğini hatırlatan Ömer Fethi  Gürer, daimi işçi kadrosuna alınıp sürekli işçi olarak çalıştırılmayan personelin 15 Hazirandan bu yana işsiz olduğuna dikkat çekerek, şu soruların yanıtlanmasını istedi:
 
“Diğer kurumlarda çalışanlara, 12 ay üzerinden sürekli işçi statüsü tanınırken Milli Eğitim Bakanlığı çalışanlarına bu hak neden verilmemiştir, verilmesi için planlanan herhangi bir çalışma var mıdır?
 
Yukarıda anılan durumda; emekçiler evlerine ekmek götürmede, kira ödemede hatta çocuklarına harçlık vermede büyük sıkıntı yaşayacaklardır. Ayrıca toplum yararı projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığında görev yapanlarda Haziran ayında işsiz kalacaklardır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, pandemi sürecinde işçi çıkarılmayacağını söylemişti. Özel güvenlik dahil, pandemi süreci de dikkate alınarak, Milli Eğitim Bakanlığında çalışan tüm görevlilerin, yaptıkları asıl işin kadrosuna alınması için bir çalışma yapılmakta mıdır?”
 
GEÇİCİ İŞÇİLERİN ÇALIŞMA SÜRELERİ KHK KAPSAMINDA 2 AY ASKIYA ALINIYOR
 
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise Milli Eğitim Bakanlığına bağlı teşkilatlarda alt işveren işçisi olarak çalışmakta iken 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 02/04/2018 tarihinde yılda 10 ay çalışmak üzere geçici işçi kadrosuna geçen işçilerin iş sözleşmelerinin iki ay süreyle askıya alındığını belirtti. 
 
HİZMET ALIMININ YIL BOYUNCA DEVAM ETME ŞARTI 
 
Bakan Selçuk, MEB’deki geçici işçilerin çalışma sürelerinin senede 2 ay askıya alınmasının gerekçesini de 696 sayılı KHK'nin 127 nci maddesi ile 375 sayılı KHK'ya eklenen Geçici 23 üncü maddenin Uygulanmasına Dair Usul ve Esasların 19 uncu maddesine dayandırdı. KHK’nın ilgili maddesinde hizmet alımının “yıl boyunca devam etme şartı ”bulunduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk, geçici işçilerin yıl boyu hizmet etmediği için asli kadroya alınmalarının mümkün olmadığına işaret etti. 
 
ÇALIŞMA SÜRELERİ 4 AY UZATILDI 
 
Bakan Selçuk, “Diğer taraftan, geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılmasına ilişkin 5620 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde özetle; yalnızca mevsimlik ve kampanya işlerinde kullanılmak üzere yılda 6 ayı geçmemek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığınca vize verilebileceği, 696 sayılı KHK'nın 106’ncı maddesiyle eklenen düzenleme ile de bu sürenin, talep üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığınca 4 aya kadar uzatılabileceği hüküm altına alınmıştır. Yapılan bu düzenleme ile kamu kuruluşları yılda en fazla 10 ay süre ile geçici işçi çalıştırmaktadır” açıklamasında bulundu.
 
UYGULAMA BU YIL DA DEVAM EDECEK 
 
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta şu bilgileri de verdi:
 
“Yasal düzenleme bu şekilde iken Bakanlığımız taşra teşkilatında binlerce okulun her biri tarafından, süreleri bir ay ile 12 ay arasında değişen, ancak çoğunlukla eğitim öğretim yılı süresini geçmeyen ve parça parça yapılan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında bir tam yıldan az çalışan alt işveren (taşeron) işçilerinin vizeleri, yıllık çalışma süreleri 10 ay olmak üzere 2018 yılı Haziran ayı içerisinde alınmış olup, 2019 ve 2020 yıllarında da aynı uygulama devam etmektedir.
 
Bu itibarla geçici işçilerin yıllık çalışma süreleri, kadroya geçmeden önce 2017 yılındaki son ihale sözleşmesinde belirtilen çalışma süreleri de dikkate alınarak 696 sayılı KHK ve Uygulama Esasları ile 5620 sayılı Kanuna uygun olarak belirlenmiş olup mevcut uygulama dışında Bakanlığımızca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır”
 
GÜRER: “KHK’DA DÜZENLEME YAPILABİLİR”
 
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise MEB’de hem güvenlik ve hizmetli olarak 10 ay çalışıp 2 ay haklarından mahrum kalan işçilerin hem de TYP’li çalışanların taleplerinin yerine getirilmesi için KHK’nın ilgili maddelerinde yeni bir düzenleme yapılaması halinde her iki grup çalışanın mağduriyetinin giderilebileceğini belirtti. 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141