EFSUN YILMAZ - Lösemiye karşı verdiği mücadeleyle kamuoyunda sembol haline gelen 8 yaşındaki Melis'in doktoru Ege Üniversitesi (EÜ) Pediatrik Kemik İlik Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Savaş Kansoy, ailelerin çocuklarının cildindeki solukluk, kanama odakları, kırmızı noktacıklar, ateşli enfeksiyonları ciddiye alması gerektiğini söyledi.
EÜ Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığını da yürüten Kansoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar 350'ye yakın çocuğa kemik iliği naklettiklerini belirtti.
Herkes için umut olduğunu dile getiren Kansoy, "Bir hastanın nakil olması gerekiyorsa ve bir kardeşi varsa o kardeşin uygun verici olma ihtimali yüzde 25-30'dur. Akraba dışı kemik iliği bankalarıyla bu oranı yüzde 75-80'e çıkarmak mümkündür. Verici bulunamayanlar için ise bazı alternatif transplantasyon yöntemlerini gözlemliyoruz" diye konuştu.
Kanser görülme sıklığının 14 yaş altı çocuklar için yüz binde 14 olduğunu, bu kanser türlerinden 3'te birinin ise lösemi olduğunu ifade eden Kansoy, kanser konusunda tanı imkanlarının geliştiğine, hastalığın da daha bilinir hale geldiğine değindi.
Hasta çocuklardan büyük bölümünün kemoterapi ile sağlığına kavuştuğunu da söyleyen Kansoy, yurt dışından vericiyle sağlığına kavuşan 8 yaşındaki Melis'i de simge olarak kabul ettiğini vurguladı.
Kansoy, hastalığın kamuoyunda geniş yer bulmasıyla bilinirliğin de yükseldiğine dikkati çekerek, kemik iliği hastalıkları ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Kemik iliği yetmezlikleri solukluk, anemi, kansızlık gibi belirtiler ile kendini gösterir. Solukluk aşikar şekilde gelişir, aylar içinde de artabilir. Bu durum, sağlık kontrolü sırasında tesadüfen hemogramda da saptanabilir. Bazen de kanamayı önleyen hücreler vardır. Onların sayılarında azalma olduğunda ciltte toplu iğne başı şeklinde kırmızı noktacıklar ya da çapları 0,5 santimden birkaç santimetreye kadar çürük ya da morluklarla kendini gösterir. Lösemi gibi hastalıklar bu belirtilerin dışında ateşli durumda da karşımıza gelebilir. Çocukların cildinde solukluk, kanama odakları, kırmızı noktacıklar, ateşli enfeksiyon varsa bunları ciddiye almak lazım."
- "Herkes için seçenek şansı yükseliyor"
Yılda 50'nin üstünde transplantasyon gerçekleştirdiklerini kaydeden Kansoy, "Son yıllarda daha yüksek sayıda transplantasyon yapıyoruz ve Türkiye'de iki akredite merkezinden biriyiz. Bu bize yurt içi ve yurt dışında akraba dışı tarama yapma ve nakil yapma yetkisi veriyor" dedi.
Şu anda 600 hastanın verici taramasının sürdüğünü dile getiren Kansoy, genelde 3-6 aylık süreçte verici bulunabildiğini ancak bazı hastalar için 1 ayda, bazı hastalar için ise 3 sene boyunca donör arayışının sürdüğünü de belirtti.
Dünyada 24 milyon kişilik verici havuzu olduğunu, her gün yeni adayların havuza katıldığını anlatan Savaş Kansoy, herkes için seçenek şansının yükseldiğini ifade etti.
Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.