• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 8 °C
  • İzmir 10 °C
  • Aydın 9 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C

Milas Belediyesi Çomakdağ mahallesi için önemli projeye imza atıyor

Milas Belediyesi Çomakdağ mahallesi için önemli projeye imza atıyor
Milas Belediyesi, Mimarlar Odası Milas Temsilciliği ile işbirliği içinde, Çomakdağ mahallesinin kültürel varlıklarının korunması için hazırladığı projeyi hayata geçiriyor.

Proje kapsamında ilk olarak, mülkiyeti Milas Belediyesi’ne ait taş bina restore edilerek ziyaretçilerin hizmetine sunulacak.Yapılan çalışmalar sonucunda Çomakdağ Mahallesi’nin, Şirince gibi, ekonomik anlamda turizmden hak ettiği payı alması hedefleniyor.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Çomakdağ Mahallesi’nin sahip olduğu kültürel değerleri,mimari yapısını,giyim tarzını, geleneksel düğünlerini gelecek kuşaklara aktarmak adına hazırlanan projeyi tanıtmak için, Çomakdağ Mahallesi’nde bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Çomakdağ mahalle muhtarı,Mimarlar Odası Milas Temsilcisi Ayşegül Keskin, Milas Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Yakup Dönmez,KUDEB birimi sorumlusu Arkeolog İ.Ernur Öztekin,Peyzaj Mimarı Ayça Savaş ve Çomakdağ Mahallesi sakinlerinin katıldığı toplantıda konuşan Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Yaptığımız bu çalışmaları sizlere anlatma adına burada sizlerle olmak,Çomakdağ/Kızılağaç mahallemizin geleceği için fiili adımlar atma açısından, tarihi bir toplantıdır.

 

Çomakdağ Kızılağaç köyümüzün bendeki yerini hepiniz çok yakından bilirsiniz,kendi köyüm gibi sevdiğim, hiçbir anlamda ayrım yapmadığım,iyi gününü,kötü gününü yakından takip ettiğim köylerden biridir.Bu açıdan, bugün bu çalışmayı beraber yaparken, bizimde bunun bir parçası olmuş olmamızdan sonderece mutluyuz. Aynı zamanda Çomakdağ/Kızılağaç köyü reklamı yapılmış, bölgede ve ülkede artık ismi bilinir hale gelmiş ve bu anlamlada meraklısını çeken bir köy.Gerek mimarisi gerek otantik değerleri ve insan özellikleri ve doğası itibari ile bölgemizde çok özellikli bir değer.Çomakdağ’ın yakalamış olduğu tanınmışlık durumunu fiiliyata ve ekonomiye yansıtamıyoruz. İnsanlar Çomakdağ’ı biliyor, geliyor beğeniyor, ancak bizler bunun meyvesini alamıyoruz.Yanıbaşımızda bir Şirince örneği var. Onlar bu işi başarmış, işi ekonomiye dökmüşler. Safranbolu, kuş uçmaz kervan geçmez bir bölgeydi, şimdi dünya markası. Ancak inanın ki Çomakdağ’ın sahip olduğu değerler Şirince ve Safranbolu’dan daha fazla.Bizlerde Çomakdağ mahallemizde bunu başarmayı hedefliyoruz.Bizim tek eksiğimiz bu atılımları yapmakta geç kalmış olmamızdır. Şimdi geç kaldık diye dövünmekten ziyade, bizim elimizde, avantajlı durumda olan mahallelerimizde ulusal ve uluslararası düzeyde çekim yaratmamız gerekiyor.Milas ilçemizde Çomakdağ mahallemiz en elverişli örneklerden birisi olarak önümüzde duruyor.Ancak bunun için yapmamız gereken işler,yürümemiz gereken yollar var. Bu sebeple Mimarlar Odamız,Anıtlar Kurulumuz,Belediyemiz,Derneklerimiz,Muhtarlığımız ve hepimiz el ele vererek yol yürümemiz lazım, daha yolun başındayız.Ben bazı vatandaşlarımızın tedirginlikleri, farklı bakışları olduğunu biliyorum.Ancak örneklerine baktığımız zaman hedeflediğimiz ölçüde geliştirmek, tanıtmak, hareketlendirmek ve bunu turizme ve ekonomiye yansıtmak istiyor isek bu süreçleri geçmemiz gerekiyor. İşin teknik ve mevzuata yönelik kısmını sizlere diğer arkadaşlarımız anlatacak. Bu anlamda, biz sizlere örnek olması açısından, köy meydanında bulunan belediyemize ait tescillenmiş olan taş binayı Mimarlar Odamız ile işbirliği içerisinde, yine Mimarlarımızın gönüllü olarak hazırladığı restorasyon projesini hayata geçirerek, ziyarete gelen misafirlerimizin hizmetine sunacağız” diyerek, sözü Mimarlar Odası Milas Temsilcisi Ayşegül Keskin’e bıraktı

2 hafta önceoda üyesi mimarlar, KUDEB birimi sorumlusu,İmar ve Şehircilik müdürü ile birlikte, köyde bir teknik gezi gerçekleştirdiklerini belirten Ayşegül Keskin; ”Gezi öncesinde buradaki tescilli binalar ile ilgili bilgiler elimizde vardı.300 haneli mahallemizde 74 adet tescilli bina bulunmakta.Bu bir mahalle için ciddi bir oranı teşkil etmektedir.Aslında bu, köyün ne kadar zengin olduğunun, sadece mimari yapıların tescili açısından değil, sizin kültürel yapınızın da tescili. Doğal çevresine de bakıldığı zaman Çomakdağ mahallemiz çok özel bir bölge.Bu anlamda çok şanslısınız.Bu anlamda hazırladığımız proje ve yapacağımız uygulamalar ile de bu şansınız dahada artacak, gözle görülür duruma gelecek ve sizlere ekonomik yönden katkı koyacak. Birinci olarak bu bölgede olmak olsada, bence ikinci şansınızda Milas Belediyesi’dir.Milas Belediyemizin mimari anlamda bu duyarlılığı, bizleride gururlandırdı.Böyle tescilli binaların korunmasında gösterdikleri duyarlılık adına Mimarlar Odamız olarak Başkanımız Muhammet Tokat’a teşekkür ediyoruz.

Şu an herkesin kafasında ‘ne yapılacağı’ gibi soru işaretleri mevcut.Prosedür anlamında yapılacakları hemen sizlere aktaramayabiliriz.Ancak sunulan imkanlar doğrultusunda, Mimarlar Odası’ndaki tüm mimar arkadaşlarımız, sizlere bu konuda destekte bulunacaktır. Tescilli yapıların yanı sıra yeni yapılacak binaların ruhsatlandırılması, mevcut yapıların ruhsatlandırılması ve haklarınızın korunması,1975 yılı öncesi yapılarınızın hakları gibi tüm konularda, Mimar Odası olarak sizlerin yanındayız.

Başkanımın dediği gibi, belediyemize ait taş bina için arkadaşlarımızla beraber restorasyon projesi hazırlıyoruz. Bu anlamda mahallemize çok gelip gitmelerimiz olacak.Bu bina, sizlerin tescilli binaların işlenmesi sonrasında önünüze çıkacak olanaklar acısından, sizlere örnek olacaktır. Bu anlamda Mimarlar Odamız olarak sizlerle beraberiz”dedi.

Mimarlar odası Milas Temsilcisi Ayşegül Keskin’den sonra söz alan Milas Belediyesi KUDEB birim sorumlusu Arkeolog Ernur Öztekin de, “2 aydır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Muhtarımız ve dernek başkanımızla devamlı iletişim halindeyiz. Öncelikle Mimarlar Odamızla birlikte sadece Milas ölçeğinde değil, Muğla ve Bodrum’da olmak üzere ön incelemelerimizi yaptık.Daha sonra ne tür projeler üretebiliriz, insanlarımızın kafalarındaki korku ve kaygıları bilgilerimizle nasıl aydınlatabilir, nasıl ileriye taşıyabilirizi, kendi aramızda konuştuk. Öncelikle Milas Belediyemizde KUDEB birimimizi kurduk.Milas ilçemizdede yaşadığımız gibi,‘tescil’ denildiğinde hemen ‘baş belası’ olarak adlandırılıyor. Çomakdağ mahallemizde de bu korku var.Kültür varlıklarımız çok önemli ve değerli.Ama bunları lehimize kullanmadığımız, haklarımızı bilmediğimizde,maalesef aleyhimize işliyor. İyi şeyler yapmak istesekte yasalar ile karşı karşıya kalıyoruz. Öncelikle bunlarla ilgili olarak kaygıları ortadan kaldırmayı istiyoruz. Çomakdağ 600 yıllık kültürüne sahip çıkan, kendi içerisinde marka olmuş bir mahalle.Gittiğimiz her yerde Çomakdağ adını duyuyoruz.Değerler gün geçtikçe kaybediliyor.Bu anlamda bizler sadece mimari yapıyı koruma açısından değerlendiriyoruz.Bu değerlerimize sahip çıkıp, gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor. Çomakdağ, kıyafetinden geleneksel düğünlerine,tarımından hayvancılığına kadar bir çok değeri olsa da, sanat değeri olarak da taş evleri var.Bunların her biri sanat eseri olarak adlandırılıyor. Muğla korumakurulu bu konuyla ilgili bir çalışma yaptı.Tescil çalışması sonucu 73 evimizi ve bir de türbeyi bölge içerisinde tescilledi.Tescil, öncelikle kültürel ve geleneksel özelliklerini korumuş tarihi eserdir. Koruma kuruluda bu eserleri korunması gereken kültür varlığı olarak tapuya kaydını yaptırıyor.Bu şu anlama geliyor.Yapılabilecek her türlü onarım ve değişikliklerde, koruma kurulu kararıyla yapılması şartını getiriyor. Bunun dezavantajı olduğu kadar avantajları da var. Dezavantaj olarak, yapacağımız onarımlarda ne yapacağımızı bilmez isek, o yapıya zarar veririz.Bu anlamda bizlerde, biz bu binaları nasıl orijinal koruyup ekonomiye nasıl

kazandıracağımızı konuşacağız.Şu an için bu tescilli binalarımızın yanlarında birçok ruhsatsız yapı var.Koruma kurulumuzda bu anlamda biraz katı.Bu binaların kaldırılması isteniyor. Biz öncelikle, bir ayağımız belediyeci olarak imar kanununu uyguluyoruz, bir ayağımız dakoruma kanunu uygulamakta. Aslında bizler burada iki tarafıda uzlaştırmaya çalışıyoruz.Öncelikle bu mevcut yapılar için haklarımız nedir nasıl yasallaştırırız anlamında bilgilendirilmemiz gerekli.Bu anlamdada sözü İmar ve Şehircilik Müdürümüze vermek istiyorum” dedi.

Mevcut binaların iki şekilde yasal hale getirilebileceğini belirten Milas Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Yakup Dönmez; “Birinci yol olarak İmar Barışı’ndan yararlanılabilir. Yapı Kayıt Belgesi 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilir. Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31/12/2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31/12/2018 tarihine kadar ödenmesi gerekir. İkinci yol olarak da,6360 sayılı Büyükşehir Yasası gereği köy yerleşik alan sınırları içerisinde 2012'den önce yapılmış binalar ruhsatlı sayılmaktadır. Ayrıca bu yapılar, elektrik, su ve bunun gibi abonelik hizmetlerinden yararlandırılacaktır." dedi.

Bilgilendirme toplantısı mahalle sakinlerinin soru ve görüşlerinin dinlenmesinin ardından sona erdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • BAŞKAN OKTAY'DAN İTFAİYEYE ZİYARET28 Eylül 2022 Çarşamba 13:43
  • Başkan Gürün Tıbbi Bitkiler Koleksiyon Bahçesi’ni İnceledi27 Eylül 2022 Salı 15:13
  • ÇOCUK PARKINA ÇİRKİN SALDIRIYA TEPKİ27 Eylül 2022 Salı 14:55
  • HALK MASASI VATANDAŞLA BELEDİYE ARASINDA KÖPRÜ OLDU27 Eylül 2022 Salı 14:48
  • Büyükşehir’le Bisiklet Yol Ağı Genişliyor18 Ağustos 2022 Perşembe 12:47
  • Büyükşehirden Fidan ve Tohum Desteği18 Ağustos 2022 Perşembe 12:40
  • Fethiye Belediyesi Deprem Tatbikatı Yaptı18 Ağustos 2022 Perşembe 12:33
  • BAŞKANLA PERSONEL ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞTU18 Ağustos 2022 Perşembe 12:30
  • ZABITALAR DİLENCİLERE GÖZ AÇTIRMIYOR18 Ağustos 2022 Perşembe 12:27
  • MARMARİS’TE YÜZLER GÜLÜYOR06 Ağustos 2022 Cumartesi 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141