Muğla'nın Menteşe ilçesi Yeşilyurt ve Yerkesik Mahallesinde toplam 504 bin 146 metrekare alanın orman sınırları dışına çıkarılarak Hazine’ye devredilmesini Meclis Gündemine taşıdı.
Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 16. maddesi gereğince yayımlanan karara göre Muğla'nın Menteşe ilçesi Yeşilyurt ve Yerkesik Mahallelerinde toplam 504 bin 146 metrekare alanın orman sınırları dışına çıkartılarak Hazine’ye devredilmesini Meclis gündemine taşıdı. Muğla'nın da aralarında bulunduğu 11 İl'de binlerce metrekarelik alanın Orman sınırları dışına çıkarıldığını söyleyen Özcan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.
“Muğla’nın da aralarında bulunduğu 11 İl’de binlerce metrekarelik alan orman sınırlarının dışına çıkartıldı”
Muğla, Antalya, Balıkesir, İstanbul, İzmir, Kütahya, Manisa, Mersin, Sivas, Trabzon ve Yozgat illerinden bulunan binlerce metrekarelik alanın 13.12.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7951 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile orman sınırlarının dışına çıkarıldığını ifade eden Özcan, “Kararda, orman sınırları dışına çıkarılan alanların iki katından az olmamak üzere, devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından Orman Genel Müdürlüğü’ne orman tesis etmek üzere tahsisi yapılacağı belirtildi.
“Orman ekosistemini parçalama anlamına gelen bu kararlar orman yangınlarını daha da arttıracaktır”
Yürürlükteki Orman Kanunu’nun 16., 17. Ve 18. Maddelerine göre, ormanlık alanlar üzerinde her türlü yapıya izin verilecek şekilde ormanlar, orman alanı dışına çıkarılabildiğini vurgulayan Özcan, “Orman Kanunu’nun ilgili maddeleri nedeniyle yok edilen ormanlar her yıl on binlerce hektarı buluyor. Bu, her yıl yanan miktardan daha fazla ormanın, iktidarın iradesiyle yok edildiği anlamına geliyor. Orman alanları rant hedefiyle günübirlik projeler için yok edebileceğimiz rezervlerimiz değildir. Orman yeryüzündeki yaşam döngüsünün en büyük teminatlarından biri, ekolojik sürekliliğin yatağıdır. Birçok canlının yaşam, üreme ve beslenme alanıdır. Orman ekosistemini parçalama anlamına gelen bu kararlar orman yangınlarını daha da arttıracaktır” diyerek sözlerini tamamladı.
Özcan’dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a 4 soru
Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yazılı olarak cevaplandırması için şu soruları yöneltti;
1)Aralarında, ülkemizin orman varlığı bakımından en önemli illerinden olan Muğla’nın da bulunduğu Türkiye turizminin önde gelen 11 ilinde Cumhurbaşkanı kararıyla binlerce dönüm arazinin orman arazisi olmaktan çıkartılmasının gerekçesi nedir?
2) Ormanlık alan sınırları dışına çıkartılan alanların her birinin orman vasıfları nedir? Kesim yaşına gelmiş ormanlık alan mıdır, genç ormanlık alan mıdır, bozuk koruluk alan mıdır, makilik fundalık alan mıdır? Bu konuda uzman bilirkişilerce hazırlanmış bir rapor var mıdır?
3) Kararda söz konusu alanların Orman Genel Müdürlüğü’ne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacağı belirtilmektedir. Hazinenin “özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar” bugüne kadar neden ormanlaştırılmamıştır? Ülkemizin ormancılığı açısından bu bir görev ihmali değil midir?
4) Orman alanından çıkartılan söz konusu alanlar, şirketlere ve vakıflara “turizm” amacıyla tahsis mi edilecektir? Yabancı yatırımcılara bu alanlar üzerinden verilmiş bir söz var mıdır?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.