Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Milliyet gazetesi iş birliğiyle düzenlenen Orman Yangınları ile Mücadele Forumu’nda yangınlara karşı atılabilecek adımlara ilişkin öneriler masaya yatırıldı. Toplantı, yangınlarla mücadelede ilk meyvesini verdi ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aras, yollarda yangınlara karşı uyarıcı tabela eksikliğini gidermek için hemen talimat vereceğini söyledi.
Milliyet’in orman yangınlarına karşı sürdürülen mücadeleye destek vermek ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ile el ele vererek başlattığı “Ormanı Temizle Yangınlara Dur De” etkinliklerinin ilki İzmir’in Urla ilçesinde, ikincisi Manisa’da gerçekleşmişti. Dün de Muğla Marmaris’te Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Milliyet gazetesi iş birliği ile Armutalan Kültür Merkezi’nde Orman Yangınları ile Mücadele Forumu düzenlendi. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, birlik üyesi belediye başkanları, milletvekilleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda orman yangınlarının önlenmesi ve en az zararla söndürülebilmesi için yapılması gerekenler masaya yatırıldı.
Toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Kıyı Ege Belediyeler Birliği’ne üye belediye başkanları, CHP Muğla milletvekilleri Gizem Özcan, Süreyya Öneş Derici ve Cumhur Uzun, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, Milliyet yöneticileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras: Kozalaklar dönüştürülebilir
Başkan Aras toplantıda yaptığı konuşmada büyük Marmaris yangınlarına değinerek, “2021’de orman yangılarıyla karılaştık ve büyük tecrübe kazandık” dedi. Başkan Aras, şöyle konuştu:
“Milliyet gazetesi ‘geleceğimiz yanmasın’ mottosuyla hareket ediyor. Bizler önlem almak zorundayız. Son çıkan yangınların sebepleri dikkatsizlikten kaynaklanıyor, bazen sabotaj diyoruz. 2021’de Mazı yangınında 18 bin hektar yandı. Yine geçen Yatağan’daki yangın arıcılarımızın çalışması esnasında çıktı. Tabii ki istemezler yangın çıksın ama bilinç noksanlığı var. Yol kenarındaki tabela projesine hemen başlamaları talimatını veriyorum. Yangınların diğer bir sebebi ise enerji hatları. Firmalar bakım maliyetlerine pek katlanmak istemiyorlar. Öncelikle önleme konusunu gündeme almalıyız. Vatandaşların yangın çıkaracak hiçbir faaliyette bulunmamaları, anız yakmamaları lazım. Ormanları orman köylüsüne zimmetlemek zorundayız. Ormanda biriken kozalak gibi malzemeleri geri dönüşüme sokabiliriz. Köylüyü ormana sokmadan biz bu işi çözemeyiz.”
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir: Ülkeye borcumuz
Konuşmasına, “Türkiye için ne yaptınız sorusunun cevaplarından bir tanesi; Anadolu’daki köy okullarına Atatürk büstü ve kütüphane götürmekle başlar Milliyet’in tarihi. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra ambargo gelince ‘Ordu millet ele ele’ kampanyasıyla devam eder. Çanakkale Şehitler Abidesi’nde sorun yaşandığında yine halkla bir araya gelip abidenin tamamlanması gibi bir süreç izledi” sözleriyle başlayan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir şunları söyledi:
Ciğerlerimiz ve geleceğimiz yanmasın Ormanlar için el ele mücadele
“2024 başında arkadaşlarımızla oturduk konuştuk, biz bu sene bu ülkeye olan borcumuzu ödemek için ne yapmalıyız diye. Dedik ki kendi beden gücümüzü işin içine koyalım gidelim ormanlardaki yangına sebep olan yanıcı tutuşturucu çöpleri temizleyelim. Orada çöpleri temizledik. Bizim arkadaşlarımız geldiler, belediyeden geldiler, halktan geldiler. Sonra dedik ki bu işi Türkiye’nin uzmanlarıyla beraber, sağ olsun Ahmet Başkanımız da bizi kırmadı, ilk teklifimiz ‘gelelim burada da orman temizleyelim’di. Ama bugün bulunduğumuz noktaya geldik.”
‘Bize düşen görevi yapacağız’
Şendir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de şöyle bir durum var, mesela bu aralar özel okulların kitap ücretleri konuşuluyor, enflasyon etkisindeki özel okul fiyatları konuşuluyor. Biz eğitim konuştuk zannediyoruz ama bunların hiçbirisi eğitim konuşmak değil. Orman yangınları da biraz böyle. Orman yandı, bitti diyoruz peki önlemek için ne yapıyoruz? Bize düşenleri yapabilmek ve doğru olanları konuşabilmek için biz bir yola çıktık. Sağ olsun Büyükşehir ve Marmaris Belediyesi ile Kıyı Belediyeler sesimize ses verdi. Gücümüz yettiğince bunu Türkiye’nin her tarafına götüreceğiz. Bir orman yangını her dört saatte bir Hiroşima’ya atılan atom bombası kadar enerji açığa çıkarır. Güney Avustralya yangın dairesinin sitesine şöyle bir şey yazar, ‘Hiçbir yangın hiçbir hava aracıyla sadece yukardan su atılarak söndürülemez.’ Yangınlara dair öğrenmemiz gerek çok şey var. Biz gittik yangın mühendisliği eğitimine baktık, Türkiye’de ne eksik diye. Bu haberleri yaptık diye bize kimse ödül vermeyecek veya koşup Milliyet alalım demeyeceksiniz ama ülkeye olan borç bizim için bazen böyle ödeniyor.”
Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü: Ekonomi yandı
Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü de “Yangınlarda son dönemde en fazla mağdur olan bölgelerden bir tanesi Marmaris bölgesi. Bu anlamda da bu toplantının burada yapılması önemli. Hem Belediye Başkanımız Ahmet Aras’a hem de Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir’e teşekkür ediyorum. Marmaris’te olan yangınlarda her yangında olduğu gibi ağaçlar, hayvanlar, evler yandı. Marmaris’te bir de ekonomi yandı. Dünyadaki çam balının yüzde 70’i yangınlara kadar Marmaris’te yapılıyordu. Yangınlardan sonra hem bir ekonomi hem de yüzyıllardan beri dededen babaya, oğula, toruna geçen bir bilgi birikimi yandı. Belki arıcılarımızın bir kısmı, ormanların bir daha yerine gelmesine kadar bu işlerden vazgeçecekler. Buna dikkat çekilmeli ve ekstra bir çalışma yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
PROF. DR. NEYİŞÇİ ÖNLEMLERİ ANLATTI:
Yanıcılar temizlenmeli, rüzgarın hızı kesilmeli
Yangın Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, orman yangınlarını önleme yöntemlerinden bahsederek, şunları söyledi: “Ormanlarımızı rüzgarın etkisinden koruyabilirsek veya rüzgarın hızını düşürecek tedbirler alırsak, yangının büyümesi engellenir. Ormanlarımızı ince kuru yanıcılardan başlayarak temizler ve zıt dikilmiş sertlik perdeleriyle rüzgarın ormana girmesini engelleyebiliriz. Antalya’daki portakal bahçelerinin çevresi bunlarla çevrilidir. Yamaçlarda belirli aralıklara servi ağaçları dikerseniz yangının ilerlemesine engel olunur. Helikopterden atılacak sular bu servilerin üzerine indiği zaman özellikle bir yangında güç yanarlar. Yangın riskinin düşük olduğu yerlerde ise deneyim ve güvenlik altında yanıcı maddeleri yakarak ormanlar korunabilir. Marmaris Adası’ndaki yol üzerinde Türkiye’nin dört büyük yangını çıktı. Oradan giderken bakın yol kenarına, orman yangınlarına dikkat çekmek için kaç tabela var? Yangın mevsiminden önce yol kenarı mutlaka temizlenmeli. Helikopter ve uçaklar da yangın düşük enerjiliyken etkili araçlardır.” Neyişçi, “Orman yangınından sonra ormana bir yıl şans verin kendi kendini yeniler. Fidanları hemen gidip dikmeyin, bu yangının kendisi kadar zarar verir” ifadelerini kullandı.
CHP’Lİ VEKİLLER: Konu siyaset üstü, iş birliği şart
CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan: Yangın siyaset üstü ve bilim insanları ışığında değerlendirilmesi gereken bir konu. Orman Genel Müdürlüğü’nün ne yazık ki bu konuda ciddi eksikliklerin olduğunu tespit ettik. Orada emek veren gece gündüz uyumadan mücadele eden dostlarımızı bir kenara koyuyoruz. Ancak bu ekiplerin ve filoların güçlendirilmesi teknik anlamda alt yapının güçlendirilmesi gerekli.
Ciğerlerimiz ve geleceğimiz yanmasın Ormanlar için el ele mücadele
CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici: Önümüzdeki günlerde gerek iklim olarak gerekse coğrafi konumumuz sebebiyle maalesef bu sorunu daha çok yaşacağımızı biliyoruz. Burada söylenmesi gereken şey iş birliği. Gerek iktidar, yerel yönetimler gerekse vatandaşlar, herkesin bu işin ne kadar siyaset üstü, insana ve yaşama dair olduğunu fark etmesiyle çözümlenebileceğini düşünüyorum.
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun: Orman yangınlarında çok daha fazla derin bir üzüntü içinde oluyoruz. ‘Ormanlarımız yanmasın, geleceğimiz kararmasın’ ifadesini çok derin ve anlamlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle geleciğimizin kararmaması için ormanlarımızın yanmaması için yapılabilecek şeyler var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.