• BIST 9685.49
  • Altın 2821.456
  • Dolar 33.9532
  • Euro 37.6774
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

MİNİK KALPLERİN OKULA ADIM ATIŞI:

Aysel Sönmez

NİK KALPLERİN OKULA ADIM ATIŞI:

ORYANTASYON HAFTASINDA AİLELERE REHBER

Okula başlamak,çocuklar için olduğu kadar aileler içinde heyecan verici ve bazen endişe dolu bir süreç olabiliyor. Çocuklarımızın oryantasyon haftası,çocuklarımızın bu yeni deneyime adım atmalarını kolaylaştırmak için tasarlanmış olan özel bir dönemdir. Peki bu süreçte ailelerimiz nasıl bir rol oynayabilir ve çocuklarını okula en iyi şekilde nasıl hazırlayabilirler? Siz sevgili ailelerime birkaç önerim var ! Sizlere ilk önce Oryantasyon haftasının öneminden bahsedeceğim !

ORYANTASYON HAFTASININ ÖNEMİ

Oryantasyon haftası,çocukların okula uyum sağlamaları için kritik bir dönemdir. Bu süreçte,çocuklar yeni çevrelerine,yeni sınıflarına,yeni öğretmenlerine,yeni arkadaşlarına alışmaya başlarlar. Okulun düzeni,kuralları ve günlük ritmi,küçük adımlarla çocuklara tanıtılır. Ancak bu adımlar her zaman kolay olmayabilir. Çocuklar alışkın oldukları ev,tatil,telefon ,tablet ve benim tahmin edemediğim sizin daha iyi bildiğiniz ortamından ayrılarak,yeni ve bilinmeyen bir dünyaya adım atarken kaygı ve endişe yaşayabilirler. Sizlere en önemli rolünüzü söylemek isterim!

AİLELERİN ROLÜ: DESTEKLEYİCİ VE SABIRLI OLMAK

Bu dönemde ailelere düşen en önemli görev,çocuklarına güven vermek ve onları desteklemektir. Çocuğunuzun okula gitmek konusunda çekingen yada endişeli olduğunu fark ederseniz,bu duygularını anlamaya çalışın ve ona okula gitmenin eğlenceli ve güvenli bir deneyim olacağını anlatın. Okulda çok eğleneceksin,yeni arkadaşlarınla da yeni oyunlar oynayacaksın gibi basit ama etkili cümlelerle onun kaygılarını yatıştırabilirsiniz.

Sabah rutin oluşturmak,çocukların yeni düzenlerine daha kolay uyum sağlamalarına yardımcı olabilir. Erken yatmak ve sabahları birlikte kahvaltı yapmak,çocuğunuzun güne daha enerjik başlamasını sağlar fakat çok erken velilerimiz mini bir atıştırmalıkta hazırlayabilir. Okula bırakırken kısa ve net vedalar yaparak,ayrılık anını daha az stresli hale getirebilirsiniz.

 

EVDEKİ DESTEKLEYİCİ AKTİVİTELER

Evde çocuğunuzla oynayabileceğiniz oyunlar,onun bu sürece daha kolay adapte olmasına yardımcı olabilir. Okulculuk gibi rol yapma oyunları ,çocuğunuzun okul ortamına daha çabuk alışmasını sağlar. Aynı zamanda sanat ve el işi etkinlikleri gibi yaratıcı aktivitelerle çocuğunuzun duygularını ifade etmesini destekleyebilirsiniz.

Örneğin, okul temalı bir hafıza oyunu oynayarak,çocuğunuzun okul eşyalarını tanımasına ve hafızasını geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Hikaye anlatma ve dramatizasyon oyunları da çocuğunuzun dil becerilerini geliştirmekle kalmaz,aynı zamanda okul hayatına dair merak ettiği konuları anlamasına da katkıda bulunur.

 

OKULA BAŞLAMA SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRACAK KİTAPLAR

Oryantasyon haftasında çocuğunuzla birlikte okul temalı kitaplar okumakta faydalı olacaktır. Güle Güle Küçük Ayı gibi hikayeler,çocuğunuzun okula başlama sürecindeki duygularını anlamasına yardımcı olabilir. Bu tür kitaplar,okulun aslında ne kadar eğlenceli ve güvenli bir yer olduğunu çocuğunuza gösterebilir.

Oryantasyon haftası,hem çocuklar hemde aileler için bir öğrenme ve uyum sürecidir. Bu süreçte çocuğunuzu sabırla desteklemek,onun okul hayatına güvenle adım atmasına yardımcı olacaktır. Aile olarak,çocuğunuzun bu önemli dönemi en iyi şekilde geçirmesi için ona rehberlik etmek,hem onun duygusal gelişimini destekler hem de okul yaşamının temellerini sağlam atmasını sağlar.

HER ÇOCUK BİR DÜNYADIR,ONA GÖSTERİLEN SEVGİ İSE O DÜNYAYI AYDINLATAN GÜNEŞTİR

SINIFLARINIZA VE KALBİMİZE HOŞ GELDİNİZ CANIM ÇOCUKLAR…

2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MUTLU VE SAĞLIKLI GEÇSİN…

ASEL DENİZLER…ATLAS BULUTLAR…AHSENLER…EMİRHANLAR…EYMENLER…LİNALAR..KAANLAR..JİNDALAR..MAHİR ATALAR…UĞUR BARANLAR…ALPERENLER…RÜZGARLAR…

 

 

UZMAN ÇOCUK GELİŞİMCİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ

ÇOCUK TESTLERİ UYGULAYICISI

MONTESSORİ EĞİTİCİ EĞİTMENİ

ÜSTÜN ZEKALILAR EĞİTİCİ EĞİTMENİ

AYSEL SÖNMEZ’DEN SEVGİLERLE…

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141