Gündem Gazetesi

14 Kasım Dünya Diyabet Günü

DDH Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Altıncık:"Her sağlıklı çocuğun yapması gerektiği gibi diyabetlilerin özellikle haftada 3 ya da 4 kez disiplinli bir sporla uğraşması, kan şekerlerini dengede tutmaya yarar

14 Kasım 2013 Perşembe 18:03

14 Kasım Dünya Diyabet Günü

Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, "Her sağlıklı çocuğun yapması gerektiği gibi diyabetlilerin özellikle haftada 3 ya da 4 kez disiplinli bir sporla uğraşması, kan şekerlerini dengede tutmaya yarar" dedi.

Altıncık, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, diyabet hastalığının kız ve erkeklerde benzer sıklıkta olabileceğine ve 6 aylıktan 40 yaşa kadar her yaş aralığında başlayabileceğini ifade etti.

Tip 1 diyabetteki problemin vücudun insülün üretmemesinden kaynaklandığına vurgu yapan Altıncık, "Diyabet sıklığının son zamanlarda artması bilinmeyen çevresel faktörlerin inek sütü proteinleri, D vitamini eksikliği, bazı ilaç ve toksinlerin hastalık oluşumundaki rolünün daha fazla olduğunu gösterir. Her sağlıklı çocuğun yapması gerektiği gibi diyabetlilerin özellikle haftada 3 ya da 4 kez disiplinli bir sporla uğraşması, kan şekerlerini dengede tutmaya yarar" dedi.

Altıncık, bu hastaların vücudunun insülin üretmediği için ömür boyu insülin kullanmak zorunda olduğuna dikkati çekerek "Denizli'de hastanemizde şu an yaklaşık 200'e yakın tip 1 diyabetli çocuk hastamıza hizmet veriyoruz. Hastalar bize genelde son 10-15 gün içerisinde başlayan çok idrara çıkma, çok su içme, yemek yemesine rağmen kilo alamama, iştahsızlık ve halsizlik şikayetleriyle başvuruyorlar. Hastalığın tedavisi vücudun üretemediği insülini yerine koyarak yapılır" diye konuştu.

Muhabir: SEBAHATDİN ZEYREK
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER