“Adımı Tarihe Yazdım”
Dünyada ve özellikle bulunduğumuz coğrafyada sağlık açısından bir tehdide dönüşen diyabetle mücadele için, Türkiye Diyabet Vakfı ve AstraZeneca Diyabet, önemli bir projeye start verdi.
13 Kasım 2014 Perşembe 15:59
“Adımı Tarihe Yazdım” sloganıyla, mobil uygulaması üzerinden başlayacak geniş kapsamlı diyabet farkındalığı kampanyası ile Türkiye’nin İlk, Avrupa’nın en büyük Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü’nün kurulmasına katkı sağlanacak.
· Diyabet Köyü için dünya çevresinde bir tur olan 40 bin kilometreyi, 62 milyon adımla tamamlayacak olan Türkiye’nin dört bir yanından katılımcılar, diyabete karşı atacakları adımlarla, Diyabet Köyü’nün yükselişinde tarihe iz bırakacak.
Halk arasında “şeker hastalığı” olarak ifade edilen diyabetteki hızlı artış, sürdürülebilir sağlık açısından ciddi tehdit oluşturuyor. Araştırma sonuçlarına göre1, Türkiye’de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası bulunuyor ve bu hastaların sadece 3,5 milyonu (diyabet hastalarının %54’ü) bilinen diyabetli.
Diyabet tedavisi alanında yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretme hedefiyle çalışmalar yürüten AstraZeneca Diyabet ile Türkiye Diyabet Vakfı, Türkiye’nin en büyük mobil projelerinden biri olan “Adımı Tarihe Yazdım” kampanyası ile diyabet farkındalığını artırmak ve ülkemizin yapımı süren ilk Diyabet Köyü’ne katkıda bulunmak için düğmeye bastı.
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz kampanyanın tanıtım Toplantısında, dünyada diyabet hastası sayısının 2035 yılında 592 milyon kişiye ulaşacağının öngörüldüğünü, Türkiye’nin ise hasta sayısındaki artışla, yüksek riskli ülkeler arasında üst sıralarda yer aldığını söyledi.
Diyabet ile mücadelede, hem halkı bilinçlendirmek hem de kalıcı sağlık alanları yaratma idealiyle uzun zamandır çalıştıklarını anlatan Prof. Yılmaz, yapımı süren Türkiye’nin İlk Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü’nü, Türk insanın atacağı adımlarla, vereceği samimi destekle daha da iyi bir noktaya getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Uluslararası standartlarda olan bu köyün, Avrupa’nın en büyük merkezi olacağını belirtti.
Şimdi ise Türkiye Diyabet Vakfı, diyabet farkındalığını artırmak ve Diyabet Köyü’nün kurulmasına destek sağlamak için AstraZeneca’nın koşulsuz desteklediği “Adımı Tarihe Yazdım” kampanyasını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kampanyanın hedefi toplamda dünyanın çevresi kadar, yani 62.000.000 adım atmak. Kampanyaya katılmak isteyen herkes “Adımı Tarihe Yazdım”uygulamasını www.adimitariheyazdim.com web sitesinden akıllı telefonuna indirebilir. Çok yakın zamanda Android Market ve App Store’dan da uygulamayı indirip kampanyaya katılabilecekler.
Diyabet alanında yenilikçi tedavi seçenekleri üzerinde önemli Ar-Ge çalışmaları yürüten AstraZeneca’nın Türkiye Ülke Başkanı Dr. Pelin Eriştiren İncesu ise, Diyabet Köyü için “Adımı Tarihe Yazdım” Mobil Kampanyası ile verecekleri desteği aktardı.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de her 3 kişiden 1’inin obezite tarafından tetiklenen diyabet hastalığı ile mücadele içinde olduğunu hatırlatan İncesu, kampanya ile bu alanda ülke genelinde öncelikle bir farkındalık yaratmak istediklerini söyledi.
Dr. İncesu şöyle devam etti: “ Adımı Tarihe Yazdım mobil aplikasyon uygulaması üzerinden başlayacak kampanyamız ile ülkemizin dört bir yanında, her kesimden, her yaştan insanımızın atacağı adımlar, Diyabet Köyü’ne katkı sağlayacak; bu sayede diyabette büyük risk altında olan Türkiye, Avrupa’nın en büyük diyabetle yaşam ve eğitim merkezine sahip olacak.”
AstraZeneca, “Adımı Tarihe Yazdım” uygulamasını indiren herkes adına Diyabet Köyü’ne yapacağı bağışla sağlıklı bir gelecek için ilk adımı atıyor. Katılımcılar diyabete karşı adım atarak, diyabetli hastalara yardım elini uzatıyor, isimleri Diyabet Köyü’nde yapılacak olan Mavi Halka Duvarı’yla tarihe yazılıyor.
Kampanyaya katılarak diyabetlilere umut olacak duyarlı katılımcılara şimdiden teşekkür ediyoruz ve herkesi adını tarihe yazmaya davet ediyoruz.
“Adımı Tarihe Yazdım” Mobil Uygulaması hakkında
Adımı Tarihe Yazdım Kampanyası’nın ana mecrasını, Türkiye’de diyabet farkındalığı yaratarak, fiziksel aktiviteye teşvik etme hedefi taşıyan “adım sayma” uygulaması oluşturuyor. Uygulamayı akıllı cihazlarına yükleyen kullanıcılar, her adım attıklarında, Diyabet Köyü’nün kurulmasına katkı sağlıyor olacaklar. Türkiye’nin dört bir yanından kampanyaya destek verecek katılımcıların, dünyanın etrafında bir turu (40 bin km) 62 milyon adımla tamamlamaları amaçlanıyor.
Adımı Tarihe Yazdım Kampanyası’nın diğer teknik özellikleri ise şu şekilde olacak:
· Kullanıcılar www.adimitariheyazdim.com sitesinden uygulamayı indirebilecek.
- Kullanıcılar, dilerse Facebook connect ile uygulamaya hemen kayıt olabilecek.
- Kullanıcılardan, Push Notification izni alınacak.
- GPS bazlı olacak Mobil Uygulama, kullanıcının bireysel olarak kaç adım attığını gösterecek.
- Ayrıca, tüm kullanıcılar tarafından toplamda kaç adım atıldığı görünecek.
- Bir adım 0,65cm olarak hesaplanacak, bu doğrultuda 62.000.000 adım olan 40.000 kilometreye ulaşıldığında, dünyanın etrafında bir tur tamamlanmış olacak.
- “Login” işleminin ardından kullanıcı, ‘Başlat’ tuşuna basarak Adım Ölçer’i aktif hale getirecek ve ‘Durdur’ tuşuna basarak Adım Ölçer’i de-aktif hale getirebilecek.
- Mobil uygulamada, en fazla mesafe giden ilk 10 kullanıcı ile bireysel olarak son 4 günde atılan adımlar, grafik olarak gösterilecektir.
Avrupa’nın en büyük Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü Hakkında
Türkiye Diyabet Vakfı, uluslararası standartlarda Avrupa’nın en büyük Diyabet Köyü’nün inşaatını başlatmıştır.
İstanbul İli, Şile İlçesi, Doğancılı Köyü’nde bulunan 50.250m2 alanlı arsanın 29 yıllığına tahsisi Türkiye Diyabet Vakfı adına yapılmış olup, İTÜ Mimarlık Fakültesi Danışmanlığı’nda Diyabet Eğitim Kampı Projesi hazırlanmıştır.
Konaklama imkanı da sunacak olan Diyabet Köyü’nde yüzme havuzları, basketbol, voleybol ve tenis sahaları, açık hava tiyatrosu, konferans salonu, eğitim ve seminer odaları gibi her türlü ihtiyacı karşılayacak alanlar oluşturulmakta.
Dünyada ve Türkiye’de Diyabet
- Yapılan araştırmalara göre, dünyada 370 milyon olan diyabet hastası sayısının, 2035 yılında 592 milyon kişiye ulaşacağı öngörülüyor.
- Hastalığın dünyadaki yayılımında Ortadoğu ve Türkiye liderliği alıyor; bu bölgeler dünyanın diğer bölgelerinden daha büyük bir tehdit altında.
- Türkiye’de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası bulunuyor ve bu hastaların sadece 3.5 milyonu (diyabet hastalarının %54’ü) bilinen diyabetli.
· Diyabet geliştirmesi muhtemel ve risk altında bulunan prediyabetik nüfus ise 14 milyon kişi (%29).
· Hastalığın yaratacağı yan komplikasyon riski ve maliyetini artıran en önemli unsurlardan biri ise obezite. Türkiye’de yaklaşık 15 milyon (nüfusun %31’i) obez nüfus bulunuyor. Türkiye’de diyabetin yan komplikasyon olmadan kişi başı yıllık maliyeti ise yaklaşık 893 TL.
- 15 il ve 540 merkezde, 20 yaş ve üzeri 26 bin 499 kişinin katıldığı araştırmaya göre; 40-44 yaş grubundan itibaren nüfusun en az %10’u diyabetli. 1
- Ciddi diyabetik göz hasarı (retinopati) gelişen hastaların yarısı tanıyı takip eden 5 yıl içinde kör olmuştur.2
- Her 2 diyabet hastasından 1’i kardiyovasküler hastalık sebebiyle hayatını kaybediyor.3
- Diyabet hastalarının ölüm riski diyabet hastası olmayanlara göre 2 kat daha fazla.3