Afyonkarahisar'daki kız yetiştirme yurdunda cinsel istismar iddiası
YURTAYDER Afyonkarahisar Temsilcisi YIlmaz:-"3-4 ay önce olmuş bir olayı bugün sunma, kafamıza kılçık kaçırıyor. İnşallah bu haberin altından farklı şeyler çıkmaz. Fakat ne maksatla yapılırsa yapılsın bir vakıa var gerçek olan. Abartıldı veya değildi. Biz
15 Ocak 2014 Çarşamba 18:33
Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Kültür ve Dayanışma Derneği (YURTAYDER) Afyonkarahisar Temsilcisi Ünal Yılmaz, Afyonkarahisar Kız Yetiştirme Yurdu ile ilgili basında çıkan "Yetiştirme yurdu kızlarına fuhuş tuzağı" başlıklı haberlere ilişkin, "3-4 ay önce olmuş bir olayı bugün sunma, kafamıza kılçık kaçırıyor. İnşallah bu haberin altından farklı şeyler çıkmaz. Fakat ne maksatla yapılırsa yapılsın bir vakıa var gerçek olan. Abartıldı veya değildi. Biz işin orasında değiliz. Ama olayın kapatılmaması taraftarıyız" dedi.
Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, haberlerde geçen, "yurtta kalan çocuklar" konusunun aydınlatılması gerektiğini ifade ederek, Afyonkarahisar'daki erkek yetiştirme yurdunun 2013 yılının ocak ayında kapatılıp yerine "Koruma, Bakım, Rehabilitasyon Merkezi" kurulduğunu, kız yetiştirme yurdunun da geçen yıl kasım ayında kapatılıp onun yerine de "Koruma İlk Müdahale Merkezi" oluşturulduğunu bildirdi. Yılmaz, bu bilgilerin ardından yapılan haberlerde daha sorumlu davranılması gerektiğini söyledi.
Resmi makamların konuyla ilgili çeşitli bilgilendirmeler yaptığını ve YURTAYDER olarak da bir açıklama yapma zarureti hissettiklerini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:
"2005'te çıkarılan 5395 sayılı yasa ile korunmaya muhtaç olan çocuğu, aile koruyamıyorsa yani çocuğunu suça bulaştırmış veya çocuğunu suça sürüklemiş ya da suç mağduru olmuş çocuğu, devlet mahkeme kararıyla koruma ve bakımını üstlenir. Şimdi buralarda kalan bu çocuklarımız, bu statüdedir. Yani yetiştirme yurdu statüsü değildir. Hangi statüde olursa olsun, çocuk masumdur ve suçsuzdur, yasalarımız bunu demektedir. Biz de bu düşüncedeyiz. YURTAYDER olarak yurtlar kapanmadan önce buralarda kalan kardeşlerimizi ziyaret ederek, onların moral ve motivasyonlarını yüksek tutmalarını sağlardık. İlimizdeki bazı sivil toplum kuruluşları ile beraber barınacak yer bulur, gözetler, evlenmelerine ve iş bulmalarına destek verirdik. Şu an sokakta hiçbir çocuğumuz yoktur. Bizi yasa falan zorlamıyor. Sosyal sorumluluğumuzun gereği görüyor, 17 yıldır devletten bir kuruş istemeden sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz."
Haberde geçen çocukların, hangi yasayla koruma altına alınmış olursa olsun, onların masum ve suçsuz olduğunu belirten Yılmaz, "Suçlu aranacaksa ailede, toplumda ve kurumda arayacağız. Kurum yetkilileri açıklamalarını yaptılar. Kamuoyu tatmin oldu veya olmadı bilmiyoruz. Biz YURTAYDER olarak bu sorunları ve çözüm önerilerimizi gelen bütün bakanları, göreve başlayan valilerimizi ilgili müdürlerimizi ziyaret etmiş, dosyamızı sunmuşuz. Çözüm önerilerimizi o dosyalarda vardır" diye konuştu.
Yılmaz, sorununun çözümüne ilişkin önerilerini ise şöyle sıraladı:
"Önce sorumluların algısı değişmeli. Aile danışmanları yönetmeliği değiştirmeli. Öğretmenlerde aile danışmanlığı sertifikası alabilmeli. Aile danışmanlarının sayısını çoğaltmalı. Kurumlarımızda nitelikli personel açıklığı mevcut. Mevzuat desteği ve nitelikli personel desteği yapılmalı. Performansa dayalı sistem kurulmalı. Kim ne kadar iş yapıyor? Tespiti yapılmalı. Suç işleme, suça bulaşma ve suç mağduru çocukların bulunduğu riskli bölgeler vaka haritaları tespit edilmeli. Bir an önce oralarda gerekli önleyici aile danışmanlık hizmetleri verilmeli. İlimizde zaman zaman açılan AÇEP anne ve çocuk eğitimi programı, anne baba okulu ve aile okulları desteklenmeli. SHÇEK ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzün ilgi alanı çok geniş. Sadece çocukla uğraşmıyor, Özürlü bakımı, gençlik hizmetleri, aile danışmanlıkları, aileye evinde yardım gibi konularda da topluma hizmet vermektedir. Bu hizmetlerin daha etkin olabilmesi için bu alanda kurulan sivil toplum kuruluşları ile de iş birliği yolu kolaylaştırılmalı."
Muhabir: Ali Kemal Akan
Yayınlayan: Mürsel Çetin