Gündem Gazetesi

‘Albümü en çok satan klasik müzik sanatçısı’

10. D-MARİN TURGUTREİS ULUSLARARASI KLASİK MÜZİK FESTİVALİ, FİNALİ ARJANTİNLİ TENOR JOSE CURA VE MISIRLI SOPRANO FATMA SAİD İLE YAPTI

05 Ağustos 2014 Salı 11:56

‘Albümü en çok satan klasik müzik sanatçısı’

 

Kurucu destekçiliğini Doğuş Grubu’nun, sanat yönetmenliğini Yücel Canyaran’ın üstlendiği D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, 31 Temmuz/ 1-2-3 Ağustos 2014 tarihlerinde Bodrum’da gerçekleştirildi. 10. yılında birbirinden değerli sanatçıların katılımıyla ve zengin repertuvarıyla müzikseverlere seslenen festivalin ilk gecesinde, Şef Naci Özgüç yönetimindeki dünyanın en köklü orkestralarından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’a eşlik etti. Festivalin ikinci gecesinde Prof. Rengim Gökmen yönetimindeki Türkiye’nin ilk ve tek ulusal çocuk senfoni orkestrası olan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO) ile CSO üyelerinden oluşan karma orkestra; DÇSO’nun genç solistleri ile “3 Tenor” olarak tanınan ünlü tenorlar Şenol Talınlı, Ayhan Uştuk ve Aykut Çınar’a eşlik etti. Festivalin 3. gecesinde ise Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’yla sahne alan sıra dışı keman sanatçısı Vanessa-Mae, dinleyenleri kendine hayran bıraktı. Festivalin kapanış gecesinde Arjantinli ünlü tenor Jose Cura ve Mısırlı soprano Fatma Said, Moskova Şehir Senfoni Rus Filarmoni Orkestrası’yla muhteşem bir performans sergiledi. 4 günlük festival süresince toplam 7 konserde yaklaşık 21 bin 500 müzikseverle buluşuldu.

 

Klasik müziğin gelişimine katkıda bulunmak ve Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Bodrum’da sanatseverleri klasik müziğin evrensel değerleri çerçevesinde bir araya getirmek amacıyla düzenlenen D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, bu yıl 31 Temmuz / 1-2-3 Ağustos tarihlerinde, dünyaca ünlü sanatçıların katılımıyla gerçekleştirildi. 2009 yılında Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) kabul edilen, sanat yönetmenliğini Yücel Canyaran’ın üstlendiği D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, onuncu yılını kutladığı bu yıl üçüncü gecesinde yaklaşık 21 bin 500 müziksevere ulaştı.

Festival, bu yıl da müzikseverler için oldukça keyifli ve uzun bir soluklu bir program sundu…

 

Bu yıl da gün batımı ve gece konserleriyle klasik müzik tutkunlarını bir araya getiren festivalin açılış konserinde dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say sahne aldı. Say’ın mitolojideki Yunus Balığı ile Hermias Efsanesi’nden esinlenerek bestelediği ‘Hermias-Yunus Sırtındaki Çocuk’ eserinin dünya prömiyeri D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nde gerçekleşti. Fazıl Say’ın bu hüzünlü efsaneden etkilenerek bestelediği yeni eseri ‘Hermias-Yunus Sırtındaki Çocuk’, 31 Temmuz Perşembe akşamı ilk kez klasik müzikseverlerle buluştu. Doğuş Grubu’nun onuncu yılına özel olarak Fazıl Say tarafından bestelenen eser, 6.000 kişi tarafından izlendi ve büyük beğeni topladı.

Türkiye’nin İlk Ulusal Çocuk Senfoni Orkestrası, Dünyanın En Köklü Senfoni Orkestralarından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Sanatçıları ile 3.000’i aşkın müziksevere ulaştı…

Festivalin 2. gecesinde dünyanın en köklü orkestralarından biri olan CSO, Türkiye’nin ilk ve tek ulusal çocuk senfoni orkestrası olan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO) ile sahne aldı. Prof. Rengim Gökmen yönetimindeki orkestra, konserin ilk yarısında DÇSO solistleri ile sahne alırken, konserin ikinci yarısında ise Türkiye’nin “3 Tenor”u olarak anılan Aykut Çınar, Ayhan Uştuk ve Şenol Talınlı’ya eşlik etti.

‘Albümü en çok satan klasik müzik sanatçısı’ unvanının yanı sıra, People Dergisi’nce ‘Dünyanın en güzel 50 insanı’ arasında gösterilen sıra dışı kemancı Vanessa-Mae, festivalin 3. gecesinde müzikseverlerle buluştu

6 yaşında kemanla tanışan, 10 yaşındayken Londra Filarmoni Orkestrası'nda çalmaya başlayan ve 12 yaşında ilk albümü Violin’i yapan ünlü müzisyen Vanessa-Mae, 2 Ağustos Cumartesi akşamı, bu yıl kuruluşunun 15. yılını kutlayan Şef Oğuzhan Balcı yönetimindeki Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’yla aynı sahneyi paylaştı. Kemanıyla klasik eserlere farklı yorumlar getiren sanatçı, özgün düzenlemeleriyle de adından söz ettirmeye devam edeceğinin sinyallerini verdi. Sergilediği performansla dakikalarca ayakta alkışlanan Vanessa-Mae, yaklaşık 5.000 müzikseverle buluştu.

D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nin finalinde Arjantinli ünlü tenor Jose Cura ve Mısırlı soprano Fatma Said sahne aldı

Yurt içinde ve yurt dışında kendi alanında referans organizasyonlardan biri haline gelen D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nin kapanış konserinde, dünyaca ünlü Arjantinli tenor Jose Cura ve Mısırlı soprano Fatma Said, şef Sergey Tararin yönetimindeki Moskova Şehir Senfoni Rus Filarmoni Orkestrası eşliğinde unutulmaz bir performansa imza attı.  

Gün Batımı Resitalleriyle Güne Müzikle Veda…

Dünyada, bir marinada gerçekleştirilen ilk ve tek klasik müzik festivali olma özelliğine sahip olan D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, bu yıl da gün batımı resitalleri ve gece konserleri olmak üzere toplamda yedi konserle 21 bin 500 klasik müzikseveri ağırladı.

Festivalin ilk gün batımı konseri 1 Ağustos Cuma akşamı gerçekleşti ve resitalde flüt sanatçısı Bülent Evcil ile arp sanatçısı Çağatay Akyol sahne aldı. Konser öncesi “Gün Batımı Sahnesi”nde Müzikolog Ersin Antep ile Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası Psikolojik Danışmanlığını da üstlenen Dr. Erdal Atabek arasında gerçekleştirilen söyleşide müziğin insan üzerindeki etkileri ele alındı.

2 Ağustos Cumartesi günü gerçekleşen 2. gün batımı resitalinde, Chopin Prelüdler ve George Sand'in eserlerini Meltem Cumbul'un sesi ve piyanoda Şevki Karayel’in yorumuyla müzikseverlerle buluşturan ‘George Sand and Chopin Prelüdler’ projesi izleyiciler tarafından oldukça beğenildi.

3 Ağustos Pazar günü ‘Leyla Gencer Anısına’ gerçekleşecek son gün batımı resitalinde ise soprano Eylem Demirhan Duru, ünlü piyanist Demet Eytemiz’le sahne aldı. Gün batımı konseri sonrasında ünlü müzik yazarı Evin İlyasoğlu, ‘Salkım Söğütün Türküsü’ isimli son kitabını müzikseverler için imzaladı.

D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali Hakkında

D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, klasik müziğin, ülkemizdeki gelişimi, daha çok dinleyiciye ulaşması, Türk sanatçılarının dünya çapında çalışmalara imza atmasına katkı sağlamak amacıyla 2005 yılından bu yana, Doğuş Grubu kurucu destekçiliği ile D-Marin Turgutreis'te düzenlenmektedir.

Etkinlik, bir marinada düzenlenen ilk ve tek festival olma özelliği taşımaktadır. Dört gün süresince; gün batımı ve gece konserleri ile yedi konser sunan festival, ülkemizde sadece klasik müziğe yer veren ayrıcalıklı yerini korumaktadır.

Düzenlendiği ilk yıl 7 bin, ikinci yıl 12 bin, üçüncü yıl 13 bin 500, dördüncü yıl 14 bin 100, dinleyiciye ulaşan Festival, beşinci yılında Avrupa Festivaller Birliği'ne (EFA) kabul edilmiştir. Beşinci yılında Festival'i yaklaşık 15 bin seyirci izlemiştir. Festival'in altıncı yılında 17 bin 250 kişilik katılım ile Festival'e olan ilgi artarak devam etmekte olup; yedinci yılında katılım 17 bin 500 kişiye, sekizinci yılında ise 20.500 kişiye ulaşmıştır. Geçtiğimiz yıl 9’uncusu düzenlenen festival 21 bin kişiye ulaşmıştır. Andante Dergisi tarafından düzenlenmekte olan 2012 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri kapsamında  "Yılın Klasik Müzik Etkinliği Ödülü" ne layık bulunan festival, aynı yıl Skalite Ödülleri’nde D-Marin Turgutreis’e Bölge Özel Ödülü’nü kazandırmıştır.

Festival’in bilet satış gelirlerinin tamamı bu yıl da Tohum Otizm Vakfı ve Bodrum Sağlık Vakfı’na otizmli çocuklar ile ailelerine yönelik çeşitli projelerde kullanılmak üzere bağışlanacak.

Festival'in önümüzdeki yıllarda da artan bir ilgiyle takip edilmesi, bu yolla ülkemizde klasik müziğin geniş kitlelere dinletilebilmesi, yabancı sanatçı ve orkestraların Türk izleyicilerle daha fazla buluşması hedeflenmektedir.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER