Gündem Gazetesi

"Anadolu'da Milli Mücadele ve Yunan İşgali" konferansı

(Fotoğraflı)

04 Kasım 2013 Pazartesi 18:28

Anadolu'da Milli Mücadele ve Yunan İşgali konferansı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezince "Anadolu'da Milli Mücadele ve Yunan İşgali" konulu konferans düzenlendi.

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Berber, PAÜ Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferanstaki konuşmasında, Yunanistan'ın sıfırı tüketmiş bir devlet olarak milli mücadele döneminde Anadolu'yu işgal etmeye geldiğini belirtti.

İmparatorluk kurma rüyası içinde olan Yunanistan'ın, o dönemde ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadığını ifade eden Berber, "Avrupa devletlerinin baskısı altında kalan Yunan sermayesi, ülkesinde yatırım yapamaz haldeydi. Anadolu'nun batısında yer alan yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, Yunanlıların Anadolu'ya gelmesinde büyük bir etken oldu" dedi.

Berber, Anadolu'da örgütlenmeyi sağlamak isteyen Yunanlıların, Sevr Antlaşması'ndan sonra "İzmir Yunan İdaresi" isimli bir birim oluşturarak Anadolu'da yer alan Yunan birliklerini, bu birimin kontrolüne bağladıklarını anlattı.

PAÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın da tarihin, ulusların bağımsızlık savaşları konuşulduğunda Mustafa Kemal Atatürk'ü en başa yazdığını vurgulayarak, "O, Yunanlıların 15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgali haberini alınca Anadolu'ya gideceğini, gerçek durumundan milletini haberdar edeceğini söylemişti. Gerçekten de Anadolu'ya geçip dünya savaşının galip devletlerine diz çöktürmüş ve Türk milletine Anadolu'da bile yaşam hakkı tanımayan Sevr'i, tarihin çöplüğüne atmıştır" diye konuştu.

Muhabir: Emre Umurbilir
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER