Aydın TKDK, 8 ayda 5 bin üreticiye ulaştı
TKDK Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi: "Yeni kurulmuş bir kurum olarak gece gündüz demeden ilçe ilçe, köy köy ekipler halinde daha fazla tanıtım yapmak ve vatandaşımıza ulaşmak suretiyle kurum hakkında farkındalık ve bilinç oluşturmaya çalıştık
02 Ocak 2014 Perşembe 10:48
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, kentte mart ayında faaliyetlerine başlayan TKDK'nın 5 bin üreticiye ulaştığını belirtti.
Erhan Çiftçi, yaptığı yazılı açıklamada, TKDK İl Koordinatörlüğü'nün Aydın için ilk olan 9 ve 10. faaliyet dönemlerinde Mart 2013'te çalışmalarına başladığını anımsattı.
Çiftçi, süt ve et besiciliği, süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırmızı ve kanatlı et işlenmesi ve pazarlanması, meyve-sebzelerin ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, arıcılık, süs bitkisi yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, yerel ürünler, kırsal turizm, kültür balıkçılığının geliştirilmesi gibi alanlarda 5 bin Avro'dan 3 milyon Avro'ya kadar olan yatırımlarda yüzde 50 ile yüzde 65 arasında değişen oranlarda hibe desteği verildiğini belirtti.
Tüm bu desteklere ek olarak yatırımcıların KDV, ÖTV, gelir vergisi, kurumlar vergisi ve gümrük vergisinden muaf olacaklarını ifade eden Çiftçi , şunları kaydetti:
"Tüm bu destekler sonucunda sağlanan karşılıksız hibe desteklerimiz yüzde 70-80 bandına ulaşmış olmaktadır. Programa dahil 42 ilde kullanılacak olan toplam hibe tutarı yaklaşık 1,2 milyar Avro olup il bazında herhangi bir bütçe sınırlaması bulunmamaktadır. Yeni kurulmuş bir kurum olarak gece gündüz demeden ilçe ilçe, köy köy ekipler halinde daha fazla tanıtım yapmak ve vatandaşımıza ulaşmak suretiyle kurum hakkında farkındalık ve bilinç oluşturmaya çalıştık. 9 ve 10. Çağrı dönemlerinde yaptığımız tanıtım toplantılarıyla toplumun her kesimine ulaşma gayreti içinde olduk. TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü olarak 37 kişilik uzman personelimiz, öncelikle tüm paydaş kurumları, il ve ilçe tarım müdürlüklerini, ilçelerdeki ziraat odalarını ziyaret edip, kaymakamlıklar nezdinde muhtarlarla toplantılar yapıp, ilçelerdeki sivil toplum kuruluşlarını, ticaret odasını, sanayi odasını, ticaret borsasını, birlikleri, üretici örgütlerini ve Tar-Gel personellerini ziyaret edip, yapılan ortak çalışma ve toplantılar vesilesiyle Aydın'ın ilçelerine ve köylerine giderek bilgilendirme ve tanıtımlarını gerçekleştirmeye çalışılmıştır.
Bu toplantılardan elde edilen potansiyel yatırımcılara ait bilgiler ve kurumumuza bizzat gelip uzmanlarımızla görüşerek yatırımcı listelerine isimlerini yazdıran potansiyel faydalanıcılarımıza ait bilgilerin yer aldığı 5 bin kişilik bir havuz oluşturulmuştur. Kurum personelimize verilen hedefler doğrultusunda yatırımların proje haline getirilebilmesi için toplu tanıtım toplantıları dışında birebir vatandaş ve yatırımcı ziyaretleri de yaparak müteşebbisleri ikna etmemiz gerektiğinin daha doğru olacağını düşündük."
Tanıtımlara başladıkları günden itibaren 8 ay gibi kısa bir sürede 5 bin kişiye ulaştıklarını açıklayan Çiftçi, şu bilgileri verdi:
"Vatandaşlarımızı bilgilendirmek için ulusal ve yerel gazetede haberler yayınlandı, ulusal ve yerel televizyon kanallarında program yapıldı, afiş ve broşür dağıtıldı. Tarım fuarlarına katılım sağlandı. Toplumun her kesimine ulaşmak için işadamı dernekleri başta olmak üzere, oda ve borsalarla, üniversiteyle, meslek odalarıyla, hayvancılık ve tarım ile ilgili Stk'larla, il, ilçe ve köylerde vatandaşlarla defaten toplantılar yapıldı. İnşaatları devam eden işletmeleri ziyaret ederek, söz konusu hibelerin kullanılabildiğini müşahhas örneklerle göstermek suretiyle kamuoyunda farkındalığı artırdık. Bu aşamadan sonra ise faaliyete geçen işletmelerin açılışlarını yaparak ve ilimizdeki müteşebbis ruhunu harekete geçirerek IPARD fonlarından azami derecede ilimizin istifade etmesi istiyoruz. Sonuç itibariyle kurumu anlatma adına her fırsatı değerlendirmeye çalıştık bundan sonra da yine anlatmaya devam edeceğiz."
Muhabir: Suat Deniz
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı