Aynı anda iki böbrek nakledildi
İki böbreği de iflas eden gence, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 85 yaşındaki kadavradan alınan 2 böbrek aynı anda nakledildi- Prof. Dr. Hoşcoşkun:- "85 yaşındaki vericinin, normal insanda böbrek fonksiyonlarını gören hücre sayısı hemen h
04 Ocak 2014 Cumartesi 11:48
RAMAZAN ERCAN - İki böbreği de iflas eden gence, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 85 yaşındaki kadavradan bağışlanan 2 böbrek aynı anda nakledildi.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Pamukkale Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu'nda okurken 2006 yılında böbrek yetmezliği teşhisi konulan 27 yaşındaki Ramazan Vural, 7 yıl boyunca diyalize girdi. Zaman içerisinde iki böbreği de iflas eden Vural, acil organ beklerken Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden gelen kadavradan bağışla umutlandı.
85 yaşında hayatını kaybeden bir hastadan bağışlanan böbreklerin nakli için çağrılan Vural, ameliyata alındı. Böbreklerin işlevini yeterince görememe ihtimaline karşı Vural'a iki böbrek aynı anda nakledildi ve tek böbrek kadar işlev görmesi sağlandı.
- Vücudunda 4 böbrek taşıyor
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan Vural'ın iki böbreğinde de yetmezlik oluştuğunu, kendisine 85 yaşında hayatını kaybeden bir donörden bağışlanan iki böbreğin aynı anda takıldığını anlattı.
Hoşcoşkun, şöyle konuştu:
"Verici 85 yaşındaydı, böbrek fonksiyonları iyiydi ama bu yaştaki insanın böbrek fonksiyonlarının iyi olması yeterli değil. 85 yaşındaki vericinin, normal insanda böbrek fonksiyonlarını gören hücre sayısı her böbrekte hemen hemen 3'de bire inmiş vaziyetteydi. Tek böbrek yetmez, ancak iki böbreği tek kişiye takabalirsek yeterdi. İki böbreği bir kişiye takarak tek böbreğin işlevini görür diye düşündük ve nakli gerçekleştirdik. Ana ve toplar damarlardan ayırmadan böbreğin bütünlüğünü koruyarak her iki böbreği çıkardık ve alcının uygun yerlerindeki damarlarla bağladık. Bu çok yapılan bir işlem değil. Teknik olarak gerçekten zor. Tek bir kesiyle iki böbrek aynı yerdeki damarlara takıldı. Hastanın yetmezlik olan iki böbreği de duruyor. Hastanın vücudunda şu anda 4 böbrek var. Ayrıca sağ böbrekteki iki kanal ile sol böbrekteki tek idrar kanalını da birleştirip tek bir ağız şeklinde idrar torbasında ağızlaştırdık. Hasta daha önce idrarını yapamıyordu. Şimdi idrarını yapabiliyor. Taburcu olacak seviyeye geldi. Böbrekler de fonksiyonlarını görüyor."
- Kadavradan ikinci bağışta yüzü güldü
Anne Canfide Vural (53), Denizli'de okuyan oğlunun 2006 yılında yaşadıkları Balıkesir'in Bigadiç ilçesine izne geldiğini orada rahatsızlanması sonucunda böbrek yetmezliğinin ortaya çıktığını anlattı. Bunun üzerine oğlunun diyalize girdiğini, ailelerinden başka böbrek uyumu olmadığı için bağışta bulunamadıklarını dile getiren Vural, kadavra listesine yazıldıklarını kaydetti.
Daha önce çıkan bir kadavradan organın uyumsuzluk nedeniyle nakledilemediğini ifade eden Canfide Vural, "Oğlum okulu bitirip sağlık memuru oldu. Hem diyalize giriyor hem çalışıyor. Ege Üniversitesi'nden kadavra var diye çağırdılar acilen geldik. Şimdi nakil oldu, çok sevinçliyiz. Başka kardeşi yok. Hislerimi anlatamam. Tekrar doğmuş gibi oldu. Tekrar bebek gibi elime geldi. Herkesin organını bağışlamasını istiyorum. Ben de organlarımı bağışladım. Herkes hayat kurtarsın" diye konuştu.
Ramazan Vural ise haftada 3 kez diyalize girdiğini, sağlık sorunu nedeniyle çok sıkıntı yaşadığını anlattı. "Öğrenciyken dersimin yarısında diyalize gitmem gerekiyordu. İşe başladım bu sefer de diyalizle iş saatleri çakışıyordu" diyen Vural, böbrek yetmezliği nedeniyle su içemediğini, idrara çıkamadığını belirtti.
Vural, "Nakilden sonra idrara çıkabiliyorum, su içebiliyorum. Kendimi çok sağlıkıl hissediyorum. Yeme, içmedeki kısıtlamalar kalkıyor. Daha rahat yiyip, içeceğim. Bütün herkesin organlarını bağışlaması lazım. Bir kişinin bağışladığı organlar 2-3 kişinin en az hayatını kurtarıyor" dedi.
Muhabir: Ramazan Ercan
Yayınlayan: Serdar Yılmaz