Bakan Ersoy: "Sektörün 12 aya yayılması gerekiyor"
Kemal Yorulmaz/ Marmaris
27 Şubat 2024 Salı 20:24
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Turizm Sektörü Ve Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması ve bir dizi ziyaretleri kapsamında Marmaris’e geldi.
Turizm Sektörü Ve Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması kapsamında Grand Yazıcı Turban Otel’de turizmciler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile düzenlenen toplantıya, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Muğla İl Kültür Müdürü, AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Aydın Ayaydın, AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, Yelda Erol Gökcan, AK Parti Muğla İl Başkanı Gültekin Akça, AK Parti Marmaris Belediye Başkan Adayı Serkan Yazıcı, AK Parti Marmaris İlçe Başkanı Ceyhun Gökmen ve çok sayıda davetliler katıldı.
“Pembe panjurları olan bir Marmaris hayal ediyorum”
AK Parti Marmaris Belediye Başkan Adayı Serkan Yazıcı “Senin engin turizm tecrübelerinden bütün turizm faydalanıyor. Bizler gerçekten bu konuda çok şanslıyız, tabii Aydın hocamızın da aday olması bizim için çok büyük bir şans. Benim Marmaris hayalim; şirin, panjurları olan, yemekleri harika olan boyası ve plajları mükemmel, köylerin maruz kaldığı çevre kirliliğinden arınmış, tertemiz bir Marmaris istiyorum. Kültürüyle, sanatıyla, müzeleriyle, spor imkanları ile harika bir şekilde 12 ay boyunca ilerleyen bir Marmaris hayal ediyorum ve bunu başaracağıma inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Aydın Ayaydın ‘yollar tabiri yerindeyse patates tarlası gibi. Bodrum gibi Marmaris de aynı vaziyette. Altyapıda büyük eksiklikler var. Sezon öncesi başlanan ancak bir türlü bitirilemeyen çalışmalar yüzünden esnaf otel işletmecisi endişeli. 31 Mart’tan hemen sonra çok hızlı bir çalışma yaparak Muğla’nın turizm merkezlerini sezona hazır hale getirmeliyiz’ dedi.
Dünyadaki ekonomik olumsuzluklar ve ihraç pazarlarındaki daralma sonrası, turizmin Türkiye için öneminin daha da arttığına işaret eden Ayaydın ‘Hepimiz doların yükselişinden tedirgin oluyoruz. Çünkü dolar çıkınca iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Döviz fiyatlarını dengede tutmanın formülü ise dolar ya da euro kazanmak. Bu dövizi de bize ihracatçılarımızın dışında turizmciler getirebilir. Ancak yerel yöneticilerin de bu konuda taşın altına elini sokması, turizmcilere yardımcı olması lazım. Muğla’ya bakıyorum bırakın yardımcı olmayı tam tersine sanki köstek olmayı isteyen bir yerel yönetim var’ diye konuştu.
“Yoklar içinde turizm sezonuna hazırlanıyoruz”
Ayaydın, önce derelere ardından denize akan kanalizasyonun en büyük problem olduğunu, susuzluk, onarılmayı bekleyen yollar, trafik ve sürekli kesilen elektrikler noktasında da turizmcilerin büyük dertleri olduğuna işaret etti. Turizmin kalesi Muğla’da yerel yönetimin bir turizm master planı dahi olmadığının altını çizen Ayaydın sözlerini şöyle sürdürdü: Muğla’nın yerel yöneticileri turizmin bir aktörü değillermiş gibi davranıyorlar. Bütüncül planları yapmak Belediye’nin işidir ancak yapmıyorlar. Altyapıdan üstyapıdan sorumlu olan belediyelerdir. Ancak ne bir imar planı var ne de bir master plan. Bodrum, Marmaris, Datça, Fethiye Türkiye’nin göz bebeği cennet turizm merkezlerimiz ama planları yok. Yoklar içinde turizm sezonuna hazırlanıyoruz. Allah yardımcımız olsun.
Ayaydın göreve seçildiği takdirde derhal yolların tamir edileceğini, denize akan derelerin ıslahının yapılacağını belirterek ‘Sezon sonunda da hummalı bir çalışma ile Muğla’nın hem altyapısını hem üstyapısını elden geçireceğiz. Muğla’ya turizmin kalbi diyorsak hakkını vereceğiz’ dedi.
“Yumak haline gelmiş sorunları elbirliği ile çözeceğiz”
Turizm sektör temsilcilerinin sorunlarını dinleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘‘Marmaris tabii en eski ve en önemli turizm beldelerimizden biri. Zaman içinde tabii çok büyüdü, çok gelişti. Büyümek başka sorunları da yanında getiriyor; problemi de beraber büyüdü. Şimdi çözmek bugünün yeni yöneticilerine kalıyor. Yumak haline gelmiş sorunları el birliğiyle, yine kamu, devlet ve sektör olarak, Marmarisliler olarak el birliğiyle üstesinden geleceğiz. Türkiye'de turizm pastasının varlığına baktığımız zaman görüyoruz ki yüzde kırk Marmara Bölgesi, yüzde kırk Akdeniz Bölgesi, yüzde on Ege Bölgesi, yüzde on Karadeniz ve Anadolu diğer bölgelerimiz. Şimdi, biz bu büyümeyi gerçekleştirirken 2028 hedeflerine giderken bölgelerimizin hak ettiği oranda turizm payını almasını da hedefliyoruz. Yani Ege'nin Hassa Fayı'nın en az yüzde yirmilerde olması gerektiğini düşünüyoruz ve bakanlık olarak bununla ilgili birçok adım atıyoruz.’’ dedi.
‘‘Turizm’in merkezi yönetim ile yerel yönetimin birlikte işbirliği yaparak yönetilmesi gerekmektedir.’’
Bakan Ersoy, ‘‘Emin adımlarla işimize sahip çıkalım, adım atalım, ilerleyelim. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak turizm gelişiminden sorumluyuz. Ama turizm sadece bakanlığın desteğiyle, bakanlığın orada gerçekleşecek bir sektörel faaliyet değil. Turizm, merkezi yönetim ile yerel yönetimin doğru bir şekilde iş birliği yaparak yönetilmesi gereken bir sektöre denk. Geçen haftadan itibaren biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak büyükşehir belediyelerimize yazı yazmaya başladık. Muğla’ya da gelecektir. Bütün büyükşehir belediyelerimizden turizm başka planlarını talep ediyoruz. Eğer bölgede uzun vadeli bir turizm gelişimini planlıyorsak öncelikli olarak yapılması gereken turizm başkenti. Turizm master planları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmalı. Şehrin sadece kıyılarda değil, geri planda da dedemin gündeme geldiği personel lojmanlarından, kamu hizmeti verecek personelin konaklayacağı yerden normal şehir insanının yaşayacağı noktalardan, sosyal donatı alanlarına, aklınıza gelebilecek birçok planlı ve koordineli bir şekilde büyümesi gereken noktaları var. Bunların çok büyük bir bölümü büyükşehir belediyeleri tarafından gerçekleştiriliyor. Yani arıtma altyapılarının, temiz su altyapılarının, ulaşım yollarının, bağlantı yollarının, telefon hatlarının, elektrik hatlarının hepsinin hangi noktalardan birleştirileceği noktalara kadar, bisiklet yolları, kültürel etkinlik noktaları, parklar, bahçeler, gastronomi noktaları. Hepsi aslında büyükşehir belediyemiz tarafından koordineli bir şekilde gerçekleştirilmesi gereken, yerel yönetimlerin de bir şekilde çalışarak yapması gereken plandır.’’ dedi.
‘‘Kültür turistleri sezon dışında da gelirler.’’
Kültür turizminin önemini vurgulayan Bakan Ersoy, ‘‘Turizm bölgeleri yazın çok sıcak. Sizler iyi biliyorsunuz, kırk elli dereceyi bulan sıcaklıklar var. Tabii turist otelden çıkıp da denizi bırakıp da ören yeri gezmiyor. Şimdi biz güneş battıktan sonra gece on ikiye kadar açık tutulacak olan bu ören yerleri önemli. Kültür turistleri, kum, güneş gelmediği için sezon dışında da gelirler. Sezonun yoğun olmadığı dönemde veya off-sezon dediğimiz kış aylarında da kültür turisti hareket edebilir. Bir iki yıl içinde bunların hepsini oturttuktan sonra bu yıldan itibaren tanıtma ajansımız özellikle kültür turlarına yönelik birçok pazarda tanıtıma başladık. Kültür ön plana getiren ve kültür turlarının ağırlıklı olduğu ülkelerde potansiyelin ağırlıklı olduğu ülkelerde bu tanıtımlara bu yıl itibariyle başlattık. Amacımız stratejik pazarların dışında Amerika kıtasında ve Asya kıtasından da Uzak Asya'dan bahsediyorum. Amacımız bu noktalardan da ülkemize kültür turisti getirmek.
Toplantıda konuşmaların bitmesinin ardından basına kapalı bir şekilde soru-cevap kısmı gerçekleştirildi.
HABERİN VİDEOSU...