"Bir diş fırçasını 7-8 kişilik aile kullanıyor"
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nce özellikle göçle kente gelmiş ailelerin bulunduğu okullardaki eğitim toplantılarında öğrencilerin büyük oranda diş fırçasını bilmediği ve kullanmadığı tespit edildi- Prof. Dr. Toygar: "Bazı öğrenciler evleri
09 Ocak 2014 Perşembe 11:13
RAMAZAN ERCAN - Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'nce özellikle göçle kente gelmiş ailelerin oturduğu bölgelerdeki okullarda yapılan toplantılarında öğrencilerin büyük oranda diş fırçasını bilmediği ve kullanmadığı tespit edildi.
EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diş sağlığı bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğini, bu amaçla 2010-2012 arasında İzmir'deki 10 bin ilkokul öğrencisine çeşitli konularda eğitim verdiklerini anlattı.
Öğretim üyelerinin karikatürlerle, canlandırmayla, animasyonlarla, çizgi filmlerle öğrencilere eğitim verdiğini daha sonra diş taramasının yapıldığını ifade eden Toygar, "Bu eğitimlerle diş hekiminden korkmamayı, diş hekimine severek gitmeyi öğretiyorduk. Çocukların büyük kısmı 'Diş taraması yaptırmam' deyip ağlıyorlardı eğitim sonunda ise 'Dişlerime neden bakılmadı' diyorlardı" dedi.
- "Diş fırçasını ömür boyu saklayacağım"
Eğitimlerle çocukların diş fırçası, macunu kullanımını, diş fırçalamayı bilip bilmedikleri konusunda da bilgi aldıklarını dile getiren Toygar, şöyle konuştu:
"Bu çalışmayı İzmir'de göçle gelen ailelerin olduğu, ekonomik zorluğu olan eğitim düzeyi düşük yerlerdeki okullarda yaptık. Çok ilginç geri dönüşlerle karşılaştık. Çocuklardan büyük kısmının diş fırçasını hiç tanımadığını gördük. Bazılarının hiç diş fırçası olmamış. Biz onlardan birine fırça verdiğimizde 'Bunu bir ömür boyu saklayacağım' dedi. Biz de 'Onu saklaman için değil dişlerini fırçalaman için verdik' dedik. Bazı öğrenciler evlerindeki tek diş fırçasını 7-8 kişinin kullandığını, bazıları 6-7 senedir tek fırça kullandıkları söylemesi bizleri şaşırttı ve çok üzdü. Bize sponsor olarak destek olan bir firmayla birlikte kent genelinde 250-300 bin civarında diş fırçası ve macunu dağıttık. Çocuklara dişlerin fırçalanmasını, macunun nasıl kullanılmasını anlattık."
- Diş fırçasını çoklu kullanım
Uzun süre kullanılan diş fırçalarının temizleme özelliğini kaybettiğini, fırçalarda bakterilerin birikerek sağlığı tehdit ettiğini kaydeden Toygar, "Diş fırçası en fazla 6 ayda bir değiştirilmeli" dedi.
Aynı fırçanın birden fazla kişi tarafından kullanılmasının çok tehlikeli olduğuna işaret eden Toygar, şöyle devam etti:
"Birden fazla kişinin aynı fırçayı kullanması birçok sağlık sorununa yol açar. Ağızdan ağ çeşitli hastalıkların geçmesine neden olur. Diş etleri fırçalamayla birlikte kanar. Kan fırçaya bulaşır ve diş eti hastalığı başka birinin fırçayı kullanmasıyla bu kişiye rahatlıkla geçer. Bunun dışında eğer HIV, Hepatit, AIDS gibi hastalıklar da varsa kanın fırçaya bulaşması sonucunda başka kişilere de rahatlıkla bulaşır. Ayrıca yetişkin birindeki bir hastalık diş fırçası yoluyla çocuklarda geri dönülmez ağız sağlığı hastalıklarına neden olur. Bu nedenle bir fırçayı yalnızca bir kişi kullanmalı. Kesinlikle başka biriyle ortak kullanılmamalı."
Muhabir: Ramazan Ercan
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş