Büyükşehir’den üreticiye eğitim kitabı
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bitkilerin Aşkı ve Tıp Tarihi İçinde Muğla Muğlalı Hekimler 1 Cemil Şerif Baydur kitaplarından sonra Mevsimlik Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Eğitim Kitabı’nı okuyucusuyla buluşturdu.
29 Ağustos 2015 Cumartesi 13:27
Büyükşehir’den üreticiye eğitim kitabı
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bitkilerin Aşkı ve Tıp Tarihi İçinde Muğla Muğlalı Hekimler 1 Cemil Şerif Baydur kitaplarından sonra Mevsimlik Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Eğitim Kitabı’nı okuyucusuyla buluşturdu.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları’nın üçüncüsü Mevsimlik Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Eğitim Kitabı’nın tanıtımını Köyceğiz Beyobası’nda Alım Garantili Mevsimlik Süs Bitkileri üreticileri ile birlikte gerçekleştirdi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı personeli Ziraat Mühendisi Taner Mercan’ın hazırladığı Mevsimlik Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Eğitim Kitabı’nın tanıtım etkinliğine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, Köyceğiz Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şaban Çetin, Muğla Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Mevsimlik Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Eğitim Kitabı’nı kaleme alan Ziraat Mühendisi Taner Mercan, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ilk projelerinden biri olan Alım Garantili Süs Bitkileri üretiminin üreticilerden büyük destek gördüğünü ve üreticilere teknik ve pratik yönde destek sağlamak amacıyla bu eğitim kitapçığını hazırladıklarını söyledi. Köyceğiz Beyobası Muhtarı Nadi Sül, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin mahallerinde uyguladığı alım garantili süs bitkisi üretimine ilk başta mesafeli yaklaşan vatandaşların şimdi üretime katılmak için kendilerine talep de bulunduğunu söyledi ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e destekleri için teşekkür etti.
Başkan Gürün’e Teşekkür Plaketi
Köyceğiz Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şaban Çetin mart ayında Büyükşehir Belediyesi ile birlikte başladıkları alım garantili çiçek üretiminde başarılı bir sezon geçirdiklerini söyledi ve üreticiler adına Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür plaketi verdi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salih Tufan, 19 Mart 2015 tarihinde Köyceğiz Beyobası’nda başladıkları alım garantili çiçek üretimi ile yaz sezonunda Muğla’yı kendi ürettikleri çiçeklerle renklendirdiklerini söyledi ve kış sezonu üretimi için çalışmalara başladıklarını belirtti.
Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, Köyceğiz Beyobası’nda Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile başlatılan alım garantili çiçek üretiminin örnek bir hizmet olduğunu, Muğla’da, ilçelerde caddeleri, sokakları güzelleştiren çiçeklerin daha yaygın üretime geçerek ihraç da edilebileceğini söyledi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’nın ikliminin, toprağının birçok ürüne elverişli, üreticisinin çalışkan olduğunu söyledi ve uygulanacak doğru, bilimsel yöntemler ve üreticinin desteklenmesi ile Muğla’da üretilen ürünlerin tüm Türkiye’ye yayılabileceğini ve yurt dışına ihraç edilebileceğini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Köyceğiz Beyobası’nda başlattığımız proje ile yaz sezonu için 1 milyon 670 bin süs bitkisini ürettik ve bu ürettiğimiz çiçekler Muğla genelinde sokak, cadde ve parkları renklendirdi. Yüzde 70 üretimi hedefledik ama yüzde 90 verim aldık. Muğla’mızın iklimi toprağı birçok ürünün yetişmesi için uygun. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma, üreticimize destek vermek için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Muğla’da kıyısal Muğla turizmden pay alıyor, kırsal Muğla’da katma değeri yüksek ürünlerle kıyıların ihtiyacını karşılayacak hale getirmemiz gerekiyor. Amacımız yapacağımız kırsal kalkınma ve hizmetlerle ilgili çalışmaları muhtarlarımızla birlikte konuşarak, birlikte karar vererek gerçekleştirmek. Sloganımız Hedefimiz bir Muğla bir. Muğla’yı aynı hedef doğrultusunda üreticisiyle, kooperatifleriyle birleştirerek beraberce bir aile olarak kalkındırmak istiyoruz. Merkezi hükümetin ve bakanlıkların tarım alanında izledikleri yanlış politikalar yüzünden üretici plansız ve programsız şekilde üretim yapmaya çalışıyor. Muğla, toprakları verimli, üreticisi, köylüsü çalışkan doğru bilgilendirme, programlı bir sistem, araştırmaya dayanan, tüketimi garanti ve katma değeri yüksek ürünlerle büyük pazarlarda söz sahibi olan ve ürünlerini ihraç eden konuma gelecektir. İzmir Bayındır, bizim Köyceğiz Beyobası’nda başlattığımız üretime iyi bir örnek. Pilot bölge olarak Beyobası’nda başlayan üretim Muğla ili genelinde yaygınlaşacak. Önce iç tüketimimizi daha sonra bölge çapında üreten ve ihraç eden hale geleceğiz. Tarımda üreticimize destek olmak için uygulanacak bilimsel yöntemlerin yazıya dökülmüş hali de Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür yayınlarının üçüncüsü olan Mevsimlik Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Eğitim Kitabı. Bu kitabın üreticilerimize ve Muğla’mıza hayırlı olmasını diliyor, kitapta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.