CHP GENEL BAŞKANI DEĞİŞMELİ Mİ?
30 Haziran 2018 Cumartesi 10:23
Türkiye’nin klasiklerinden biridir: Her yerel ve genel seçimler sonrasında CHP’nin içinde kazanlar kaynamaya başlar. Partinin oyları beklendiği kadar artmamış mıdır? Biraz gerilemiş midir? Bazı bölgelerde başarılı, bazılarında başarısız mı olunmuştur? Seçim gecesinin yarısında “Kurultay toplanmalı, parti genel başkanı değişmeli” sesleri yükselmeye başlar. Bu isteklerin çoğu da liste dışı kalanlar veya seçilemeyenlerden gelir.
Fakat asıl sorun, partinin bir türlü iktidara gelemeyişidir. Sıradan CHP sempatizanlarını bir yana bırakalım, politikada pişmiş olduğu farz edilen kerli felli CHP’lilerden çoğu da bu havadadır. Sanki partinin başına gelecek yeni başkanın elinde sihirli bir formül vardır da, o başa geçerse CHP şıp diye iktidara gelecektir! Bu kişilerin ne Türkiye toplumunun sosyolojik yapısından, ne siyasi tarihten, ne de CHP’nin sınıfsal yapısından zerrece haberdar görünmemesine şaşmamak elde değil.
Şu gerçeği kabul etmek gerekir ki, Türkiye’de son seçime giren partiler içinde ve daha öncekileri de sayabiliriz, içinde demokrasiyi en çok barındıran parti CHP’dir. Hiçbir genel başkan bu partiye kazık çakmamıştır. Yeni genel başkanı ve parti yöneticilerini belirleme görevini de kimse delegelerin elinden almamıştır.
SİHİRLİ BİR FORMÜL YOK
CHP, içinde ve çevresinde demokratların, bilim adamlarının, sanatçıların en çok bulunduğu bir partidir. İktidar için sihirli bir formül bulunsaydı, herhalde bu kadro içinden onu keşfeden mutlaka bulunurdu. CHP’nin çok partili hayat boyunca iktidarı ele geçiremeyişinin nedeni, ne programsızlık, ne lider yokluğu ne de seçim süresince tembellik yapmakta oluşudur. Bunun nedeni toplumun belleğinde kuvvetlice yer etmiş olan bagajındaki ağırlıktır.
CHP, gitgide bundan kurtulmaya çalışsa da eskiden bir burjuva-bürokratik kadronun partisiydi. Devlet örgütü çevresinde kümelenmiş, Batıcı bürokratların ve onlarla çıkarlarını birleştirmiş taşra mütegallibesinden bir kısmını temsil ederdi. Bu sınıf kendi nüfusundan kat kat fazla olan kırsal nüfusun çıkarlarını koruyamamış ve onların diline yabancı kalmıştır. Rüzgârın soldan estiği bazı dönemlerde gücünü artırmış olsa da seçmenlerin ancak dörtte birini kendine çekebilmiştir. Ne kadar ibret vericidir ki, CHP içinde ve daha çok da dışında olan bazı kişiler, CHP’nin Tek Parti döneminin yönetim biçimine ve programına sahip çıkarsa iktidara gelebileceğini ileri sürebiliyorlar. Oysa CHP, Tek Parti Dönemi’nde hiçbir seçimde böyle bir durumu sınamış ve seçim kazanmış değildir.
Tek Parti Dönemi’nin simge ve söylemlerini CHP’den ödünç almış olanların seçimlerde hiçbir varlık gösteremeyişleri aydınlatıcıdır.
Bir parti lideri ve sözcüleri için etkili konuşma önemlidir. Fakat ne DP, ne AP, ne ANAP, Doğru Yol, DSP, RP ve AKP, iktidarlarını hatiplere borçlu değildir.
EKSİKLERİNİ TAMAMLAYARAK
CHP, faşist-gerici bir siyasi kadro karşısında en önemli dalgakıran görevindedir. Eksiklerini tamamlayarak bu görevine devam etmelidir. Bu son seçimler öncesinde ve seçim sırasında önemli işler de yapmış, tek adam rejimi karşısında gerekli manevraları gösterebilmiştir. Fakat ne yazık ki ideolojik hâkimiyet dinci faşizmin elindedir ve kitleler gibi CHP kadroları ve seçmenleri da bundan etkilenmektedir. Kitlelerle bağ kurmanın ve onların desteğini kazanmanın yolu, sağ söylemleri ve kadroları partiye ithal etmek değildir. İdeolojik ve politik saplantılara takılmadan halkın doğal temel ihtiyaçlarını gümbür gümbür dile getirmekten başka çare yoktur.
Partiye verilen oyların geçen seçimlere göre üç puan azalması karşısında partinin çıkardığı cumhurbaşkanı adayıyla yüzde otuzu açmış olması, iki partinin daha barajı aşmasına yardım etmesi az başarı mıdır?
Genel başkanlık yarışı için olağan kongreleri beklemek, biraz sabır, biraz anlayış ve kendini kanıtlayacak bir alçak gönüllü çalışkanlık gerekmez mi?
Kimi başkan yapacaklarına CHP üye ve delegeleri karar vereceklerdir. Genel başkanı değiştirmek kolay iştir. Fakat yeni bir genel başkanın CHP’yi iktidara getireceğinin hiçbir güvencesi yoktur. Her parti layık olduğu başkanı bulur fakat unutulmamalıdır ki şeyh uçmaz müritleri uçurur… (30 Haziran 2018)