CHP’Lİ GİRGİN’DEN MİLLİ EĞİTİME ÇAĞRI; BU HATADAN DÖNÜN
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin; Fethiye Anadolu İmam Hatip Lisesinde, soruşturma sonrası görevden alınan müdür tarafından baskıya maruz kaldığı ileri sürülen 14 öğretmenin haklarında soruşturma ve inceleme olmadan İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine
11 Eylül 2019 Çarşamba 11:43
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin; Fethiye Anadolu İmam Hatip Lisesinde, soruşturma sonrası görevden alınan müdür tarafından baskıya maruz kaldığı ileri sürülen 14 öğretmenin haklarında soruşturma ve inceleme olmadan İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine alınmasına gösterilen tepkiler üzerine, konuyu verdiği bir yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
MÜDÜRE SORUŞTURMA AÇIYORSUN OLAN ÖĞRETMENE OLUYOR
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin verdiği yazılı soru önergesiyle; “Basına yansıyan haberlere göre Muğla Fethiye Anadolu İmam Hatip Lisesinin “Proje Okulu” kategorisine alınması ve okul müdürünün öğretmen kadrosunu değiştirmek amacıyla yaptığı hukuksuz hamlelerin sorunların başlangıcı olduğu, zamanla sorunların artmaya, öğretmenlerle okul müdürü arasında giderek artan tartışmalar yaşanmaya başladığı, sorunun çözümü noktasında durumun Milli Eğitim Müdürlüğü’ne aktarılmasına rağmen sorunların sürüncemede bırakıldığı, inceleme ve soruşturmaların aylarca sürdüğü, aylar sonra tamamlanan soruşturma raporunda okul müdürünün yöneticilik görevi üzerinden alınarak öğretmen olarak atanması teklif edildiği’’ dile getirilmektedir.
DİLEKÇELER SAHTE Mİ?
Yine basına yansıyan haberlere göre, asıl garabetin ise bundan sonra başladığı, zira okul müdürünün kararnamesi ile birlikte okuldan 14 öğretmenin de il emrine alınma kararnameleri gönderildiği, Öğretmenlere yönelik herhangi bir inceleme ve soruşturma olmamasına rağmen 14 öğretmenin il emrine alındığı ifade edilmektedir.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde öğretmenlerin kendi dilekçeleriyle il emrine çekildiği ifade edildiği ancak öğretmenler ile yapılan görüşmelerde bahsi geçen dilekçeleri bir yıl önce bazı öğretmenlerin okuldaki sorunlardan uzaklaşmak için Fethiye’de bir okula kadrosuyla atanmak isteği için verdiği, üç öğretmenin ise herhangi bir dilekçe vermediği tespit edildiği ve Muğla Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın usulsüz ve sahte dilekçelerle işlem yaptığı iddia edilmektedir.
KAMUOYU RAHATSIZ, UYGULAMA KEYFİ Mİ?
Öğretmenlerin mağduriyeti artarak devam ettiği, yönetici belirleme sürecinde hassas davranılmayarak belirlenen Okul Müdürü yüzünden öğretmenlerin mağdur edildiği yetmezmiş gibi bir de faturanın öğretmenlere kesilmesi ayrım olmaksızın bütün eğitim emekçilerini derinden üzdüğü kamuoyunda dile getirilmektedir.
Bu haksız ve hukuksuz yanlışlık acilen düzeltilmesi, bu kararın kanun ve yönetmeliklerle değil, dedikodu geleneğinin etkisinde kalınarak verildiği ve büyük bir hata yapıldığı, devletin verdiği hassas görevlerin sorumsuzca kullanılması ve makamın gücünün giyotin gibi çalıştırıldığı ve bunun da toplumda büyük tepkilere ve sosyal maliyetlere neden olacağı şeklinde kamuoyunda vicdanları rahatsız eden bir algı yerleşmiştir.” Diyerek aşağıdaki soruları Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yöneltti.
1- Öğretmenlere yönelik herhangi bir inceleme ve soruşturma olmamasına rağmen 14 öğretmenin il emrine alınması hangi kriterlere göre, kim ya da kimler tarafından belirlenmiştir?
2- Bu öğretmenlerin tek ortak özelliği okul müdürüyle sorun yaşaması mıdır? Olaya bu yönüyle bakıldığında kimlerin gitmesi gerektiğine karar veren kişi, müfettiş raporuyla yöneticiliği üzerinden alınan okul müdürü müdür?
3-Okul Müdürü ile öğretmenler arasında yaşanan soruna İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından her hangi bir müdahalede bulunulmuş mudur?
4- Bu uygulama daha önce başka bir proje okulunda gerçekleştirildi mi? Başka bir örneği var mı?
5-Bakanlık olarak öğretmenlerin mağduriyetini giderecek bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
6-Şu an ilçe emrine verilen öğretmenlerin hala hangi okullarda görev yapacakları belli değildir ve ilçe emrinde kalmaları durumunda sınav görevi talep etme gibi haklarından da mahrum olacaklardır. Öğretmenlerin maddi ve manevi hak kayıplarının nasıl giderilmesi düşünülmektedir? Yoksa bu durum bir cezalandırma yöntemi midir?
7-Soruşturma ile görevden alınan okul müdürünün Fethiye İmam Hatip Lisesinin kadrosunu değiştirmek için yaptığı hukuksuz hamlelerin 2019-2020 eğitim öğretim yılı başında hayata geçirilmesinin sebebi nedir?