Gündem Gazetesi

ÇOCUK VE YANGIN!!!

04 Ağustos 2021 Çarşamba 10:24

 

 

 

 

 

 

Okulumuzda bilgi vermek için bir araya topladığımız çocuklarımız, cıvıl cıvıl, gözleri pırıl pırıl oldu. Gürültüyü kesmelerini  sağlamak ve dikkatlerini çekmek için “Bakalım kim bilecek; itfaiyeciler neden kırmızı kemer takar, biliyor musunuz?” diye söze başladık. Farklı cevaplar veren olsa da, “Pantolonları düşmesin diye...” şeklinde bağıranlar çoğunluktaydı. Hep birlikte doğru bilenleri alkışladıktan sonra, peş peşe…

 “Eskiden tulumbacılara ne denirdi?”, “İtfaiyenin telefonunu bilen var mı?”, “İtfaiye para alır mı?” gibi sorular sorduk ve sonra bütün cevapların “itfaiye” olduğu sorulara geçtik.

“Yangını kim söndürür?”, “Kuyuya düşen, ağaçta kalan hayvanları kim kurtarır?”,

 “Sel baskınlarında, çökmelerde kim yardım eder?”,

 “Asansörde kalanları kim kurtarır?” şeklinde sorduğum sorulara, hep bir ağızdan “İtfaiye!” demeye başlıyor ve ben ara vermeden “En büyük kim?” dediğimde, daha büyük bir coşku ve daha yüksek sesle “İtfaiye!” diye bağırıyorlardı. “Sizler artık çocuk değilsiniz; artık abisiniz, ablasınız.  Abiler ve ablalar çok şey bilir ve bildiklerini küçüklere öğretir. Bugün öğrendiklerinizi sizler küçüklere öğreteceksiniz. Büyüklerinize sorun, bilmiyorlarsa onlara da öğretin. Okulda, kağıtları rasgele yerlere, merdiven boşluğuna atmayın. Atanlar varsa uyarın ve onları oradan alın. Kibritle oynamayın ve özelikle arkadaşlarınız arasında kibritle şaka yapmayın. Alarm verildiği zaman koşmayın, yavaş yavaş sınıftan çıkın. Öğretmenlerinizin istediği gibi hareket edin. Evde prizlere çivi sokmak tehlikelidir. Siz kibritle oynamazsınız biliyorum, kardeşleriniz oynarsa hemen elinden alın, onlara tehlikeli olduğunu söyleyin. Evdeyseniz ve yangın çıkarsa heyecanlanmayın. Önce başkalarına haber verin. Evde kimse yoksa evden çıkın, başkalarına yangın olduğunu söyleyin, itfaiyeyi yani 110 numarayı arayın, orman yangını ihbar etme numarası 177 dir. Evden çıkamazsanız pencereyi açın ve bağırın”, şeklindeki bilgilerimizi okul öncesi programımıza uygun olarak, ‘’drama- okul öncesi’’ kahraman itfaiyeciler şarkısı’’  ‘’ve okul öncesi boyama etkinliklerimiz ile destekledik.  Tavsiye eder ve öneririm.

 Arada parmak kaldırıp “Öğretmenim, öğretmenim!” diye bağıran, söz verdiğimde de “Bizim komşunun oğlu … kibrit yaktı, ben de ona yakma dedim” diyerek hem bildiğini, hem de söylediklerimi uyguladığını anlatanlar oluyordu. Bazen düşündüren bazen güldüren sorularla karşılaşıyorum.

Bütün ebeveynlere iletmek istediğim buradaki en önemli nokta, çocuklarımıza yalan söylemeyin, geçti ,tüm yangınlar bitti, bir daha asla olmayacak şeklindeki cümleler yerine orman yangınlarını söndürmek bir mumu söndürmek kadar kolay olmayabilir biraz zaman alabilir şeklinde anlatın. Çocuklarımız zaman kavramında ve tahmin etmekte zorlanacak ve sürekli  bitti mi? Yangın bitti mi ? şeklinde sık sık soracaklar, sakince cevap verin.

Şuan güvendeyiz. Şuan bulunduğumuz yerin güvenli olduğunu ve güvenli olması için yetişkinlerin, görevlilerin gerekli önlemleri ,tedbirleri aldığına dair bilgi verin.

Son olarak önerimiz medyayı sınırlandırın.

Bilgi vermek ile maruz bırakmak birbirinden çok farklıdır.

Bu vesile ile yangının ilk gününden devam eden bugün bu dakika itibari ile destek olan yardımını desteğini esirgemeyen Nilüfer öğretmenime ve duyarlı bütün velilerimize, özellikle ailece bize evini açan Aydan hanıma, öğretmen arkadaşlarıma, uyumayan gözümle gördüğüm bütün vatandaşlara minnettarım, teşekkür ederim.

Eğitimin toplumsal ve ekonomik gelişimdeki rolü yadsınamaz. Atatürk, “Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır ya da bir milleti esirliğe ve sefalete terk eder” sözü ile hepimize ferah günler diliyorum.