Cüzzam Haftası
Uşak Devlet Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Özdemir: "Cüzzam hastalağı ile ilgili toplumsal bilinci artırmak gerekli
27 Ocak 2014 Pazartesi 18:53
Uşak Devlet Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Şahin Özdemir, cüzzam (lepra) hastalığıyla ilgili toplumsal bilincin artırılması gerektiğini belirtti.
Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada cüzzamın 1876 yılında Armauer Hansen tarafından bulunan, bakteriler tarafından deri ve sinir sistemi üzerinde etkileri uzun süren bir enfeksiyon hastalığı oluğunu bildirdi.
Genellikle nemli ve tropikal bölgelerde görülen hastalığın Türkiye'de de rastlan işaret eden Özdemir, Dünya Sağlık Örgütü tarafından hastalıkla ilgili toplumsal bilinci artırmak amacıyla her yıl 25-31 Ocak tarihlerinin Cüzzam Haftası olarak belirlendiğini kaydetti.
Özdemir, cüzzamın genellikle çok çocuklu, tek odada yaşayan, aynı kaptan beslenen, aynı eşyaları kullanan, sağlık hizmetlerinden yeteri kadar yararlanamayan ve yeterli ölçüde, dengeli beslenemeyen insanlarda görülen sosyal hastalıklardan biri olduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:
"Bir zamanlar toplum dışına itilen hastalar, artık tedavi edilebilmektedir. 2002 yılı sonu verilerine göre ülkemizde 2 bin 605 hasta bulunmakta ve ortalama yaşları 60,5 olarak açıklanmıştır. Bölgemizde kayıtlarda cüzzam hastalığı bulunmamaktadır. Cüzzam hastası olan ve bu mikrobu taşıyan bir hasta ile en ufak bir yakın temas, hastalığın bulaşmasına neden olur, bu yüzden cüzzam hastaları sağlıklı insanlarla bir arada yaşayamaz. Bu hastalık, ırsi denilebilecek niteliktedir. Vücut mikroba karşı doğal bağışıklık sistemine sahiptir ancak bazı bünyelerde bağışıklık sistemi yoktur aileden gelen bir durumdur. İlk teşhis çok önemlidir ve doğru teşhis sonrası tedavi mümkündür. Teşhis gecikmiş ve hiç tedavi görmemiş hastalarda 10-20 sene sonrası sakatlıklar ve vücutta dökülmeler baş göstermeye başlar. Tedavi süreci önemlidir ve en az 3 ilaç şeklinde kombine bir tedaviye başvurulur. Kısa zamanda hastalık sorunsuz şekilde tedavi edilebilir. Yaraların ve görsel sorunların giderilmesi adına, hasta doktor kontrolü altında kalabilir."
Muhabir: Soner Kılınç
Yayınlayan: Ufuk Kırabalı