Denizli, 2013'te ihracat rekoru kırdı
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Kocasert:- "Denizli'den 2013 yılında yapılan ihracat yüzde 18'lik artışla 2 milyar 148 milyon dolara yükseldi ve birlik tarihindeki en yüksek yıllık ihracat rakamına ulaşıldı"- "İhracatçı için rekabetçi kur çok
03 Ocak 2014 Cuma 15:38
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli'den 2013 yılında yapılan ihracatın yüzde 18'lik artışla 2 milyar 148 milyon dolara yükseldiğini ve birlik tarihindeki en yüksek yıllık ihracat rakamına ulaşıldığını bildirdi.
Kocasert, 2013 yılı ihracat rakamlarını değerlendirme, 2014 yılı hedef ve beklentileri konusunda DENİB Toplantı Salonunda düzenlediği basın toplantısında, geçen yılın Denizli ve Türkiye açısından olumlu geçtiğini belirtti.
TİM verilerine göre Türkiye ihracatının 2013 Aralık ayında yüzde 9,8 artışla 13 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Kocasert, DENİB verilerini göre 2013 Aralık'ta Denizli'den gerçekleşen ihracatın, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 196 milyon dolar olduğunu belirtti.
"2013'te DENİB üzerinden yıllık 2 milyar dolar ihracat hedeflemiştik. Bu hedeflerimizi gerçekleştirdik, hatta geçtik. Denizli'den 2013 yılında yapılan ihracat yüzde 18'lik artışla 2 milyar 148 milyon dolara yükseldi ve birlik tarihindeki en yüksek yıllık ihracat rakamına ulaşıldı" diyen Kocasert, Denizli açısından 2013'ün, hedeflerin ulaşıldığı, ideallerin ve hayallerin gerçekleştirildiği bir yıl olduğunu belirtti.
- "Denizli, ihracatta ülke ortalamasının üzerinde artış yakaladı"
Denizli'nin ihracatta ülke ortalamasının üzerinde bir artış göstererek, en çok ihracat yapan 10 il arasında en yüksek artış oranını yakalayan 2. il olduğunu bildiren Kocasert, ihracattaki ilk beş sektörü tekstil ve konfeksiyon, çelik, elektrik elektronik, demir ve demir dışı metaller ile maden sektörünün oluşturduğunu kaydetti.
Geçen yılın son çeyreğinde dünya ekonomilerinde bir canlanma olduğunu aktaran Kocasert, "Buradan yola çıkarak 2014'te AB ve ABD başta olmak üzere daha belirgin toparlanmalara şahit olacağımızı umut ediyoruz. 2014'te dünya ekonomisinde yüzde 3, dünya ticaretinde ise yüzde 4 oranında büyüme bekleniyor. Bu beklentilerin gerçekleşmesi halinde Türkiye ihracatının da olumlu etkileneceğini ifade etmemiz mümkün" dedi.
- "İstikrarlı kur önemli"
Merkez Bankası politikalarının reel sektör ve ihracatçılar açısından önemine dikkati çeken Kocasert, 2014'ün ilk yarısında daha yüksek bir enflasyon ve daha yüksek faiz oranları ile karşılaşılacağını ifade etti.
Denizli olarak 2014 yılı ihracat hedeflerinin en az yüzde 10'luk artışla 2 milyar 350 milyon dolar olduğunu açıklayan Kocasert, şunları söyledi:
"İhracatçı için rekabetçi kur çok önemli fakat her zaman söylediğimiz gibi, bizim için istikrarlı olmayan kurun rekabetçi olması mümkün değil. İthal edilen hammadde ve ara mamuller var. Bunun da ötesinde enerji maliyetimiz var. Kurlarda son günlerde yaşanan trendin devam etmesi doğal olarak enerji maliyetimizi artıracak. Diğer bir önemli konu ise özel sektörün döviz borcu. Özel sektör tarafından kullanılan döviz kredileri, kurların artması ile birlikte daha ağır hale geliyor."
- "Ümidimiz, Türkiye'nin güçlü, istikrarlı şekilde hedefine ilerlemesi"
Son dönemde yaşanan siyasi gerginlik ve 2014'te yapılacak seçimlerin sanayici ve ihracatçı açısından göz önünde tutulması gereken önemli parametreler olduğuna işaret eden Kocasert, kısa sürede suların durulmasını ve Türkiye'nin güçlü, istikralı şekilde hedeflerine doğru ilerlemeye devam etmesini ümit ettiklerini söyledi.
Nihat Zeybekci'nin Ekonomi Bakanlığına gelmesinin ihracat için önemli bir fırsat olduğunu da vurgulayan Kocasert, "Sayın Zeybekci'nin ihracatçıların içerisinden gelen biri olarak deneyimleri, ülkemiz ihracatı için büyük bir şans. Bunun olumlu ve somut göstergelerini eminim ki yakın zamanda hep birlikte göreceğiz" dedi.
Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Serdar Yılmaz