Doğal ahşap boyasına TÜBİTAK desteği
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji ve Tasarım Fakültesinde, doğal ürünler kullanılarak üretilen ve sağlığa zararı olmayan doğal ahşap boyası, TÜBİTAK 1001 proje önerileri kapsamında 220 bin lira bütçe ile desteklenmeye değer bulundu
30 Ocak 2014 Perşembe 17:48
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji ve Tasarım Fakültesinde doğal ürünler kullanılarak üretilen ve sağlığa zararı olmayan doğal ahşap boyası, TÜBİTAK 1001 proje önerileri kapsamında 220 bin lira bütçe ile destek almaya hak kazandı.
Teknoloji ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Göktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, doğal ürünlerden boya üretmek amacıyla TÜBİTAK destekli proje yürüttükleri, ahşap malzemelerin üst yüzeylerinde kullanılan kimyasal içerikli vernik, boya, tiner, ahşap renklendiricileri ve koruyucuların zararlarını izole etmeyi hedeflediklerini söyledi.
Projeyle bitki ekstraktları ve sıvıcam karışımı ile ahşap malzeme üsty yüzeyleri için harici koşullara dayanıklı yeni tür doğal boyaların geliştirilmesi ve bazı zararlı unsurlara karşı direnç değerlerinin belirlenmesini amaçladıklarını anlatan Göktaş, doğal ve temel bir yapı malzemesi olan ahşabın insan ve canlıların yaşadığı iç ve dış ortamlarda yoğun şekilde kullanıldığını kaydetti.
Ağaç malzemesinin avantajları yanında zararlılar tarafından tahrip edilebilme, renk kaybı ve şekilsel bozulmalara uğrama gibi bazı dezavantajları bulunduğunu dile getiren Göktaş, "Bu dezavantajların giderilmesi için çok sayıda koruyucu ve renklendirici malzemeler geliştirildi ancak bu maddelerin ortama yaydığı uçucu organik bileşiklerin insan ve çevre sağlığı açısından sakıncaları ortaya çıktıkça doğal koruyucu ve renklendiricilere ilgi artmış, bu alanda bir talep oluşmaya başlamıştır" dedi.
Son yıllarda ahşap malzemeye zarar veren zararlılara karşı çevre ve insan sağlığına zararsız doğal ahşap koruyucular geliştirildiğine dikkati çeken Göktaş, şöyle devam etti:
"Bu doğal ürünlerin, özellikle dış ortamlarda kullanılması durumunda zamanla yıkanma, renk değişimi, yanma ve çürüme gibi bozulmalara uğrayarak, kendilerinden beklenen işlevi kısmen ya da tamamen yerine getiremediklerine ilişkin bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Belirtilen problemin çözümü amacıyla bu çalışma literatürde daha önce sıvıcam ve bitki boyası karışımı ile yapılan herhangi bir çalışmaya rastlanmaması nedeniyle hem özgün hem de bir ilk olma özelliği taşıyacaktır."
Çalışma sayesinde doğal boyanın sıvıcam ile karışımından dış etkenlere dayanıklı ahşap malzeme üst yüzeyleri için doğal boyalar elde edilebileceğine dikkati çeken Göktaş, şunları söyledi:
"Proje kapsamında meyan kökü, çivit ve nar kabuğu bitkilerinden elde edilecek boyar ekstraktlar, sıvıcam ile karıştırılarak sarıçam, kestane ve maun deney örnekleri üzerine daldırma metodu ile uygulanarak dirençleri belirlenecek. Bu sayede geliştirilecek koruyucu ve renklendirici ürünler su, güneş, don, aşırı sıcak, ateş ve çürüklük mantarlarına maruz kalınabilecek ortamlarda deniz araçları ve her türlü ahşap yapılarda güvenle ve mevcut ürünlere oranla daha az bakımla kullanılabilecek. Bunun sonucunda ise daha az çevre kirliği ve daha az ağaç malzeme kullanımı sağlanmış olacak. Bu çalışma literatürde ilk olma niteliği ile gelecek çalışmalara önemli veriler sağlayacak."
Göktaş, projelerinin TÜBİTAK 1001 proje önerileri kapsamında 220 bin lira bütçe ile desteklenmeye değer bulunduğunu sözlerine ekledi.
Muhabir: Durmuş Genç
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu