Gazetelere ilan kesme düzenlemesi Orhan Birgit döneminde yapıldı!
Basın İlan Kurumu’nun gazetecilikteki etik kurallara uymayan yayınlara verdiği ilan kesme cezasının Orhan Birgit’in Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı olduğu 60’lı yıllardan itibaren uygulanmaya başlandığı ve yapılan düzenlemelerde Birgit’in de imz
22 Temmuz 2014 Salı 17:10
Basın İlan Kurumu (BİK), medyada yer alan açıklamalarında BİK’in gazetelere ilan kesme yetkisinin olmadığını savunarak “Basın İlan Kurumu yönetiminde görev alanlar, kuruluş yasalarında bulunmayan; ancak son yıllarda bir Genel Kurul kararı ile yönetmeliğe eklenen hükümleri uygulamaya kalkmıştır” diyen Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit’i 50 yıllık arşiv belgeleriyle yalanladı.
Basın İlan Kurumu’nun arşivinde yer alan belgelere göre, gazetelere resmi ilan kesme cezasını içeren basın ahlak esaslarıyla ilgili ilk düzenleme Orhan Birgit’in Basın İlan Kurumu Yönetim kurulu Başkanı olduğu (1962-1965) dönemde yapılıyor. Orhan Birgit’in ıslak imzasını taşıyan 6 Nisan 1964 tarihli 15 Numaralı Yönetim Kurulu kararında gazetelere uygulanacak yaptırımlar madde madde yer alıyor. Bu maddeler, 1976 ve 1994’de yapılan değişikliklerle günümüze kadar geldi.
BAĞIMSIZ ÖZDENETİM MEKANİZMASI KURULAMADI
Türkiye’de medya, kendi içinde bağımsız bir özdenetim mekanizması kuramadığı için Basın İlan Kurumu, 2 Ocak 1961 tarihli, 195 Sayılı Kanun’un 49. Maddesi’nde yer alan hükümlere dayanarak gazetecilik meslek etik kurallarını, evrensel hukukun ilkelerini gözeterek uyguluyor.
Bu sayede, bugüne kadar birçok kişi, kurum ve kuruluşun mağduriyeti giderildi. Aynı şekilde haklarında suçlamalarda bulunulan birçok yayın organı ve gazeteci de haklılığını kanıtlama imkanı buldu.
Dolayısıyla, gazetelerin resmi ilan ve reklamlarının muhalif oldukları gerekçesiyle kesildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.