GİRGİN: VARLIK FONU, TMSF GİBİ DENETİMSİZ KAYNAK AKTARMA MEKANİZMALARI ÜLKE EKONOMİSİNİ YUTUYOR
Geçtiğimiz hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bankacılık Hakkında Torba Kanun Teklifi görüşüldü.
19 Nisan 2022 Salı 13:08
Bu hafta TBMM Genel Kurulu’na gelme ihtimali olan teklif ile ilgili komisyonda konuşma yapan CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin torba teklif hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“İktidar mevcut sorunların belkemiği olan ekonomik buhranın üstesinden gelecek bir ekonomik model ortaya koyamıyor. Nedeni çok açık; mevcut kurumları, işleyişi, darmadağın etti, liyakatli bürokratları uzaklaştırdı, bilimden uzak tezlerle, "dış güçler" bahanesiyle olmadık yollara saptı. Artık ekonomi yönetimini açıklayacak tek kavram kaldı, onun adı da yalpalama. Bu torba teklifte bunu çok açıkça görüyoruz” diyen Girgin şunları söyledi:
TEK ADAM REJİMİ DEVLETİ ÖYLE BİR EROZYONA UĞRATTI Kİ EKONOMİK SORUNLARI ÇÖZEMİYOR
“Ekonomik krizin buhrana dönüşerek derinleştiği, sorunları çözme umudunun raflardaki pahalılıkla, sokaktaki işsizlikle darmadağın olduğu bir dönemden geçiyoruz. Sadece ekonomi kötü yönetilmiyor, bir bütün olarak devlet kapasitesinde ciddi bir erozyon var. "Cumhuriyetin bütün birikimleri yara aldı" derken kastettiğimiz bu: halkımızın ortak demokratik birikiminin tasfiyesi.
Tek adam rejiminin inşası; geçtim Türkiye'nin sorunlarına çözüm üretmeyi, bu çözümü üretebilecek kapasiteyi de yok etti. Bu süreç bitmedi, devam ediyor. Elimizdeki torbada olduğu gibi, bizzat hukuk belirli uygulamaları denetim dışına çıkarmak için kullanılıyor.
VARLIK FONU VE TMSF’Yİ NEDEN SAYIŞTAY DENETİMİNDEN KAÇIYORIYORSUNUZ?
İktidar, mevcut kriz ortamında kamusal politikalarla denetimi güçlendirmek mi, şirketlere verilen sınırsız kolaylığı denetimsizlikle taçlandırmak mı arasında bir tercih yapıyor. Tercihi açık, olabildiğince ticari mekanizmayı kamu denetimi dışına çıkarıp, kendine kaynak aktarma mekanizmalarını çoğaltıp şekillendirmek. Nasıl mı? Teklif ile Varlık Fonu hakkında 2 ara değişiklik öngörülmekte. Bir yandan, yandaş sermaye ile Varlık Fonunun kuracağı ortaklıklar vergiden istisna kılınmakta, diğeri TÜRK TELEKOM ve ileride muhtemelen piyasadan veya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonundan yüzde 50'den fazlası Türkiye Varlık Fonu tarafından satın alınacak şirketler Sayıştay denetiminden kaçırılıyor.
DENETİMSİZ VE GİZLİ KAPILAR ARDINDA İŞ YAPAN KAMU KURUMU OLAMAZ
Bu, iktidar için artık alışkanlığa dönüştü; bizzat hukuk, belirli şirketleri denetim dışına çıkarmak için kullanılıyor. Bu kabul edilemez, kanunla idareye keyfî hareket etme yetkisi verilmez. Daha önce de söylediğimiz gibi, Varlık Fonunun tüm işlemleri kamu mevzuatına tabi olmalı ve geçmişe yönelik Sayıştay denetimine açılmalıdır; denetimsiz ve gizli kapılar ardında iş yapan kamu kurumu olamaz, milyarlarca dolarlık şirketler Varlık Fonu içinde hesap vermeden yönetilemez.
BELEDİYELERE YÖNELİK HINÇ SİYASETİNDEN VAZGEÇİN!
Ayrıca, teklifle 2019 yerel seçimleri öncesinde AKP'li İstanbul ve Ankara Belediyelerinden kalan metro borçlarının yirmi beş gün içinde ödenmemesi hâlinde CHP'li belediyeler icraya verilebilir. İktidarı, pandemi sürecinde bir örneğini gördüğümüz bu hınç siyasetinden uzak olmaya davet ediyoruz. Büyük Meclis, yerel yönetimlerin elini zorlaştıracak kararlara imza atmamalıdır. Belediyelerimizi gelirsiz ve etkisiz hâle getirip 31 Mart'ın rövanşını alma hevesinden vazgeçin, böyle hesaplarla ülke yönetilmez.
HALKIN GÜNDEMİNDEN KOPMUŞ BİR İKTİDAR EKONOMİK BUHRANA ÇARE OLAMAZ
“Halkın gündemi; bu torbadaki gibi kurumlar üzerindeki denetimsizliği artırmak, yandaşlara sermaye transferi yapmak, belediyelerin elini kolunu bağlamak değil, halkın gündemi daha çok demokrasi, daha çok hukuk ihtiyacı ve geçim derdi.
Yapmamız gereken, çiftçilere destek paketi çıkarmak, tarımsal üretimi artırmak, ayrıca istihdamı arttıracak kamu yatırımlarını yapmak, ekonomik buhran ortamında yaşlıları, çocukları, engellileri, kadınları koruma altına alacak sosyal politikaları üretmek, esnafın çarkını döndürecek başta elektrik ve akaryakıt düzenlemelerini yapmak, -yandaşlarınız için üç beş yerde maaşlı güvenli gelecek hazırlıyorsunuz kendiniz için hak gördüğünüzü emeklilere yük görmeyin- "Açlık sınırında değil, ölüm sınırındayız." diyen emeklilerin sesini duymak.
Girgin son olarak, “Halkın gündeminden kopmuş bir iktidar ekonomik buhrana çare olamaz” dedi.”