Gündem Gazetesi

Hasar: Engelliler için yasalar değişmeli ve hayata geçirilmelidir.

81 ilden gelen kamu kurumlarında çalışan engelli bireyler Marmaris Engelliler Eğitim Semineri’nde buluştu.

25 Mayıs 2023 Perşembe 14:54

Hasar: Engelliler için yasalar değişmeli ve hayata geçirilmelidir.

Engelliler Eğitim Semineri öncesinde farkındalık oluşturmak için kortej yürüyüşü de düzenlendi.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, Engelli ve Aileleri Birliği Derneği (ENABİRDER) ve Marmaris Belediyesi iş birliğiyle ile Marmaris’te ilk defa Engelliler  Eğitim Semineri düzenleniyor.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLENDİ

Festival kapsamında kortej yürüyüşü de düzenlendi. Atatürk Caddesi boyunca ilerleyen yüzlerce engelli birey ve ailelerine, Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Ali Zağlı ve İhsan Öztürk. CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı, Belediye Meclis üyeleri Ali Aygün  ve Cengiz Kaya da katıldı.

Anıtın önünde çalıştıkları kurumların pankartlarını taşıyan engelli vatandaşlara ilk konuşmayı Konfederasyon Başkanı Yardımcısı Yıldıray Çınar ve Engelli ve Aileleri Birliği Derneği (ENABİRDER) Genel Başkanı Tulgay Hasar,yaptı. 

Engelliler Eğitim Semineri’nin Marmaris’te yapılmasını sağlayan Engelli ve Aileleri Birliği Derneği (ENABİRDER) Genel Başkanı Tulgay Hasar, “Engelliler için yasalar değişmeli ve hayata geçirilmelidir. 2022 ve 2828 sayılı kanunlarda engellilere muhtaçlık ve bakım aylığı bağlanırken hane halkı gelirinin esas alınması uygulamada mağduriyet yaratmaktadır” dedi.


Marmaris’te engelliler seminerinin ikinci kez yapılmasında öncü olan Engelli ve Aileleri Birliği Derneği (ENABİRDER) Genel Başkanı Tulgay Hasar, engellilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yasaların değişmesi gerektiğini vurgu yaptı.

Engelli hakları için yıllardır çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başkan Tulgay Hasar, ’10-16 Mayıs Engelliler Haftası asla Kutlama günü değil, üzerini çizerek söylüyoruz; Farkındalık haftasıdır. Engelliler için yasalar değişmeli ve hayata geçirilmelidir. Mevzuatımız ne denli gelişkin olursa olsun engellilerin hayatında değişiklik yaratamıyorsa bizler için bir anlam ifade etmemektedir. Engelli ve Aileleri Birliği Derneği olarak yıllardır engelli hakları için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.

Bildiğiniz gibi, ülkemizde yaklaşık 10 milyon engelli bireylerimiz ve 40 milyon engelli ailesi yaşamaktadır. 5378 sayılı  Engelliler Yasası’nın 2005 yılında kabulünden sonra 2009 yılında Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi yürürlüğe girerek ulusal mevzuatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.  Engellilere ilişkin mevzuat, bazı eksiklikler olmakla birlikte kısmen de olsa tamamlanmıştır. Mevzuatımız ne denli gelişkin olursa olsun engellilerin hayatında değişiklik yaratamıyorsa bir anlam ifade etmemektedir.

“Hane halkı gelirinin esas alınması uygulamada mağduriyet yaratmaktadır”
Bunlardan ikisi ise şu şekildedir. 2022 sayılı engelli maaşı ve 2828 sayılı evde bakım maaşı kanunlarıdır. 2022 ve 2828 sayılı kanunlarda engellilere muhtaçlık ve bakım aylığı bağlanırken hane halkı gelirinin esas alınması uygulamada mağduriyet yaratmaktadır. Mevzuattaki bu koşul engelli bireyleri, birlikte yaşadığı hane bireylerine bağımlı kılmakta, engelli bireyin hiçbir geliri olmadığı halde hane gelirini hesaplayarak sanki bireyin geliri varmış gibi  yansıtarak yanlı bir algıya neden olmaktadır.’’  Bu yasanın biran önce değiştirilmesini talep etmekteyiz. Engelli bireyin ailesinin gelirine göre değil, engelli bireyin kendisinin geliri baz alınarak hak edişi belirlenmelidir” dedi.                                                                                                           

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER