Gündem Gazetesi

Hatalı ilaç kullanımlarına dikkat

Nazilli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Temur:- "Hatalı ilaç kullanımının sık tekrarlanması veya bazen de kullanılan ilaçların hedef tedavi sürelerinin üzerinde bilinçsizce kullanımı, başta çocuk kemik gelişimini ve hormonal döngüyü

13 Kasım 2013 Çarşamba 10:53

Hatalı ilaç kullanımlarına dikkat

Nazilli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakkı Emre Temur, hatalı ilaç kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Mevsim değişiminin yaşandığı bu dönem içerisinde solunum yolu enfeksiyonları ile ilgili şikayetlerde artış gözlendiğini bildiren Temur, yaş, genetik miras ve çevre koşulları nedeniyle duyarlılığı olan çocuklarda bu şikayetlerin daha ağır seyredebildiğini söyledi.

Hatalı tıbbi uygulamalar nedeniyle kimi zaman çocukların zarar gördüğüne dikkati çeken Temur, şöyle konuştu:

"Sık karşılaşılan hataların başında doktor kontrolü olmadan evde başlanan tedaviler gelmektedir. Özellikle hayatlarında bir veya daha fazla kez bronşit/bronşiolit ve daha büyüklerde astım nedenli tedavi geçmişi olan çocuklar vardır. Bu çocuklarda her ateşin, öksürüğün aileler tarafından astım atağı olarak algılanması hatası söz konusudur. Hasta gereken tedaviyi alamadığı gibi gereksiz steroid tedavileri verilmektedir. Hatalı ilaç kullanımının sık tekrarlanması veya bazen de kullanılan ilaçların hedef tedavi sürelerinin üzerinde bilinçsizce kullanımı, başta çocuk kemik gelişimini ve hormonal döngüyü bozmak suretiyle tüm vücut dengesini ve hatta ruhsal sağlığını etkileyebilmektedir. Bunun tam tersi olarak üst solunum yolunda tıkanıklığı yol açan enfeksiyonlarda salgıyı azaltıp, koyulaştırarak semptomatik rahatlama için kullandığımız ilaçların alt solunum yollarını ilgilendiren hadiselerde kullanılması ise akciğer salgısını katılaşarak küçük hava yollarında mukus tıkaçları oluşturmakta akciğerdeki ölü boşlukları artırarak şikayetleri ağırlaştırıp, tedavi için daha uzun süreli ve daha ağır ilaçlar kullanmasına sebebiyet vermektedir."

Muhabir: Bahattin ALBAYRAK
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER