Hayalet ağlardan yapılan heykel ve sergiye tepki
Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında desteklenen "Hayalet Ağ Avcıları Projesi"nin saha çalışmalarında denizden çıkarılan hayalet ağ ve misinalar ile ağ kullanılarak heykeltıraş Ömer Faruk Kılıç tarafı
04 Şubat 2014 Salı 11:53
Muğla'da balıkçılar, Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında "Hayalet Ağ Avcıları Projesi"nin saha çalışmalarında denizden çıkarılan hayalet ağ ve misinalar ile ağ kullanılarak heykeltıraş Ömer Faruk Kılıç tarafından yapılan heykele tepki gösterdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yürütülen "Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında, Gökova Körfezi'nde denizde bırakılan av araçlarının temizlenmesi için yürütülen "Hayalet Ağ Avcıları Projesi"nin saha çalışmalarında Gökova Körfezi'nden 7 bin metre misina ve yaklaşık 600 metre ağ çıkarılmıştı.
Denizden çıkarılan hayalet ağ ve misinalar ile bunların yanı sıra ağ kullanılarak heykeltıraş Ömer Faruk Kılıç tarafından yapılan heykel, Akyaka Beldesi Su Ürünleri Kooperatifi yanında sergilenmeye başlanmıştı.
Bölgede bulunan balıkçıların tepkisine neden olan sergi, kaldırıldı.
Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, AA muhabirine, Hayalet Ağ Avcıları Projesi'nin bölgede doğal yaşamı koruyarak balıkçıların gelirlerinin artırmaya yönelik bir çalışma olduğunu söyledi.
Akyaka beldesine konulan heykelin balıkçılara sorulmadan yapıldığını, bundan dolayı balıkçıların rahatsız olduğunu dile getiren Çalca, "Batık ağlara yönelik çalışma sonrası çıkarılan ağlardan, proje ortağı balıkçıların fikri alınmadan yapılan heykel tepki almıştı. Bu heykel kaldırıldı. Şimdi projeyi yapan arkadaşlar, balıkçılar ile işbirliği yaparak alternatif projeler oluşturdu. Bu görüşmeler kapsamında heykel yeniden yapılacak. Sonra da tekrar aynı yerde sergilenecek" dedi.
- Hayalet ağ nedir
Hayalet ağ, kazayla veya bilerek deniz dibinde bırakılan av araçlarını tanımlamak için kullanılıyor. Hayalet ağlar, denizel ekosistemler üzerinde, aşırı avcılığın verdiği zararın yanında azımsanmayacak bir baskıya sahip bulunuyor. Doğada çözünmüyor, yıllarca ava devam ediyor.
Birçok bilimsel çalışma, deniz dibinde bırakılan av araçlarının çoğunun doğada çözünmemekle birlikte pasif olarak avlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu durum, kullanılan av aracının malzemesine, bulunduğu derinliğe, dip coğrafi yapıya ve hidrodinamik etkenlere göre 2-8 yıl boyunca devam ediyor.
Muhabir: Durmuş Genç
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu