Gündem Gazetesi

Hayata mucizevi dönüş

İzmir'de kalp hastalığı nedeniyle kısmı felç geçiren, konuşma ve hareket etme kabiliyetini kaybeden kişi, kasık damarından girilerek kalp kapakçığının değiştirilmesinin ardından yeniden sağlığına yeniden kavuştu- DEÜ Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim

06 Aralık 2013 Cuma 13:33

Hayata mucizevi dönüş

RAMAZAN ERCAN - İzmir'de kalp hastalığı nedeniyle kısmı felç geçiren, konuşma ve hareket etme kabiliyetini kaybeden kişi, kasık damarından girilerek kalp kapakçığının değiştirilmesinin ardından yeniden sağlığına yeniden kavuştu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 18 yıl önce kalp kapakçığı değiştirilen 71 yaşındaki Fatma Uzundemir, zaman içerisinde hastalığının nüksetmesi üzerine iki kez kısmı felç geçirdi. Bir süre önce konuşma, hareket etme, hafızasını kaybetme sorunu yaşayan ve durumu ağırlaşan Uzundemir, kızı Gülay Demirel tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi.

Kardiyoloji bölümüne sevk edilen Uzundemir, burada Prof. Dr. Dayimi Kaya'nın kasık damarından girerek gerçekleştirdiği kalp kapakçığı takma operasyonunun ardından sağlığına kavuştu.

Gülay Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, annesinin 18 yıl önce kalp kapakçığının değiştirildiğini, ondan sonra iki kez kısmi felç geçirdiğini, nefes almakta, yürümekte zorluk çektiğini ve durumunun ağırlaştığını anlattı.

Kalp kapakçığında kanama olan annesinin 10 gün öncesine kadar durumunun çok kötü olduğunu belirten Demirel, "Buraya geldiğimizde annem komadaydı. Konuşamıyor, yemeğini yiyemiyor, hareket edemiyor, bizleri tanımıyor, bilincini kaybediyordu. Ameliyattan sonra eski sağlığına kavuştu. Şimdi konuşuyor, hareket ediyor, bilinci yerine geldi. Allaha şükürler olsun. Doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Fatma Uzundemir ise kalp rahatsızlığı nedeniyle çok zorlu günler geçirdiğini ifade ederek, "Çok şükür ki bugünlere kavuştum. Şimdi çok iyiyim" dedi.

- Kalp kapakçığı kasıktan değiştirildi

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Dayimi Kaya ise kalp kapakçığında kan kaçırma veya daralmanın kalp yetmezliğine neden olduğunu, özellikle durumu ağır olan ve açık kalp ameliyatını kaldıramayacak durumdaki hastaların bu yöntemle sağlığına kavuştuğunu anlattı.

Prof. Dr. Kaya, hastanelerinin bu konuda Türkiye'de ve dünyada sayılı kurumlardan biri olduğunu, en son Katar'a giderek bu ülkede 80 yaşındaki bir hastaya aynı operasyonu yaptıklarını ve bu ülkedeki doktorlara eğitim verdiklerini dile getirdi.

Fatma Uzundemir'in kendilerine bilinci kapalı şekilde getirildiğini hatırlatan Kaya, şöyle konuştu:

"Bu hastamız daha önce mitral kapağı değişmiş, sonrasında da felç olmuş ama gittikçe aort kapağındaki darlık artmış, müdahale aşamasına gelmişti. Daha önce felç, kalp ameliyatı geçirdiği için ortak konseyde açık kalp ameliyatının çok riskli olduğuna karar verdik. Hastaya kasıktan kalp kapağı değiştirme ameliyatı yaptık. Hasta bize geldiğinde koma halindeydi. Konuşamıyor, hareket edemiyordu. Kalp kapağı değiştikten sonra konuşması, yaşam fonksiyonları gayet normal hale geldi. Girişimden sonra çok çabuk toparladı. Operasyonun 6. gününde taburcu aşamasına geldi. Bizi de çok mutlu etti."

Muhabir: Ramazan Ercan
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER