Gündem Gazetesi

HERKESTEN YETENEĞİNE GÖRE…

30 Aralık 2020 Çarşamba 14:26

 

 

 

 

 

 

2020’de Kitap Çalışmalarım

HERKESTEN YETENEĞİNE GÖRE…

 

Başlıca ilgi alanım olan 2020’de okuduğum kitapların listesini paylaşmıştım. Bu yazımda da 2020 yılındaki kitap çalışmalarıma değineceğim.

Ekim 2020’de Literatür Yayıncılıktan piyasaya çıkan İleri Köy Peşinde (Fatsa 1965-1968) adlı kitabımı önceki yıl hazırlamıştım. Onunla birlikte bu yıl iki kitabım yayımlanmış oldu.

Bir kitabın yazılışından basılmasına kadar bazen uzunca bir süre geçiyor. Fakat Mustafa Kemal Paşa’nın Kurtuluş Savaşı yıllarında Samsun’dan başlayarak gittiği, çalıştığı, denetleme ve komuta için bulunduğu yerleri ve buralardaki çalışmalarını anlatan, o yıllardaki belli başlı olayları da özetleyen  “Paşa’nın Rotası” kitabı yazıldığı yıl yayımlanma şansına kavuştu. Metni ben yazdım, Nuri Çolakoğlu’nun Kurtuluş Savaşı komutanlarından İzzettin Çalışlar’ın aynı adı taşıyan torununun özgün ve zengin fotoğraflarla ve diğer görsel malzeme ile çok zenginleştirdiği, yayıncının da bu yolda katkılarda bulunduğu Paşa’nın Rotası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat AŞ’nin yılın son günlerinde baskıya gönderdi. 276 sayfalık kitabın kimlik bölümünde basıldığı yıl Aralık 2020 olarak gösterildiğinden onu 2020’de yayımlanan kitaplarım arasına aldım.

Her yazar, eğer çok eften püften şeyler değilse ve döneme tanıklık ediyorsa yazılarının kitap olarak da okura ulaşmasını ister. Gazete yazılarının ömrü 24 saattir. Dergi yazıları haftada ya da ayda ömrünü tüketir. Sosyal medyada paylaşılan yazıların ömrü de 48 saati geçmez.

Benim böyle yazıları bir araya getirip yayımladığım üç kitabım oldu. Öğretmen Dünyası dergisinde yayımlanan başyazılarımı 1992’de “Biz Hazırız”,  sosyal medyada paylaştığım “49 Yıl Önceki Bir Geziden Siyah Beyaz Fotoğraflar’ı 217’de “Benim Güzel Yurdum” adıyla, gerçek hayat hikâyeleri olan Hayatı Hakikiye Sahneleri’ni ise 2018’de yayımlamıştım.

Paşa’nın Rotası, bir belediye tarafından yayımlanan ilk kitabım değil. “Kurtuluş Savaşı Kadınları” Çankaya Belediyesi tarafından iki kez, Nilüfer Belediyesi tarafından bir kez, “Vatan Türküsü-İstiklal Marşı” ise Etimesgut Belediyesi tarafından bir kez basılmıştı. Lüks bir baskı olacağı anlaşılan “Paşa’nın Rotası”nı Sayın Ekrem İmamoğlu herhalde ziyaretçilerine armağan eder, adettendir. Aynı belediyenin Kurtuluş Savaşı Kadınları ve Kurtuluş Savaşı Gençliği kitaplarına da el atması beklenir…

thumbnail-image-001.png

Kitaplar dışında, 1970’lerden beri sayıları binleri bulan yazım yayımlandı. Bunların içinde dişe dokunan, güncelliğini yitirmeyen ve zamanının sorunlarına tanıklık edenleri kitaplarımda toplamak istemem doğaldır. Ne var ki, bunların içinde dijital kayıtları olanlar son 10-12 yılda yayımlananlar. Onlar içinde önemli gördüklerimi çeşitli dosyalara ayırarak yayına hazır hale getirmek oldukça zamanımı aldı. İlk ikisi önceki yıllarda hazırlanmış bu 10 dosyanın adı şöyledir:

  1. Kurtuluş Savaşı’nın Kanunları
  2. Köy Çocuğu
  3. Doğru Oturalım Doğru Konuşalım
  4. Ezber Bozan Yazılar
  5. Kart Kurt Kürt
  6. Karanlığın İçinden
  7. Karl Marks Tiyatrosunda Ağlayan Çocuk
  8. Ölenle Ölünmüyor (Kaybettiklerimizin ardından)
  9. Gezen Tilki Yatan Aslan (Gezi Yazıları)
  10. Eğitimle İlgili Yazılar

Bu dosyalar, okuyucu ile buluşacakları günü bekliyor. Bu arada mevcudu tükenmiş bazı kitaplarımın yeni baskılarının yapılması da gerekiyor. Gel gör ki, yayın hayatı tam bir durgunluk ve belirsizlik içinde. Yayıncılar, sıraya koydukları kitapların bir kısmı hakkında yayımlama kararını kaldırıyor, listelerine yeni kitaplar eklemede kısıtlamaya gidiyor.

“Herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacı kadar” ilkesine inanmış ve baş koymuş biri olarak benim elimden gelen bu. Her şeyimizi borçlu olduğumuz halkımıza borcumu başka nasıl ödeyebilirim? İhtiyacım olan şey de bilenlerin bilgilerinden yararlanmak, onları dinlemek, yazdıklarını okumak. Okuma olmadan yazma da olmuyor. Telefon görüşmelerimizde dostlar “Neler yapıyorsun?” diye usulen soruyorlar. Onlara “okuma yazma ile meşgulüm” diyorum.  (29 Aralık 2020)