Kalp dalmarlarındaki tıkanıklar IVUS'la bulunacak
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde, damar içi ultrason "IVUS" ile anjiyonun yetersiz kaldığı durumlarda kalp damarlarındaki darlıklar ve tıkanıklıkların derecesi daha kolay tespit edilebilecek
22 Ocak 2014 Çarşamba 10:38
İzmirde Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde, damar içi ultrason yöntemi "IVUS" ile anjiyonun yetersiz kaldığı durumlarda kalp damarlarındaki darlıklar ve tıkanıklıkların derecesi daha kolay tespit edilebilecek.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, hastanede kullanılmaya başlanan yeni teknoloji görüntüleme yöntemleriyle, anjiyonun yetersiz kaldığı durumların ve kalp damarlarına takılan stentlerin tam olarak damar darlığını giderip gidermediğini değerlendirmek amacıyla kullanılan damar içi ultrason yöntemi (intravasküler ultrason IVUS), doktorlara hastaları için daha uygun tedavi yöntemleri seçme şansı sağlıyor.
Kardiyoloji Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Öner Özdoğan IVUS tekniğiyle ilgili şu bilgileri verdi:
"İntravasküler ultrason (IVUS), damar içi ultrason ile kalp damarlarındaki tıkanma miktarını değerlendiren, damar içindeki darlığın niteliğini belirleyen bir yöntemdir. Küçültülen bir ultrason probunu kateter ve tel yardımı ile kalp damarı içerisine göndererek işlemi gerçekleştiriyoruz."
Özdoğan IVUS'un uzun zamandır bilinen bir yöntem olmasına rağmen, gereğinden az kullanıldığını belirterek "Kalp damarlarındaki darlıkları gösteren koroner anjiyografi ile yeterli değerlendirmenin yapılamadığı durumlar mevcut. Yöntem özellikle damar içi yırtılmalar ve pıhtı içeriğini göstermede önemli ek bilgiler vermektedir. Hatta koroner anjiyografi ile anlamlı tıkanıklığın saptanamadığı bazı durumlar, damarların dallanma bölgeleri ve damar başlangıç kısımları koroner anjiyografiye göre daha iyi değerlendirilebilmektedir" dedi.
Doktor İbrahim Susam da "IVUS yöntemiyle bazen anjiyoda küçük görülen darlıkların şiddetli darlıklar olduğu görülebiliyor bu açıdan oldukça avantajlı ve bizim için önemli bir yöntem, çünkü tedaviyi direkt etkilemekte ayrıca stentlerin tam olarak takılıp takılmadığına bakabiliyoruz ve ani stent tıkanmalarının da önüne geçebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
Muhabir: Ahmet Bayram
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı