Kara leke kapandı
Halk, devlet ve yerel yönetim işbirliği yaptı. 2008’de Marmaris’te kül olan 5 hektar ormanlık alan yine yeşillendi.
07 Şubat 2014 Cuma 22:35
Ender TÜRKKAN
27 Haziran 2008’de Marmaris’e bağlı Armutalan’da çıkan yangında 5 hektar kızılçam kül olmuştu. Muğla ve Marmaris orman bölge müdürlükleri, yerel yönetim, devlet ile ilçe yaşayanları, zümrüt yeşili ormanda kara bir lekeye yol açan yangının yaralarını sarmak için seferberlik ilan etti.
DOĞAL GENÇLEŞTİRME
Birçok turistik otelin komşu olduğu Şahin Tepesi denilen alan temizlenip, bellendikten sonra bir kısmı ağaçlandırıldı. Kalan büyük bir kısmı için ise ‘doğal gençleştirme’ yani yanan kızılçamların, tohumlarının yeniden çimlenmesine yönelik çalışma başlatıldı. 2008’den beri süren yeşil mücadele başarıyla sonuçlandı; alanın büyük bölümü kendiliğinden yeşerdi. Hemen hemen her orman yangınından sonra çıkan ‘satılacak, peşkeş çekilecek’ söylemlerinin de gerçek olmadığı belgelendi. 4 helikopter, 25 arozöz, 7 itfaiye aracı, 100 orman işçisi ve çok sayıda iş makinesiyle müdahale edilen yangın güçlükle söndürülmüştü.
HERKESTEN FİDAN
ŞAHİN Tepesi’nin yeşillendirilmesi için sadece Marmarisliler değil, Türkiye’nin dört bir yayından sivil toplum kuruluşları da seferber oldu. Çevre derneklerinden spor kulüplerine birçok kurum ve kuruluş bölgeye gelip fidan dikti. Nisan 3009’da gerçekleşen Fidan dikme törenine törenin, o dönem, Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Marmaris Kaymakamı Serdar Polat, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Gençlik ve Spor Muğla İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu ile Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü de katıldı.