Gündem Gazetesi

KİRA GELİRİ BEYANNAME DÖNEMİNE HAZIR MIYIZ ? (1)

10 Şubat 2024 Cumartesi 08:55

 

GVK'da, (Gelir Vergisi Kanunu ) 70. maddede yer alan “mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradı olarak kabul edildiğinden, bu maddede yer alan mal ve haklar gayrimenkul sermaye iradı sağlayan mal ve haklar “olarak dikkate alınacaktır.

Daha net olarak ifade aslında mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen gelirlerin, ilgili kanun gayrimenkul sermaye iradı olarak tanımlamakta. Konu Taşınmaz Kiralaması ,

Peki Taşınmaz kiralamalarından ele edilen gelir beyanı ve spesifik durumlar nelerdir? sorusuna iki bölüm sıralamalı cevap makalesi olacak aslında yazımız.

Gelir, tahsilat esasına göre şekillenmektedir. Tahsilat var ise beyannameye dahil edilmektedir.

Peşin tahsilat edilen kiralar ise ilgili yıl içerisinde beyanı zorunludur. Bu karşılaştırma açıklaması şu şekilde olacaktır;

1) 2024 Mart ayı sonuna kadar verilen beyanname, 2023 yılı ve önceki yıllara ilişkin kiralar , 2023 yılı tahsilatı kavramını oluşturacaktır.

2) 2023 yılı tahsil edilen , ancak 2024 yılı ve sonraki yılları ilişkin kira bedelleri beyannamede yer almaz.

Kira ile edilen gelir döviz ve parasal değerler dışında tahsil edilmesi sonucunda ne yapılır?

Şöyle ki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tahsil edilen gün belirlenen döviz alış kuru ile , diğer parasal olmayan değerler ile tahsil konusunda emsal bedel ilkesi uygulanmaktadır, (Gerçek değeri belli olmayan bir mal veya hizmetin değerini belirlemek üzere, benzer mal ve hizmetlerden faydalanılarak elde edilen değeri ifade eder.)

Gayrimenkul Sermaye İradı Kira geliri mükellefleri kimler olmalı?

*Konut kira geliri 21.000 ₺ aşanlar,( 323 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 21.000 lirası gelir vergisinden müstesnadır.)

*İşyeri Kira geliri brüt olarak tutarı 150.000 ₺ sınırını aşanlar ( İş yeri ve Kira geliri birlikte olarak istisna tutar içerisinde yer alır)

*Yıllık beyanname verilmeyecek kazanç ve iratların beyanname verilmeyecek halleri belirten GVK'nın 86/1-d alt bendinde yer alan tevkifata ve istisnaya konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarına ilişkin beyanname verme sınırı, 2023 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 8.400 TL olarak belirlenmiştir.

8.400 ₺ geçmesi halinde beyannameye tabi olunacaktır.

Vergilenmede “Kişisellik İlkesi” gereği, kişinin ülke içindeki ve dışındaki tüm kazançlarının nerede elde edilmediğine bakılmaksızın vergilendirilmesini ifade ettiği açıklaması ile her birey kendi için ayrı beyan vermek zorundadır.

2023 yılı Konut Kirası hasılatının istisna tutarı 21.000 ₺ ‘ İstisna nasıl gerçekleşir?

(Türk Vergi Sisteminde Gelir Unsurları; ticari kazanç, zirai kazanç, serbest meslek kazancı, ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlar biçiminde çeşitli kazanç veya iratlar biçiminde yedi kalem gelir türü oluşturur.)

*Beyannamesini Ticari, Zirai ve Serbest meslek kazancı olarak verenler,

* Ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve irat elde edenlerden, 2023 yılı için bu gelirleri toplamı 550.000 lirayı geçenler

* Dikkat edilecek unsur olarak, Kira geliri elde edip beyan etmeyenleri ile eksik beyan edenler istisna tutarından kesinlikle yararlanamazlar.

Gelecek yazımızda beyan şeklinde dikkat edilecek diğer unsurlar ve açıklamaları yapılacaktır. Sağlıklı ve Huzurla Kalınız.

 

 

 

 

 

Facebook'la Yorumla