KOÇ'UN 3 BÜYÜK ŞİRKETİNE İNCELEME
Kamu kurumlarından Vergi kaybının tespit edilmesi için Tüpraş, Shell&Turcas, Opet ve Aygaz ile ilgili çalışmaları istendi.
13 Kasım 2013 Çarşamba 10:30
Koç Grubu'na ait TÜPRAŞ, Aygaz ve Opet ile Tüpraş’ın’ın yüzde 2 ortağı olan Shell Turcas Petrol’de, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nca (VDK) yürütülen inceleme derinleşti. VDK, birçok kamu kurumundan söz konusu şirketlere ait vergi kayıp ve kaçağının tespit edilmesi için varsa rapor, tespit, ihbar ile şikayet bilgileri ve belgelerini istedi.
Hürriyet'in Haberine Göre; Denetim kapsamda VDK Başkanı Adnan Ertürk imzasıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na 19 Eylül 2013 tarihinde gönderilen 24298 sayılı “Gizli” ibareli yazıda, Tüpraş, Aygaz, Opet ve Shell Turcas’la ilgili vergi mevzuatı kapsamında inceleme yürütüldüğüne değinildi. Yazıda, söz konusu şirketlere ait 2009-2013 ilk altı ayı arasındaki dönemde bakanlık kayıtlarına intikal eden akaryakıt ya da vergi kayıp kaçağınının tespitine veri teşkil edecek bilgi, belge, ihbar, şikayet, rapor, tespit, araştırma, soruşturma ve diğer bir çalışma olup olmağı bilgisi ile bu konuda mevcut olan bilgi ve belgelere ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, söz konusu bilgi ve belgelerin başkanlıklarına gönderilmesi istendi. VDK’nın yürüttüğü inceleme kapsamında, farklı bakanlıklar ve kamu kuruluşlarında da yine bu şirketlere ait belgelerin talep edildiği öğrenildi.
Tüpraş, Opet, Aygaz ve Shell Turcas Petrol’e geçtiğimiz Temmuz ayında Maliye Bakanlığı ekipleri ve polis baskın yaparak denetimlerde bulunmuştu. İhbar üzerine başlatılan ve mahkeme kararıyla yapılan denetimlere ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uygulamanın ulusal marker denetiminden kaynaklanan “rutin bir inceleme” olduğunu söylemişti. Akaryakıt sektörü denetimlerinde kaygıya yol açacak herhangi bir durum olmadığını kaydeden Yıldız, “Kamu kurumları da denetleniyor. TPIC’in bir alt şirketi var, onun da marker işlemlerini biz denetliyoruz” diye konuşmuştu.
RUTİN İNCELEME DENİLDİ
Denetimlerle ilgili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal paylamış sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Vergi Denetim Kurulu yıllık 50 bin vergi incelemesi yapıyor. Gezi olayları ile vergi incelemeleri arasında kesinlikle bir ilişki yoktur” açıklamasında bulunmuştu.Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, “Türkiye’de ticari faaliyette bulunan her işletmenin denetlenmesi doğaldır. Kamu buna yetkilidir, yapılan denetimin çok doğal olduğu kanısındayım” demişti.
Marker incelemesi temiz çıkmıştı
Ulusal marker incelemesi kapsamında şirketlerden alınan numuneler akredite labaratuvarlarda incelenmiş, akaryakıt ve LPG’nin (Lekit Petrol Gazı) öngörülen standartlara uygun olduğu raporlanmıştı. Raporlar, Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na gönderilmişti.
Ulusal marker bir tür işaret. Türkiye piyasasında dolaşıma giren benzin, motorin türleri ve biyodizele, yüksek teknoloji ürünü, çıplak gözle görülmeyen, taklit edilemeyen, formülü gizli nitelikte ve yakıtın niteliğini bozmayacak bir kimyasal madde (marker) enjekte ediliyor. Amaç ise ithal edilen ve Türkiye’de üretilen akaryakıtın kaynağını tespit etmek ve ülkeye hangi yollardan ve nasıl girdiğini izlemek.
Hürriyet