Kurutulan çamurlar gübre olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ocak ayında hizmete alacağı Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nde kurutulan arıtma çamurlar, gübre olarak kullanılacak
22 Aralık 2013 Pazar 10:38
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ocak ayında hizmete alacağı Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nde kurutulan arıtma çamurlar, gübre olarak kullanılacak.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Çiğli'deki tesiste, arıtmalardan çıkan çamur yüzde 92 oranında kurutularak tarım alanlarında ve sanayide kullanılır hale getirilecek. Ocak ayında hizmete alınacak tesisten çıkacak çamurlar, ısı üretiminde ek yakıt olarak kullanılmasının yanı sıra gübre olarak tarımda ve yeşil alanlarda da değerlendirilebilecek.
İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma sahası içinde oluşturdukları 500 metrekarelik alanı ikiye böldü. Her iki bölüme aynı miktarda mısır eken İZSU ziraat mühendisleri, alanın bir bölümünde normal toprak kullanırken, diğer bölümde tesiste kurutulan arıtma çamurlu toprak kullandı.
İki ayın sonunda arıtma çamurunun kullanıldığı toprakta büyüyen mısırların boyunun normal toprakta yetişenlere göre, yaklaşık 6 kat uzun, arıtma çamurunda yetişen mısırlar daha gür, bol yapraklı ve yeşil olurken, normal toprakta yetişen mısırlar cılız olduğu gözlendi.
Çalışmanın, içinde ağır metal bulunmayan, organik içerikli arıtma çamurlarının sanayide ek yakıt olarak kullanımının yanı sıra toprak iyileştirici ve gübre olarak kullanılabileceğini de gösterdiğini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, şu ifadelere yer verdi:
"Çamuru kullanan fabrikalardan aldığımız sonuçlar çok olumlu. Ektiğimiz ürünleri çeşitlendireceğiz. Çamurun kullanım alanı oldukça geniş. Tesisin işletmeye alınmasından sonra, kurutma tesisinden çıkan A sınıfı biyokatı özelliğine sahip çamurlar, sanayinin yanı sıra gübre ve toprak iyileştiricisi olarak tarımsal alanlarda, orman alanlarında park, bahçe ve rekreasyon alanları gibi açık alanlarda değerlendirilebilir."
Açıklamaya göre, 61,5 milyon liralık yatırımla ocak ayında hizmete girecek tesiste, arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamur 4 kat azaltılarak 200 tona düşürülecek.
Muhabir: Ahmet Bayram
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı