Marmaris’in hedefi yarım milyon yerli tatilci
Marmaris'e daha fazla yerli turist çekebilmek amacıyla Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) tarafından "İç Pazar Turizm Şöleni" düzenlendi.
16 Nisan 2015 Perşembe 09:24
Marmaris’in hedefi
yarım milyon yerli tatilci
Marmaris'e daha fazla yerli turist çekebilmek amacıyla Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) tarafından "İç Pazar Turizm Şöleni" düzenlendi.
GETOB Başkanı Bülent Bülbüoğlu, ilçeye gelen yerli turist sayısını 100-150 binden, 500 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
GETOB tarafından organize edilen “İç Pazar Turizm Şöleni” Marmaris’te gerçekleşti. Muğla Valisi Amir Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, İlçe Emniyet Müdürü Ertan Sarıkaya, Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, Marmaris Esnaf Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu Müdürü Zekeriya Bingöl, da katıldığı şölende, seyahat acenteleri, otelciler ile havayolu ulaşım firmalarının temsilcileri biraraya geldi.
Etkinliğin açılış programında konuşan GETOB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bülbüloğlu, ilçeye gelen yerli turist sayısının artırabilmek amacıyla şöleni düzenlediklerini, belirterek şunları söyledi:
HEDEF YARIM MİLYON YERLİ TURİST
“Marmaris’e her yıl yaklaşık 1,5 milyon turist geliyor. Bunların 1 milyonu İngiliz. İç pazardan ise sadece yüzde 8 pay alıyoruz. Yerli turist sayısı 100-150 bin civarında. Bu sayıyı 500 bine çıkarmayı istiyoruz. Marmaris İngiltere’de marka ama 80 milyonluk Türkiye’de yeterince tanınmıyor. Bu durum belki de bizlerden kaynaklanıyor. Dünyanın incisi olarak değerlendirdiğimiz farklı bir bölgede yaşıyoruz. Marmaris'i iyi tanıtamıyoruz, ambalajı iyi hazırlayamıyoruz. Bu şölenle bunun başlangıcını yapmamız lazım. Yaz kış buraya misafirlerimizi getirebilmemiz gerekiyor. Bodrum ve Antalya gibi diğer büyük oyunculara baktığımızda, Türkiye'nin birçok yerinden uçak var. Marmaris'e gelmek isteyenler uçak sorunu nedeniyle gelemiyor. Bu kadar güzelliğin içinde neden cazibe merkezi olamadığımızı anlamakta güçlük çekiyoruz. Gazeteleri açtığınızda Bodrum ve Antalya’daki onlarca otelin tatil reklamı giriyor. Ancak Marmaris’ten ya bir ya da iki tane otelin tatil programı oluyor. Bu sayıyı da artırmak istiyoruz. Hedefimiz Marmaris’i turizm anlamında daha fazla ön plana çıkarmak””
ALTERNATİF FAALİYETLERE YÖNELMELİ
TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Marmaris’in iç pazardan aldığı payın her yıl arttığını kaydederek, “Yapılması gereken Marmaris markasına biraz daha vurgu yapmak” dedi. Osman Ayık, Türkiye'nin kitle turizminde önemli mesafe katettiğine değinerek, bu turizm dalının kıskacından kurtularak alternatif turizm faaliyetlerine yönelinmesi gerektiğini kaydetti. Bu anlamda turizmin başka özelliklerinin de ön plana çıkartmaları gerektiğini ifade eden Ayık, dünyanın en zenginlerinden Türk mutfağının da iyi tanıtılmasını önerdi.
Ulaşımın turizmin en önemli can damarlarından biri olduğuna dikkati çeken Ayık, şöyle dedi:
"Bir yeri ulaşılabilir kılmadığınız zaman insanların gelmesi mümkün değil. Marmaris bu sorunu yaşıyor. İki havaalanımızı çok aktif kullandığımızı söyleyemeyiz. Marmaris'in, Türkiye içinde tanıtım atağına kalkması gerekiyor. Eski popülerliliğini insanlara hatırlatması lazım. İç pazarda da ön plana çıkan değerlere vurgu yapmak işleri hızlandırmaya yeterli olacaktır."
İNGİLİZLER HAPŞIRINCA HASTA OLMAYALIM
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diana Travel Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul ise Türk turizminde iç pazarın hızla büyüdüğüne dikkat çekerek, “İngiltere hapşırdığı zaman, Dalaman hava limanının olduğu bölge, özellikle Marmaris zatürreye yakalanıyor. Oysa Türkiye’de yaşayanlar için tatil yapma olanağı fazla ve iç pazar hızla büyüyor. Bu pazardan daha çok pay alabilmek için Çeşme’deki ‘Ot Festivali’ gibi Türk insanını etkileyecek aktiviteleri hayata geçirmek gerekir” diye konuştu.
BUTİK TURİZM ÖN PLANDA
Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar da başlangıçta iç pazarla hayat bulan Marmaris'in, paket turizmle bir noktaya geldiğini anlattı. Büyümenin sadece yatak kapasitesiyle orantılı olmasının sorunları beraberinde getirdiğini ifade eden Acar, şunları söyledi:
"Aşırı yapılaşma ve göç, arz talep dengesini iflas ettirdi. Son 10 yılda Antalya gibi bir destinasyon karşısında sayısal olarak rekabet şansımız kalmadı. Yatak kapasitesi sınırlı olan ancak doğal güzellikleri iyi olan Marmaris'i butik turizmin ön planda olduğu bir bölge yapmaya çalışıyoruz. İyileştirmelerle son 5 yıldır bunun karşılığını almaya başladık."
BAKANLIKTAN DESTEK SÖZÜ
Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, Bakanlık olarak Marmaris’in iç pazardan daha fazla pay alma gayretlerine destek olacaklarını söyledi. Marmaris’in, düzenlenecek aktivitelerle marka değerine değer katması gerektiğini belirten Abdurrahman Arıcı, “Bu konuda üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız” dedi. Arıcı, bölgedeki kurumların temsilcilerine de amaçlarını ulaşmak için hazırladıkları projelere kaynak sağlamak amacıyla kalkına ajanslarından faydalanmalarını önerdi.
Muğla Valisi Amir Çiçek ise turizmcilerin yeni sezondan umutsuz olmaması gerektiğini belirtti. Muğla'nın turizmde çok büyük artıları bulunduğuna dikkati çeken Çiçek, "Allah öyle bir doğa vermiş ki turizmin her türlüsü yapılabilir. Bu güzellikler ön plana çıkartılarak iç turizmde istenilen pay alınabilir. Turizmi 6 ay ya da 9 ay ile sınırlandırmamalıyız. Alternatif turizmin her alanını burada gerçekleştirebiliriz" ifadesini kullandı.
2015 İÇİN KARAMSAR OLUNMAMALI
Konuşmalarda, 2015 turizmine yönelik beklentiler de dile getirildi. Bazı turizmciler, başta Rusya olmak üzere yurt dışındaki kargaşalardan ötürü sezona yönelik beklentilerin iyi olmadığını dile getirirken, karamsar olunmaması gerektiği üzerinde tüm konuşmacılar hemfikirdi. Belediye Başkanı Acar, “Karamsar olmak doğru değil. Sadece bu yıl değil, geleceği de düşünerek yol haritamızı çizmemiz gerekir” derken Bakan Yardımcısı Arıcı, şöyle konuştu: “2015’in 2014’ten daha kötü olacağına inanmıyorum. Çünkü rakamlar bunu işaret ediyor. İstanbul’a gelen turist sayısında geçen yıla oranlar yüzde 9,75 artış var. Bu artışı, Muğla’da Antalya’da diğer kentlerde de yaşayacağımıza inanıyoruz. Karamsar olmayacağız. Önümüze bakacağız.”
Vali Amir Çiçek de karamsar olmak için sebep bulunmadığını kaydederek, “ 2015 söylendiği gibi kötü olmayacak. İstikrarlı hükümetimiz, istikrarlı bir ekonomimiz var. Huzur var, güven var, misafirperverlik var, altyapı, insan kaynağı var. Böyle bir ortamda karamsar olmamıza neden yok” dedi. (Ender TÜRKKAN)