Mehmetçik için canlarını ortaya koyuyorlar
Kritik bölgelere Mehmetçik'ten önce giden mayın ve el yapımı patlayıcıları tespit ve imha timleri, bölgeyi kendilerinden sonra gelecek askerler için "temizliyor".
04 Şubat 2014 Salı 12:23
Kritik bölgelere Mehmetçik'ten önce giden mayın ve el yapımı patlayıcıları tespit ve imha timleri, yüksek riskte yaptıkları görevlerinde bölgeyi kendilerinden sonra gelecek askerler için "temizliyor".
Teröristle mücadele harekat bölgesinde karşılaşılan en önemli tehdit unsurlarından olan mayın ve el yapımı patlayıcıların yerinin belirlenmesi ve gerektiğinden imha edilmesi için özel timler yetiştiriliyor. Anadolu Ajansı (AA), mayın ve el yapımı patlayıcıları tespit ve imha timlerinin (METİ) zorlu eğitimini görüntüledi.
Teröristle mücadele harekat bölgesine ataması yapılan istihkam sınıfı subay, astsubay ve uzman erbaşlar görevlerine başlamadan önce İzmir'deki İstihkam Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığında teorik ve uygulamalı eğitim alıyor.
Gerçekçi parkurlarda eğitim
Mayın ve el yapımı patlayıcıların aranması, tespiti, acil ve zorunlu hallerde yerinde imhası görevini icra edecek METİ personeli, önce mayın dokümantasyon merkezi, el yapımı patlayıcılar dershanesi, tespit ve tanıma dershanesinde teorik bilgiler ediniyor. Eğitimlerde mayın ve patlayıcı tiplerinin yanı sıra mayın botları, patlayıcı düzenekleri, canlı bomba hareket tarzı hakkında bilgiler veriliyor.
Bu eğitimleri tamamlayanların bir sonraki eğitimi teröristle mücadele harekat bölgesine benzer arazide yapılıyor. Yaşanmış gerçek olaylarla aynı şartlarda hazırlanmış parkurlarda uygulamalı eğitim veriliyor.
"Yüzde 99'luk başarı bizim için başarısızlıktır"
Mayın ve El Yapımı Patlayıcılarla Mücadele Dersi Öğretmeni Yarbay Mustafa Yeter, eğitimlerini bitiren personelin yazılı ve uygulamalı iki sınavdan geçtiğini, başarılı olanların sertifikasını alarak görev yerlerine sevk edildiğini söyledi.
METİ'nin diğer birliklerin önünde ilerlediğine, üs bölgeleri, menfezler, köprüler, helikopter indirme bölgeleri gibi kritik bölgeleri mayın ve patlayıcılara karşı aradıklarına dikkati çeken Yarbay Yeter, "Bizim görevimizde, mayın ve el yapımı patlayıcılarla mücadelede yüzde 99'luk başarı başarısızlık olarak kabul edilmektedir. Çünkü yüzde 1'lik hata payı bile ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir" diye konuştu.
NATO askerlerine de eğitim veriyorlar
Yarbay Yeter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nın NATO eğitimlerini desteklemek amacıyla 2007 yılından bu yana NATO üyesi ülkeler ile dost ve müttefik ülke personeline yılda iki kere "yüksek tehditli el yapımı patlayıcı ortamında taktik harekat kursu" verildiğini kaydetti.