Milas İkizköy 2 gündür susuz, köylü cezalandırılıyor
Muğla Büyükşehir Belediye (MUSKİ) Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü yazılı bir basın açıklaması yaptı:
16 Nisan 2020 Perşembe 11:14
Muğla Büyükşehir Belediye (MUSKİ) Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü yazılı bir basın açıklaması yaptı:
Son günlerde kamuoyunda “Milas İkizköy 2 gündür susuz, köylü cezalandırılıyor.” Şeklinde birtakım yazılı basın ve sosyal medyada yer alan haberler üzerine bir açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.
Bilindiği üzere 23.11.2013 tarihinde özelleştirme kapsamına alınan Yeniköy/Kemerköy Termik Santralleri ve Limanı nihai ihalesi 18 Nisan 2014 tarihinde 2 milyar 671 milyon dolara bir konsorsiyuma ihale bırakılmış ve 23.12.2014 tarihinde de tesisler devredilmiştir.
Devir kapsamında; 2 Termik Santralin yanında Liman, Madencilik Sahaları ile şuanda kullanımda olan Lojman Tesisleri ve Geyik Barajının %75 hakkı ile Dereköy’ de önceden Türkiye Elektrik Kurumuna ait olan muhtelif parseller ile üzerlerinde bulunan sondaj kuyuları ile birlikte devir edilmiştir.
6360 Sayılı Kanun ile İlimiz Büyükşehir Belediyesi statüsüne 31 Mart Yerel Seçimleri akabinde kavuşmuş ve Su ve Kanalizasyon hizmetlerinin yürütümü amacıyla MUSKİ Genel Müdürlüğü 13 Haziran 2014 itibariyle çalışmalarına başlamıştır.
24.12.2014 tarihinde devri yapılan tesis ve bölge halkının su hakları için İdaremizce müracaat edilmiş ve 27.02.2015 devam eden; 1988 yılında alınan Yeraltı Su Arama İzni ile yaklaşık 210 lt/sn suyun bir kısmına tekabül eden ve değişik tarihlerde karşılıklı protokoller ile Milas İlçemize bağlı Hüssamlar, Sekköy, Bayır, Gürceyiz, Pınar, Çamlıcı, Bağdamları, Akçakaya, Yoğunoluk ve Türkevlerine içme suyu amaçlı Dereköy, Çatak ve Karacahisar sulama suyu amacı ile su verilir iken geri kalan kısım Termik Santralin soğutma suyu amacıyla kullanımı kadim haline geldiği bilinmektedir. denilmek suretiyle protokollerin devamı yönünde karar alınmış fakat özelleştirme sonrası devir olan şirketler sondajların devrinin mümkün olamayacağı fakat protokollerin devam edebileceği ifade edilmiştir.
Bunun ile birlikte özelleştirmeyi gerçekleştiren Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı konu ile ilgili DSİ Genel Müdürlüğüne devrin Termik Santralin ihalesini alan firmalara tahsisi, devredilmesini istemiştir. 30.06.2016 tarihinde de Yeraltı Kullanım Belgeleri TEK’ den Yeniköy Kemerköy A.Ş.’ ye devredilmiştir.
Bahsi geçen sondajların devri açısından MUSKİ Yönetim Kurulunca “Kamu Yararı Kararı” alınarak İçişleri Bakanlığı’ na gönderilmiş ve 29.04.2016 tarihinde Bakanlıkça Kamu Yararı onaylanmış ve Milas Tapu Müdürlüğü’ ne şerh koydurulmuştur. Şerhin sonucunda EÜAŞ Genel Müdürlüğü’ ne devir için müracaat edilmiş fakat 27.09.2016 tarihli yazılarıyla, çalışmaların olumsuz etkileneceğinden, su kaynakları ile parsellerin Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim A.Ş.’ nin şerhi nedeniyle devredilemeyeceği ve şirketlere devrinin yapılması gerekliliği ifade edilmiştir.
Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim Ticaret A.Ş. 23.09.2016 tarihli yazısında özetle olası kuraklık dönemlerinde Dereköy Sondaj Sahasının da etkileneceği su seviyesinde düşme olacağı santrallerin susturulmak zorunda kalınacağı elektrik üretimi yapılamayarak ülkemizde stratejik öneme sahip enerji üretiminin durdurulmak zorunda kalınabileceği çekinceleriyle MUSKİ’ ye devrini ret etmiştir. Bununla beraber Özelleştirme İdaresi ve EÜAŞ ile ek görüşmeler yapılsa da sonuç alınamamıştır.
İdaremiz sonuçsuz kalan bu müracaatlar sonucunda kamu uyuşmazlığının çözümü amacıyla Danıştay 1. Dairesi’nde 2017/484 esas sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yapılan yargılamada, DSİ Genel Müdürlüğünden “Dereköy yeraltı su kaynaklarının kapasitesi,kullanım miktarı ,ihtiyaç durumu gibi hususları aydınlatmak üzere bilirkişi incelemesi istenilmiş düzenlenen raporda, “mevcut 2 sondajın verilen su çekme izni 5800000 ton/yıl olduğu Termik Santralin 3145000 ton/yıl ihtiyacının bulunduğu fakat “Termik Santrallerin öngörülen kapasitede devam edebilmeleri için kurak dönemlerde yer altı suyunun yer üstü suyuna göre daha geç etkilenmesi açısından Termik Santral için gerekli ve önemli olduğu” belirtilmiştir. Danıştay 1. Dairesi 03/10/2017 tarih, k.2017/1611 sayılı kararı ile bilirkişi raporundan hareketle Kemerköy Yeniköy Termik Santrallerindeki üretim faaliyetinin kapasite düşüklüğü yaşanmadan devamı için taşınmaza EÜAŞ Genel Müdürlüğünün daha fazla ihtiyacı olduğu sonucuna vararak MUSKİ Genel Müdürlüğünün devir isteminin reddine kararını kesin olmak üzere vermiştir.
Bu kararla İkizköy mahallemizin su temini, dağıtım hatları ile iletimi termik santralde kalmış Muski genel müdürlüğü’de şebeke işletmesini yürütülmeye devam edilmektedir. Mahallenin bir kısmına yeni bir su kaynağından su verilmek suretiyle bahsi geçen kaynaktaki kesintilerin azaltılmaya çalışılmıştır. Mahallemiz mevcut hali ile termik santralin Dereköy kaynakları ile ve Muski tarafından işletilen Karacahisar su Çıkan kaynağından beslenmeye devam edilmektedir. İşletmesel olarak oluşabilecek arızalar dışında bir kesinti yapılmamaktadır.
Sonuç olarak: MUSKİ Genel Müdürlüğünün görevi itibariyle Milas İlçemizin 10 mahallesinin bulunduğu, yer altı suyu kullanarak tarım yapıldığı ve Bodrum Yarımadası ile Milas’ın birçok mahallesine suyu sağlandığı bu havzanın insanların en hayati ihtiyacı olan içme suyu temini ve gelecekteki su krizleri için tedbirler almak adına yürütülen bir süreç kamuoyuyla paylaşılmıştır.
İkizköy Mahallemiz kısmen bu sistemden su alan ve kısmi madencilik ruhsat sahasında kalan bir yerleşim yeridir. Termik Santrallerin öncelikli ihtiyacı için soğutma sistemlerine su vermeleri sonucu vatandaşlara sağlanacak içme suyu miktarında sıkıntı yaşanabilmektedir. Termik Santral Yetkilileri ile bu süreçte bir araya gelinmiş ve çözüm üzerinde çalışılmaktadır. Ayrıca tüm kömür havzalarındaki içme suyu kaynaklarımız ve su ihtiyacı olan habitat adına yeni müracaatlarımızı tekrarlayacağız. Enerji üretim tesisinde soğutma suyu olarak kullanılan bu suyun özellikle koronavirüs mücadelesinin verildiği bugünlerde, halkımızın kullanımına sunulmasının daha uygun ve yerinde olacağı düşünülmektedir.
Saygılarımızla