Gündem Gazetesi

Milli robot "İbn-i Sina" Avrupa'da görücüye çıkıyor

Türk bilim insanı Prof. Dr. Remzi Sağlam ve ekibi tarafından böbrek taşlarını lazer tekniğiyle toz haline getiren milli robot "İbn-i Sina" Avrupa toplantısında görücüye çıkacak.

30 Ocak 2014 Perşembe 12:28

Milli robot "İbn-i Sina" Avrupada görücüye çıkıyor

Türk bilim insanı Prof. Dr. Remzi Sağlam AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk robotu İbn-i Sina ile çok sayıda ameliyat yaptıklarını, yurt içinden birçok bilim insanının ameliyatlara katıldığını belirterek, yurt dışından da alanda isim yapmış hekimlerin uygulamayı canlı olarak görmek için Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Robotu kullanmak için "ABD'den Norveç'e, İngiltere'den Romanya ve İran'a kadar çok sayıda bilim insanının, Türk robotu ile yapılacak ameliyata girmek için beklediğini" ifade eden Sağlam, geçtiğimiz günlerde dünyanın önde gelen hekimleri arasında gösterilen Fransız Prof. Olivier Traxer'ın da Türkiye'ye geldiğini bildirdi. Sağlam, Fransız hekimin, İbn-i Sina robotu ile gerçekleştirilen ameliyata katıldığını ve operasyon sonrasında "İşte gelecek bu" yorumunda bulunduğunu anlattı. Fransız bilim insanının, Türk ekibi Paris Üniversitesi'ne davet ettiğini anlatan Sağlam, robotun Tenon Hastanesi'ne kurulması konusunda ön görüşme yapıldığını dile getirdi. Sağlam, "Gelecek günlerde, Türk  robotu, Fransız hastanesinde olacak" dedi.

Sağlam, milli robotun Avrupa Üroloji Derneği'nin Stocholm'de yaklaşık 12 bin kişinin katılımıyla Nisan ayında gerçekleştirilecek kongresinde de dünya hekimlerine tanıtılacağını ifade ederek, "Bu, başarı ekibimizin değil Türk tıbbının başarısıdır. Ülkemizin, tıpta, bilimde ne kadar iyi olduğunun bir göstergesidir" diye konuştu.

"Hiç kesi yapılmadığı için enfeksiyon riski önemli ölçüde azalıyor"

Sağlam'ın verdiği bilgiye göre, İbn-i Sina robotuyla yapılan lazer taş kırma ameliyatında, 3,5 santimetreden daha büyük taşlar, küçük parçalar halinde kırılarak kuma dönüştürülüyor ve hastanın idrar yoluyla dışarı atması sağlanıyor.

Açık cerrahinin yerini alan yeni yöntemde "fleksibil üreterorenoskop" denilen kıvrılabilen aletlerle, idrar kanallarına girilerek böbreğe ulaşılıyor ve böbrek içi ekrandan net şekilde görülüyor ve böbrek içindeki tüm boşluklar tek tek kontrol edilerek taş bulunup bulunmadığı saptanıyor. Taşların yeri belirlendikten sonra özellikle hekime büyük konfor sağlayan ve daha hassas çalışmasına olanak tanıyan robot ile kumanda edilerek lazer işlemi uygulanıyor ve taşlar toz haline getiriliyor.  

Operasyon, taşın büyüklüğüne göre değişmekle birlikte 30-120 dakika sürüyor. Toz haline gelen taş, idrarla atılıyor. Hiç kesi yapılmadığı için enfeksiyon riski önemli ölçüde azalıyor. Hasta, operasyonun ertesi günü taburcu olabiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER