Gündem Gazetesi

Muğla çam balının standartları belirlenecek

Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da Ticaret Borsası ve Arı Yetiştiricileri Birliğinin birlikte yürüteceği proje ile çam balının şeker profil analizleri tespit edilecek- Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı

11 Kasım 2013 Pazartesi 15:53

Muğla çam balının standartları belirlenecek

Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da, üreticilerin daha kaliteli ve organik çam balı alması için Ticaret Borsası ve Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlanan proje, Güney Ege Kalkınma Ajansından (GEKA) destek almaya hak kazandı.

Muğla Ticaret Borsasının, Muğla yöresi kızılçam ormanlarından elde edilen çam balının kalite kriterlerinin belirlenerek Türk Gıda Kodeksinde ayrı bir bal olarak değerlendirilmesi ve bal ihracatında son yıllarda yaşanan engellerin önüne geçilmesini sağlamak amacıyla GEKA'ya sunduğu kabul edildi.

Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gökmen, GEKA'dan destek alan proje ile yürütülecek çalışmalar kapsamında Muğla çam balının gerçek kimliğinin belirleneceğini söyledi.

Proje ile Muğla çam balını Türk Gıda Kodeksi'nde ayrı bir bal olarak değerlendirilmesini hedeflediklerini bildiren Gökmen, "Proje ile Muğla'nın ulusal ve uluslararası ölçekte arıcılık merkezine dönüşmesine giden yolda ilk adım atılmış olacak. Muğla ve ilçelerinden toplanan tüm çam ballarından örnek alınıp polen tür analizleri yapılacak. Çam balı olduğu kanıtlandıktan sonra da şeker profili analizleri gerçekleştirilecek. Muğla çam balının şeker profili özelliklerinin ortaya çıkmasında üretici ve çevresel faktörler belirlenecek" dedi.

Gökmen, elde edilen sonuçların diğer orijinli ballarda yapılan çalışmalarla karşılaştırılarak Avrupa ve Türk Gıda Kodeksi'ndeki yerinin tartışılacağına işaret etti.

Böylece Muğla çam balının farklı karakteristiğinin ortaya çıkacağını vurgulayan Gökmen, "Muğla'da 6 binden fazla üreticiyi doğrudan etkileyecek proje sonucunda elde edilen veriler, eğitim ve seminerlerle üreticilere ve ilgili kuruluşlara aktarılacak. Bu sayede bal üretiminde yanlış uygulamaların önüne geçilerek üretim teknikleri ve bal analiz yöntemlerinde standart yakalanacak" diye konuştu.

GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata ise kurumlarının 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında destek alan proje ile bölgenin rekabet gücünün üst seviyelere çıkacağını dile getirdi.

Analiz çalışmaları sonucunda Muğla çam balının üretim ve kalitesinde standartların yükseltilmesi sağlanırken, ürünün diğer çam ballarından farklı karakteristiğinin de ortaya konulacağını vurgulayan Alata, şöyle devam etti:

"Böylece pazarlama ve ihracat faaliyetlerinde avantaj sağlanacak. GEKA Bölge Planında belirlenen çerçeve doğrultusunda, bölgede yöresel zenginlik kaynağı olan ürünlerin markalaştırılıp pazarlanması ve bölgenin rekabet gücünün üst seviyelere çıkarılması, Ajans olarak öncelik verdiğimiz hedefler arasında."

Muhabir: Durmuş Genç
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu

Kaynak: Haber Kaynağı
Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER