MUĞLA'DA ÇİFTÇİLİK BİTMESİN
CHP'li Alban, Muğla'nın en önemli gelir kaynağının turizmin yanında tarım olduğuna dikkat çekti
16 Mayıs 2019 Perşembe 10:38
Alban, "Artan üretim maliyetleri yüzünden çiftçimiz kan ağlıyor. Muğla genelinde baktığımızda çok verimli arazilerimiz bulunuyor ama neredeyse hepsi boş. Çiftçilerimiz zengin toprakların fakir bekçileri oldu. Bütün gençlik köyden kente göç ediyor. Tek sebebi üretip geçimini sağlayamadığı için iş bulma umuduyla şehirlere gitmesidir. Bu açıdan kooperatifçilik çok önemlidir. Muğla'da çiftçilik bitmesin. Üretime ve üretene destek verilsin. Toplum, tanzim kuyruklarına muhtaç hale getirilmesin"
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Muğla’nın turizmin yanında bir tarım kenti olduğuna vurgu yaparak, tarım kalitenin yükseltilmesi ,hayvansal üretimin arttırılması, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması gerektiğini belirtti. CHP'li Alban, "AK Parti iktidarının yanlış tarım politikaları, artan üretim ve yükselen enflasyon yüzünden çiftçi kan ağlıyor. Kendi kendine yeten ülkeler ararsındayken samanı bile ithal eder hale geldik. Gelişmişlik düzeyi Türkiye'den düşük ülkelerden bile tarım ürünü ithal ediyoruz. Köylü, milletin efendisi değil, banka önlerinde kamp kuran, tefecilere mahkum hale getirildi. Bundan 10-15 sene önce narenciyenin geliri bir aile için iyi bir geçim kaynağı olurken şuan 15 sene önce satılan narenciye fiyatlar ile aynı fiyata satıyoruz. Benzin gübre gibi birçok kolda büyük zamlar yapılırken narenciye fiyatları sabit kaldı. İthalatçı, dağıtıcı, aracı kazanıyor da neden üretici alınterinin karşılığını alamıyor? Böyle bir adaletsizliği kimsenin vicdanı kabul etmez. Muğla'da çiftçilik bitmesin" dedi.
ZENGİN TOPRAKLARIMIZIN, FAKİR BEKÇİLERİ
Üretimin her aşamasında aktif olarak durmadan çalışan tüm çiftçilerin hakkını alamadığına dikkati çeken Mürsel Alban şöyle konuştu: “Şehrimiz turizm ve tarım kentidir. Gelirimizin yüzde 60’ı tarımdan elde ediliyor. Ülkemizdeki ekonomik krizin en büyük sebebi üretememekten kaynaklıdır. Muğla genelinde baktığımızda çok verimli arazilerimiz bulunuyor ama neredeyse hepsi boş. Çiftçilerimiz zengin toprakların fakir bekçileri oldu. Bütün gençlik köyden kente göç ediyor. Tek sebebi üretip geçimini sağlayamadığı için iş bulma umuduyla şehirlere gitmesidir. Bu açıdan kooperatifçilik çok önemlidir. Büyükşehir Kooperatifçiliği ön plana almaya başladı. Eğer bugün burada kooperatifçiliği geliştirip üretimi arttırırsak ekonomik olarak çok önemli yerlere geleceğimizi düşünüyoruz.”
TOPRAĞINI SATMA ÜRÜNÜNÜ SAT
Muğla’nın verimli toprakları, başat ürünleri ile Türkiye için önemli bir tarım kenti olduğunu söyleyen Alban, “Ülkemiz ne yazık ki uygulanan yanlış tarım politikaları, toplu üretimi şirketler vasıtasıyla yapma düşüncesi nedeni ile tanzim kuyruklarına muhtaç hale getirildi. Çiftçiler borçlandırılarak toprağını satmak zorunda kaldı. Kendi kendine yeten bir toplumdan her şeyi ithal eden bir ülke konumuna geldik. 'Toprağını satma ürününü sat' ilkesiyle, ürettiği ürünü satabilen çiftçimiz toprağını satmayacak, kırsaldan kıyısala göç etmeyecek. Kooperatiflerimizle işbirliği içerisinde Muğlamızda üreteceğiz, Muğlamız, ülkemiz kalkınacak, en önemlisi de üreten, milletin efendisi olan çiftçimiz kazanacak" ifadelerini kullandı.