Gündem Gazetesi

NEREDE BİR TÜRKÜ DUYSAM ŞAİRLİĞİMDEN UTANIRIM

Popüler müziğin zirve yaptığı son 10 yıldır, Anadolu kültürünün vazgeçilmezi olan türkülere hayat vermeye çaba gösteren yüzlerce sanatçıdan biri olan Soner Bektaş, gerek sesi ve duruşu ile sanata bakışını çiziyor adeta.

03 Ağustos 2020 Pazartesi 15:44

NEREDE BİR TÜRKÜ DUYSAM ŞAİRLİĞİMDEN UTANIRIM

Popüler müziğin zirve yaptığı son 10 yıldır, Anadolu kültürünün vazgeçilmezi olan türkülere hayat vermeye çaba gösteren yüzlerce sanatçıdan biri olan Soner Bektaş, gerek sesi ve duruşu ile sanata bakışını çiziyor adeta. Biz onu ‘Türkülerin Efendisi’ lakabıyla andık. Sesinin tılsımından kulaklarımıza ulaşan her notaya yüreğini yükleyen Türkücü Soner Bektaş ile önceki gün Gündem Gazetesi olarak bir araya geldik. Güzel sohbetimizden kesitlerle sizler için bir söyleşi derledik...

Buram buram Anadolu kokan türkülere nefes veren Soner Bektaş’ı ilk olarak Karacaoğlan’ın ‘Yardan Ayrılmaz’ türküsünü kendine has müthiş yorumuyla dinlediğimde takip listemin başına almıştım. Pandemi döneminde kendisine ulaşıp bir haber yapma fırsatı bulabilmiştik. Ancak, bu çok özel yorumcuyu bir habere sığdıramadığımızı düşünerek, kendisinden rica ettiğimiz röportaj talebini geri çevirmedi, sağolsun.

graphic1-001.png

KİMDİR SONER BEKTAŞ?

Soner Bektaş, 1981 Denizli doğumlu Bektaş, aileden aldığı geleneği 8 yaşından beri sürdürmektedir.  Belediye konservatuarında aldığı eğitimle birçok etkinlikte, konserde sanatını icraya devam ediyor. Bektaş evli ve bir çocuk babasıdır.

Sözü ve müziği Hasan Demir'e ait Yaylamıza Varalım isimli eser 2017 yılında ve Hasret Gültekin eserleri olan Etme Eyleme/ Kucaklarım Seni eserlerine 2018 yılında klip çalışması yapıp sosyal medyada yayınlandı.

SİZİ MÜZİĞE ÖZENDİREN ŞEYLER NEDİR?

Çevremin ve ailemin teşviki ile başladım, zaten ailemizden gelen bir müzik kültürü var. 8 yaşından beri müziğin içindeyim. Ben bunu kendime yaşam biçimi olarak seçtim ve bu yolda devam ediyorum. Beni en çok etkileyen ve özendiren nedir diye sorarsanız Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun bu şiiridir.

Ressamım
Yurdumun taşından toprağından sürüp gelir nakışlarım
Taşıma toprağıma toz konduranın
Alnını karışlarım
Şairim şair olmasına
Canım kurban şiirin gerçeğine, hasına
İçerisine insan kokusu sinmiş mısralara vurgunum
Bıçak gibi kemiğe dayansın yeter
Eğri büğrü, kör topal kabulüm.
Şairim
Zifiri karanlıkta gelse şiirin hası
Ayak seslerinden tanırım
Ne zaman bir köy türküsü duysam
Şairliğimden utanırım.
Şairim
Şiirin gerçeğini köy türkülerimizde bulmuşum
Türkülerle yunmuş yıkanmış dilim
Onlarla ağlamış onlarla gülmüşüm

NEDEN TÜRKÜLER?

Var olma sebebimizin kendimizi tanımaktan geçtiğini ve içimde bir yolculuk yapmadan dışarıda hiçbir şey bulamayacağımı öğrendim. Yaşadığımız coğrafya bunda en büyük etken. Türkülerimizin kaynağı insandır ve ben insanları seviyorum. Yunus Emre “İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir” demiş ya işte öyle bir şey. Türkülerimizde insanımızı buluyorum diyebilirim.

BİR SANATÇI OLARAK DİNLEDİĞİNİZ VE BEĞENDİĞİNİZ SANATÇILAR KİMLERDİR?

Bu işe gönül veren herkes benim idolümdür. Ayrım yapmaksızın tüm halk türkülerini severek yorumlamaya çalışıyorum.

GELECEK İLE İLGİLİ PROJELERİNİZDEN SÖZ EDER MİSİNİZ?

Yardan Ayrılmaz, Aldı Dert Beni, Yaylamıza Varalım, Yine Haber Gelmiş gibi singlelarımız piyasaya çıktı çok güzel tepkiler aldık dinleyicilerimizden. Şuanda konser çalışmalarına hız vermek istiyoruz. Halkımız ile bir arada olacağımız projeleri değerlendirmek istiyoruz. 
 

SAHNE VE KONSER ÇALIŞMALARINIZ VAR MI?

Malum pandemi yüzünden kısıtlı da olsa sahne çalışmalarımız var. Müzik derslerimiz devam ediyor. Malesef şu anda konserlerimiz bulunmamakta, umut ediyorum ki güzel organizasyonlara güzel konserle önümüzdeki dönemlerde sevenlerimle buluşuruz.

whatsapp-image-2020-08-03-at-14.39.26.jpeg
 



 

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER